MWC 2019: Smartphone-wegwerpcultuur escaleert

© PXimport

MWC 2019: Smartphone-wegwerpcultuur escaleert

Geplaatst: 28 februari 2019 - 16:19

Aangepast: 14 december 2022 - 11:21

Joris Peterse

Terwijl de meeste industrieën duurzaamheid steeds meer prioriteit geeft, zwemmen smartphone-fabrikanten de andere kant op. De beurs Mobile World Congress (MWC) liet zien dat smartphonemakers meer dan ooit innoveren met wegwerpapparatuur.

De wegwerpcultuur bij smartphones is al gaande zolang er smartphones bestaan, fabrikanten trekken alles uit de kast om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk je oude toestel weg doet om vervolgens een nieuwe te kopen. Soms op een positieve manier: door consumenten te verleiden met nieuwe innovaties, maar helaas erg vaak op een negatieve manier door bijvoorbeeld geen updates te leveren, het de smartphone te vertragen, fragiele glazen behuizingen en door smartphone-reparaties onmogelijk te maken. Waarom fabrikanten dit doen, dat valt uit te leggen. Maar nu de smartphone-verkopen stagneren worden de tactieken vuiger dan ooit. De beurs Mobile World Congress gaf duidelijk weer dat fabrikanten ver willen gaan om hun winstcijfers groeiend te houden.

MWC 2019: Smartphone-wegwerpcultuur escaleert-18634614

© PXimport

Android One

Het grootste probleem van Android-smartphones is dat fabrikanten weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen als het aankomt op ondersteuning middels Android-updates en veiligheidspatches. Google is hier zelf ook schuldig aan. Ondanks dat het bedrijf Android zelf ontwikkelt, ondersteunen ze hun eigen smartphones slechts twee jaar met Android-updates. Natuurlijk is het niet rendabel om smartphones vele jaren te ondersteunen, maar het zou wel eens een voorbeeld mogen nemen aan bijvoorbeeld Microsoft, dat bijvoorbeeld nog altijd Windows 7 ondersteunt. Al tien jaar. Terwijl veel Androidfabrikanten nog altijd smartphones blijven ontwikkelen die nooit een update of patch krijgen. Tragisch voorbeeld was de Sharp D10, die we vorig jaar te testen krijgen. Al voor de release werd aangegeven dat er nooit een update of patch zou gaan komen voor het toestel dat niet eens uit kwam met de recentste Androidversie.

Toch zijn de ontwikkelaars van Google zich bewust van de slechte naam die Android krijgt door de gênante ondersteuning van fabrikanten. Anderhalf jaar geleden werd daarom Android One geïntroduceerd, een Androidversie die fabrikanten op hun smartphones kunnen zetten die vervolgens door Google zelf ondersteund wordt. Zo hoeven fabrikanten zelf de kosten en verantwoordelijkheid voor de ondersteuning niet meer te dragen.

Nokia gaat all-in, alle Nokia-smartphones draaien op Android One. Sinds de speciale Android-uitvoering beschikbaar is hebben onder andere ook Motorola, LG en General Mobile een Android One smartphone uitgebracht. Op Nokia na was Android One een van de grote afwezigen van MWC 2019. Het geeft aan dat we nog altijd geen degelijke ondersteuning kunnen verwachten van Androidfabrikanten en dat we voorlopig ook niet hoeven te verwachten dat dit gaat komen: tenzij de politiek ingrijpt om smartphonefabrikanten verantwoordelijk te houden voor veiligheidskwesties.

