Nachtfotografie-tips voor beste foto's bij weinig licht

© PXimport

Nachtfotografie-tips voor beste foto's bij weinig licht

Geplaatst: 24 maart 2020 - 07:50

Aangepast: 25 november 2022 - 08:39

Kees Krick

Nachtfoto’s maken met een smartphone. Een paar jaar geleden was het zinloos om het te proberen. Maar tijden veranderen en de ontwikkeling staat niet stil. Daarom gaan we hier dieper in op de nachtmodus van recente telefoons en bieden we enkele nachtfotografie-tips.

Nog niet zo heel lang geleden was het onbegonnen werk om met een smartphone bij weinig licht te fotograferen. Alleen overdag maakte een telefoon fraaie plaatjes. Zodra het licht afnam, en al helemaal in het donker, resulteerde het in wazige foto’s. Er was sprake van veel beeldruis, vale kleuren en lichtbronnen die in lelijke overbelichte vlekken veranderden.

Die tijd is gelukkig voorbij. Nu maak je met je telefoon de mooiste nachtfoto’s. Je hebt er alleen maar een smartphone voor nodig en dan eentje met een speciale nachtstand voor fotograferen. Gelukkig komen we die functie op steeds meer telefoons tegen. Je hoeft er dus niet meteen het duurste model voor uit te zoeken.

De camera’s in smartphones worden alsmaar beter. Daardoor maak je steeds makkelijker nog mooiere foto’s. En die telefoon heb je altijd bij je, dus dat is een zeer welkome ontwikkeling. Toch is het niet alleen de verbeterde camera die het mogelijk maakt om zelfs bij weinig licht te fotograferen. Het is vooral de slimme software die we steeds vaker in smartphones tegenkomen. Die maakt het grote verschil en zorgt voor een revolutie in de smartphonefotografie.

Want dankzij deze kunstmatige intelligentie (ook wel AI oftewel Artificial Intelligence genoemd) maakt je smartphone prachtige foto’s zonder dat je verstand van camera’s hoeft te hebben. Je richt het toestel gewoon op wat je wilt fotograferen en al het ingewikkelde werk wordt voor je geregeld.

Veel en weinig licht

De grote uitdaging bij het fotograferen bij weinig licht, is niet alleen dat het (uiteraard) behoorlijk donker is, maar ook dat er tegelijkertijd felle verlichting aanwezig is. In een restaurant of café zijn bijvoorbeeld allerlei donkere hoekjes, maar ook plekken waar sfeerverlichting brandt. Hetzelfde ziet je ‘s avonds op straat, zodra overal de lantaarnpalen aanspringen en in huizen en gebouwen de verlichting aangaat. Het is vooral dit grote contrast tussen licht en donker waar (alle) camera’s erg veel moeite mee hebben.

Want de verlichting mag niet overbelicht raken, terwijl tegelijkertijd alles wat donker is goed herkenbaar op de foto moet komen. Camera’s kunnen helaas alleen het een of het ander. Daarom is het nodig om niet één, maar twee of meerdere foto’s te maken. Eentje waarop alles staat wat licht is en eentje met de donkere delen. Door die opnamen samen te voegen, ontstaat er alsnog een foto waarop de volledige omgeving helder en duidelijk is te zien.

Foto

© PXimport

Natuurlijk is losse foto’s maken en het samenvoegen een lastig, vervelend en tijdrovend klusje om met de hand te doen. Dat hoeft gelukkig ook niet meer. Want zodra het licht afneemt, activeer je simpelweg de nachtstand van je telefoon. Je richt je toestel ergens op, tikt op de ontspanknop (de knop waarmee je foto’s maakt) en wacht heel eventjes tot je ziet dat de foto klaar is. Snel en eenvoudig. Iedereen kan het.

Uniek is dat je bij het maken van een nachtfoto het toestel soms wel vier of zes seconden op het onderwerp gericht moet houden en je toch een scherpe foto krijgt. Dat komt door de beeldstabilisatie die in de telefoon zit. Die zorgt ervoor dat lichte trillingen en kleine bewegingen netjes worden gladgestreken.

Nachtmodus activeren

Hoe je de nachtstand activeert verschilt per fabrikant. Vaak is het een aparte camerastand die je zelf aanzet zodra je het nodig hebt. In dat geval vind je de nachtstand terug in het balkje met camerastanden vlakbij de ontspanknop en heet dan zoiets als Nacht, Nachtscène of Nachtzicht.

Het kan ook zijn dat je eerst op Meer of op een pictogram moet tikken om een scherm met extra camerastanden op te roepen. Mogelijk moet je eerst een bepaalde veegbeweging over het scherm maken om dit te zien. Ook de nieuwe iPhone 11 Pro (Max) heeft nu een nachtstand. Deze kun je niet zelf aanzetten. De nachtstand wordt automatisch geactiveerd zodra de telefoon vindt dat het te donker is.

Foto’s maken in het donker

Fotografeer je bij weinig licht, dan is het belangrijk dat je even op het scherm tikt zodat de camera weet op welk punt het moet scherpstellen. Doe dit het liefst op een plek waar een beetje licht valt. Daardoor is er nog iets te zien. Daarnaast is het verstandig om niet één maar een paar foto’s te maken. Mocht de ene foto minder mooi worden door bijvoorbeeld een onverwachte beweging, dan ziet een tweede of derde foto er vast beter uit.

