Nieuwe smartphone-race: werkgeheugen

© PXimport

Nieuwe smartphone-race: werkgeheugen

Geplaatst: 12 januari 2019 - 09:11

Aangepast: 14 december 2022 - 11:26

Justin Doornekamp

De volgende strijd in telefoonland lijkt te worden gevoerd op het gebied van RAM-geheugen. Recent werd melding gemaakt van een Oppo Find X met 10 GB aan RAM-geheugen en dat zou de eerste telefoon zijn met zoveel werkgeheugen. Er is nu een nieuwe speler in de markt die nog een stapje verder gaat.

Sinds september is de Oppo Find X in Nederland verkrijgbaar met 8 GB aan RAM-geheugen, maar kort daarna maakte de Chinese keuringsinstantie Tenaa melding van een andere model met 10 GB. Niet eerder zou er zoveel geheugen in een smartphone gaan. Toch bleef het sindsdien stil rond een 10 GB-model en tot een officiële aankondiging is het nog niet gekomen.

Lenovo wil dat moment niet afwachten en komt al met een antwoord: de Z5 Pro GT krijgt maar liefst 12 GB aan RAM-geheugen. Volgens GSM Arena krijgt de zwaargewicht daarnaast de laatste Snapdragon 855 processor, die ook in de Amerikaanse versie van de Samsung Galaxy S10 is te vinden, en 512 GB aan opslag.

Een lancering van het toestel in China staat gepland voor 2019 en krijgt een prijskaartje mee van 638 dollar. Er zijn nog geen plannen voor een internationale uitrol.

Oppo Find X

© PXimport

Functie van RAM

De vraag is of je wel zoveel RAM-geheugen nodig hebt voor je toestel. Ter vergelijking: de meeste telefoons hebben 4 GB aan geheugen, met enkele uitschieters naar boven zoals de OnePlus 6T met 8 GB aan RAM-geheugen. iPhones zouden het zelfs met minder doen.

Het RAM-geheugen of het werkgeheugen is de plek waar je smartphone tijdelijke informatie over programma’s opslaat, in tegenstelling tot de interne opslag, waar informatie langer blijft staan. Voor taken als multitasking, bijvoorbeeld als je meerdere apps open hebt staan, wordt het RAM-geheugen belast.

Het werkgeheugen zorgt ervoor dat alles soepel loopt, dat apps snel zijn opgestart en dat je tussen de programma’s snel kunt switchen. Hoe meer apps je hebt openstaan of hoe meer processen er op de achtergrond lopen, hoe sneller het werkgeheugen op is.

Meer RAM niet altijd beter

Hoe meer werkgeheugen, hoe beter je toestel werkt? Dat is niet het geval, omdat het werkgeheugen al die actieve processen in het werkgeheugen energie verbruiken en dat kan ervoor zorgen dat de batterij sneller opgaat.

Volgens onderzoek start de gemiddelde smartphonegebruiker dagelijks negen apps op en gebruikt hij er dertig in een maand. Van 4GB-werkgeheugen wordt gemiddeld 2,3 GB actief gebruikt en hiermee kan je telefoon gemiddeld 47 apps opslaan. Bij 6 GB zijn dat meer dan 60 apps. Dit zijn significant meer apps dan de meeste mensen zullen gebruiken en dus is zoveel geheugen eigenlijk alleen interessant voor degenen die hun telefoon intensief gebruiken, bijvoorbeeld voor games of het bewerken van video’s.

Genoeg is genoeg

Daarom zullen de meesten genoeg hebben aan 4 GB aan RAM-geheugen in hun smartphone en is 12 GB aan geheugen wellicht een beetje teveel van het goede, voor nu althans. In de toekomst kunnen appbouwers en telefoonfabrikanten mogelijk meer manieren vinden om zoveel geheugen écht aan het werk te zetten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten