MWC 2018: Nokia maakt verrassende comeback

Door: Tijs Hofmans | 26 februari 2018 14:20

Blog

Een jaar of 2 geleden hadden we nog een beetje medelijden met Nokia. De laatste adem van het Finse bedrijf leek na talloze overnames en koerswijzingen al meerdere keren geblazen, maar deze editie van MWC laat het bedrijf zien in het geheim aan een erg interessante comeback te hebben gemaakt.

Vorig jaar verrast het bedrijf al met verschillende goede telefoons, én een nieuwe 3310. Die had weinig te maken met het klassieke oude model, en was gewoon een goedkope feature-phone met 3G en Snake for old times' sake. Daar kon je verder weinig mee, maar de populariteit was onmiskenbaar.

Banaan en The Matrix

Die 3310 was een overduidelijke publiciteitsstunt, maar wel een geslaagde: iedereen wist over de nieuwe oude telefoon, die vaak in één adem werd genoemd met de andere 'echte' telefoons van het bedrijf. Het is ook veelzeggend dat Nokia het trucje dit jaar herhaalt met een aangepaste versie van de

Dat toestel heeft veel bijnamen. De 'banana phone', de 'Matrix-telefoon'... Het bedrijf omarmt de nostalgie met dit leuke toestel dat je al voor 79 euro kunt kopen. Qua specificaties stelt het uiteraard niets voor: je kunt emailen en browsen met de custom apps, maar er draait verder geen Android op waardoor je geen apps kunt downloaden. Ach, dat hoeft ook niet - dit is gewoon een leuk hebbedingetje.

Maar Nokia is inmiddels veel méér dan alleen een nostalgiefabriek. Onder leiding van bedrijf HMD Global (dat de merknaam Nokia inmiddels licenceert) worden er jaarlijks een hele rits nieuwe toestellen geproduceerd die misschien niet in het oog springen, maar wel oerdegelijk en goed zijn.

Dit jaar zijn dat zowel de Nokia 1 (het budgetmodel), de Nokia 6 (een iets duurder budgetmodel), de Nokia 7 (een midrange-model), en de Nokia 8 Sirocco.

Prima specificaties

De namen zijn misschien niet zo inspirerend, en als we heel eerlijk zijn zijn ook de toestellen zelf niet de meest opvallende modellen. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet goed zijn - integendeel! Vooral de Nokia 8 kan zich in ieder geval qua specificaties meten met andere premium toestellen. Of dat in de praktijk zo is moeten we leren tijdens een review, maar voorlopig zijn we enthousiast.

Zo is met name de accuduur erg goed - volgens Nokia kunnen alle toestellen makkelijk 2 dagen mee op een volle accu. Ook hebben de toestellen camera's van Zeiss, 18:9-resoluties, dual sim, usb-c... Het mooie ervan is dat er voor ieder wat wils is. Er is in iedere budgetklasse een toestel.

Ook opvallend is de aandacht die Nokia besteedt aan de nieuwste versie van Android. Het bedrijf heeft zich daarvoor aangesloten bij Android One, het Google-programma dat fabrikanten stimuleert sneller met updates te komen voor Android.

Alle toestellen die het bedrijf dit jaar presenteert draaien dan ook op de nieuwste Android Oreo, en updates komen 'zo snel mogelijk' volgens het bedrijf.

Geen poespas

Dat lijkt misschien wel het fijnste aan de Nokia-telefoons. Waar grote fabrikanten als Samsung of Huawei steeds vaker terugvallen op vaak onnodige nieuwe features en onnodige poespas heeft Nokia niet zulke pretenties. De toestellen zijn niet spannend, maar het bedrijf kijkt wél naar wat kopers willen: tijdige Android-updates, lange batterijduur, en een goede camera. Wat ook in dat straatje past is het feit dat Nokia telefoons maakt voor iedere prijsklasse zonder al te veel onderlinge verschillen. Ondertussen zijn de toestellen meteen internationaal verkrijgbaar - je hoeft dus niet te wachten of dat ene apparaat nou wel of niet naar Nederland komt.

De nieuwe Nokia's zijn niet spannend, maar dat hoeft ook niet. Het bedrijf geeft klanten waar ze behoefte aan hebben - dat zouden we best vaker willen zien bij fabrikanten.

0 Reactie(s) op: MWC 2018: Nokia maakt verrassende comeback

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.