Verder analyseert de slimme software elke foto die je maakt, net weer even anders. Ook dat kan zomaar resulteren in een exemplaar dat wat betreft scherpte, belichting of kleurweergave boven de rest uitsteekt. Fotograferen bij weinig licht is en blijft een uitdaging, vandaar dat ook de slimme software er wel eens naast zit.

P20

© PXimport

Springt de nachtstand niet automatisch aan bij weinig licht op een smartphone waar je dit niet handmatig kunt doen? Probeer dan op een paar verschillende plekken in het beeld te tikken. Bijvoorbeeld eerst op een licht gedeelte en daarna op een donkerder deel, of op een plek die daar tussenin zit. Vaak merkt de camera dan ineens wel dat er weinig licht is, waarmee het je alsnog lukt om de nachtstand tevoorschijn te toveren. Soms moet je de slimme software dus te slim af zijn.

Nachtstand iPhone 11 Pro Max

Op een iPhone kun je de nachtstand niet zelf aanzetten. De nachtstand komt vanzelf in actie wanneer dat nodig is. Er verschijnt in de buurt van de fysieke bovenzijde van het scherm een pictogram van een halve maan waarvan het donkere (niet zichtbare) deel is gearceerd. Is het pictogram geel? Dan staat de nachtstand aan en kun je fotograferen bij weinig licht. Is het grijs? Dan is de nachtstand niet actief, maar kun je deze aanzetten door op het maantje te tikken, dat kleurt dan alsnog geel.

Je iPhone bepaalt zelf hoelang het duurt om een foto te maken. Soms duurt het vier seconden, dan weer twee of zes seconden. Dit hangt af van de lichtomstandigheden. Tik je op het gele pictogram, dan verschijnt vlakbij de ontspanknop een schuifregelaar waarmee je zelf een tijd kunt bepalen. De maximale tijd hangt ook nu weer af van de lichtomstandigheden. De nachtstand tijdelijk uitschakelen kan ook, door helemaal onderaan het schuifbalkje te kiezen voor Uit. Handig als je er een keertje liever geen gebruik van maakt.

iPhone

© PXimport

Langer belichten

Uniek is dat je met je smartphone gewoon uit de hand nachtfoto’s kunt maken, terwijl daar bij een traditionele camera al snel een statief bij komt kijken. Een nadeel is er ook, want je telefoon trilt altijd lichtjes doordat je hem vasthoudt. Daardoor blijft de belichtingstijd beperkt tot een seconde of acht. In principe geldt dat hoe meer je de camera de tijd geeft, hoe mooier de nachtopname kan worden.

Nu is het leuke dat zodra je je telefoon ergens stevig op of tegenaan zet, de slimme software dit merkt en automatisch langer doorgaat met belichten. Lag het maximum afhankelijk van het telefoonmodel eerst rond de tien seconden, nu ineens loopt dit op tot maar liefst dertig seconden. Zorg er wel voor dat je smartphone niet omvalt, want daar is hij te kwetsbaar en te duur voor. Denk bijvoorbeeld aan een statief.

Verborgen nachtstand

Heeft je telefoon een nachtstand? Dan loont het soms de moeite eigenwijs te doen door bij weinig licht stiekem in de gewone fotostand te blijven. Want hier kan een verborgen functie zitten waarmee je ook fraaie avond- en nachtfoto’s maakt. Bijvoorbeeld bij de telefoons van Huawei. Je merkt het snel genoeg als je een foto in slechte lichtomstandigheden maakt en je ineens een melding op het scherm krijgt dat je het toestel eventjes stabiel moet vasthouden.

Verborgen nachtstand

© PXimport

Net als in de nachtstand worden er nu meerdere foto’s gemaakt en samengevoegd. Het gebeurt alleen op een iets andere manier. Het resultaat ziet er daarom anders uit vergeleken met de nachtstand. Soms is de ene foto mooier en dan weer de andere. Maak daarom gerust een paar opnamen in beide camerastanden (de gewone fotostand en de speciale nachtstand) en kijk achteraf welke je het beste bevallen. Uiteraard werkt dit alleen als je grip hebt op de nachtstand en hem zelf kunt in- en uitschakelen.

Tot slot

Ben je toe aan een nieuwe smartphone? Dan loont het echt de moeite om een toestel met nachtstand in overweging te nemen. Bij weinig licht maakt je immers de leukste en sfeervolste opnamen en dan is deze stand onontbeerlijk. Langzaam maar zeker krijgen steeds meer telefoons een nachtstand en je hoeft niet eens de beste en duurste telefoon te kopen. Ook op goedkopere modellen is de functie tegenwoordig vaker te vinden.

Grote camera’s zoals een spiegelreflex- of systeemcamera, maken nog steeds mooiere nachtfoto’s als je ze onder een vergrootglas legt. Maar dat lukt alleen als je precies weet hoe je dat voor elkaar moet krijgen en dat is echt nog niet zo eenvoudig. Ideaal aan een smartphone met nachtstand is dat nu echt iedereen schitterende nachtfoto’s kan maken. Zonder enige kennis van camera’s, instellingen, of fotobewerking. Je legt er in een oogwenk de mooiste herinneringen mee vast.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000