Android 8.0 uit 2017

Dat fabrikanten vaak weinig zin hebben in de ondersteuning van Android, past bij de wegwerpcultuur. Erger is nog dat niet iedere smartphone die tentoongesteld werd op MWC 2019 draait op de recentste Androidversie (Android 9.0, Oreo). Smartphones met Android 8, een Androidversie uit 2017, waren nog altijd overal te bekennen. Het dieptepunt werd bereikt met HTC’s cryptovaluta-smartphone de HTC Exodus. Aan boord zijn allemaal vernuftige zaken aan boord, om je crypto’s veilig op je toestel te bewaren. Je kunt je afvragen of HTC niet anderhalf jaar te laat is. Opvallender is dat de meest basale beveiliging (wederom) door HTC wordt overgeslagen. De smartphone draait op Android 8 en loopt achter met zijn beveiligingspatch. Dat geeft al weinig vertrouwen dat HTC snel ingrijpt bij een beveiligingsprobleem op de HTC Exodus. Ik zou mijn cryptowallet in ieder geval niet op een HTC Exodus op durven slaan.

MWC 2019: Smartphone-wegwerpcultuur escaleert-18634614

© PXimport

Repareerbaarheid

De show werd gestolen door de opvouwbare schermen van Huawei en Samsung. Toch is hetgeen wat het meest blijft hangen de absurde prijs: een opvouwbare smartphone kost rond de 2000 euro. Wat het erger maakt is dat deze smartphones waarschijnlijk nóg lastiger te repareren zijn en een hoesje ontwikkelen? Dat lijkt onbegonnen werk. Een nieuw hoofdstuk voor onrepareerbare smartphones lijkt te zijn begonnen. Voor de verandering dit keer niet gestart door Apple.

Koptelefoon vervangen

Laat je niet misleiden door marketing. De koptelefoonpoort is niet verouderd en fabrikanten kunnen er echt wel ruimte voor maken in hun smartphones en tablets, zonder dat dit ten koste gaat van de waterdichtheid. Op LG en Samsung na hebben alle fabrikanten inmiddels besloten de poort weg te halen van hun meest luxe smartphones. Waarmee de wegwerpcultuur overslaat naar audio. Niet alleen wordt het zo erg verleidelijk om een Bluetooth-headset te kopen, deze headsets beschikken over een accu, die na een paar jaar versleten zal zijn. Een dongeltje om je gewone koptelefoon aan te sluiten is een zeldzaamheid geworden om in de doos van je nieuwe smartphone aan te treffen. Bovendien zijn ze behoorlijk prijzig, en snel verloren.

5G kan nu in Nederland vooralsnog maar één van de twee frequentiebanden gebruiken.

-

5G

De nieuwe netwerktechnologie 5G gaat ons dagelijks leven veranderen, daar ben ik van overtuigd. Het zal vooral een motor worden achter iOT-apparatuur. Na MWC kan ik het woord 5G echter voorlopig niet meer horen, iedere fabrikant en provider wil de eerste zijn. De eerste smartphones die kunnen verbinden met een 5G-netwerk komen beschikbaar en ook Nederlandse providers als T-Mobile staan klaar om zoete broodjes te bakken als het aankomt op 5G. Laat je echter niet misleiden: het gaat nog heel veel jaar duren voordat 5G in Nederland beschikbaar is. Waarschijnlijk zul je eind 2019 de eerste reclames zien over 5G in Nederland, maar dit werkt slechts op één van de twee frequentiebanden die 5G nodig heeft. Hierdoor zul je met deze 5G-variant zo weinig verschil merken dat je het eigenlijk niet eens 5G light zou mogen noemen. Die 5G smartphone die er straks zo verleidelijk uit ziet is hopeloos verouderd wanneer 5G daadwerkelijk beschikbaar komt.

Conclusie

Het is de innovatie die de mobiele industrie zo interessant maakt. Ook MWC 2019 stond bol van vernieuwing, op cameragebied, netwerkgebied en natuurlijk de nieuwe (buigbare) schermtechnologieën. Toch hebben met name smartphone-fabrikanten een duwtje nodig om duurzaamheid eindelijk eens serieus te nemen. Als het niet van consumenten komt, dan zou het eigenlijk van de politiek moeten komen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten