Nokia 7.1 - Een met zeven, een met Android

Door: Joris Peterse | 24 januari 2019 06:04

Nokia 7.1
Review

Sinds Nokia weer ten tonele is verschenen overspoelt de smartphonemaker de markt met nieuwe modellen die draaien op Android One. Het wordt lastig ze van elkaar te onderscheiden, zo ook deze Nokia 7.1, die moeite heeft om op te vallen in de Nokia-massa.

Nokia 7.1

Prijs €349,-
Kleuren Blauw, grijs
OS Android 9.0 (Android One)
Scherm 5,8 inch lcd (2280 x 1080)
Processor 1,8 Ghz octacore (Snapdragon 636)
RAM 4GB
Opslag 32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)
Batterij 3.060 mAh
Camera 12 en 5 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)
Connectiviteit 4G (LTE), Bluetooth 5, wifi, gps, nfc
Formaat 15,8 x 7,7 x 0,8 cm
Gewicht 188 gram
Overig usb-c, koptelefoonpoort
Website www.nokia.com
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Handzaam
  • Bouwkwaliteit
  • Android One
  • Minpunten
  • Generiek ontwerp
  • Specificaties
  • Prestaties

Nokia bracht in 2018 de Nokia 7 Plus uit, die niet alleen bij ons een goede review kreeg, maar zelfs bij BesteProduct uitgeroepen werd tot beste product van het jaar. De smartphone beschikt over een onderscheidend uiterlijk, gunstige prijs en Android One: een Androidversie die up-to-date gehouden wordt door Google zelf, in plaats van de fabrikant. Nog geen half jaar later verschijnt de Nokia 7.1. Een opvolger valt het niet echt te noemen. Het uiterlijk met zijn notch is generiek en de specificaties zijn ook onopvallend. Het toestel kost zo’n 350 euro: een prijsklasse waarin veel uitstekende smartphones (waaronder de Nokia 7 Plus) verkrijgbaar zijn. Hoe springt de Nokia 7.1 er boven de massa uit?

Nokia 7.1
Nokia 7.1
Nokia 7.1

Bouwkwaliteit

Ik noemde al kort het uiterlijk, dat vrij generiek oogt door de scherminkeping aan de voorkant en hetzelfde ontwerp als al die andere Nokiaatjes die de markt momenteel overspoelen. Dat neemt niet weg dat de Nokia 7.1 zeer luxe aanvoelt, de metalen rand en glazen achterzijde zorgen ervoor dat de smartphone ontzettend degelijk in elkaar zit, ondanks dat hij niet waterdicht is. Het toestel is bovendien opvallend bescheiden qua formaat, waardoor hij prettig in de hand ligt en bestendig is voor de meeste broekzakken en handtassen. Je hebt nimmer het gevoel een budgettoestel in handen te hebben, maar toch is de Nokia 7.1 onopvallend in zijn voorkomen. Een vreemde combinatie, maar het werkt wel.

Natuurlijk is de prijs met 350 euro bescheiden te noemen. Maar de specificaties zijn er ook naar: een Snapdragon 636-processor met 4GB werkgeheugen en 32GB aan opslag (waarvan je er netto nog 20 beschikbaar hebt) houdt niet écht over. In theorie moet het wel volstaan om Android soepel te laten draaien. Vooral omdat de Nokia 7.1 op Android One draait, wat inhoudt dat je niet lastiggevallen wordt met een Android-skin of voorgeïnstalleerde apps . Toch loopt alles niet even soepel. Schakelen tussen apps, apps starten en laadschermen... Het loopt gewoonweg niet zo vloeiend als dat het zou moeten doen. Dat is vervelend, vooral omdat je zelf natuurlijk ook de nodige apps wilt gaan gebruiken en ook toekomstige Android-updates de smartphone waarschijnlijk niet veel sneller zullen maken. Benchmarks onderstrepen matige snelheidsresultaten, zelfs voor deze prijsklasse. Deze problemen ondervond ik namelijk niet bij de Nokia 7 Plus of Moto G6 Plus: budgetsmartphones waar je minder voor betaalt.

Hetzelfde kan gezegd worden over de accuduur. Deze is ook tamelijk onopvallend, een dag houd je wel vol. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoe intensief je de Nokia 7.1 gebruikt.

Android loopt gewoonweg niet zo vloeiend als dat het zou moeten doen

Scherm

Aan de voorzijde is een lcd schermpaneel geplaatst van 5,8 inch (14,7 cm) in doorsnee en een beeldverhouding van 19 bij 9. Er zijn dunne schermranden en een inkeping aanwezig, om het toestel ontzettend handzaam te maken. Helaas is er in de inkeping geen notificatieled aanwezig. De Nokia 7 Plus van vorig jaar had het probleem dat de maximale schermhelderheid niet heel hoog was. Dat is bij deze Nokia 7.1 minder een probleem, maar de maximale helderheid is nog steeds niet heel erg hoog. Het full-HD scherm heeft een aardige kleurweergave, alleen zijn witte vlakken erg grauw.

Camera’s

Aan de achterzijde zit een dubbele camera. Dat is ook bij budgetsmartphones een beetje de standaard geworden. Echter, een goede enkele lens is beter dan twee matige lenzen. De Nokia 7.1 had beter af geweest met één goede lens, want functioneel voegt het weinig toe. Je kunt foto’s maken met scherptediepte-effect, en dat is het dan wel. Veel andere smartphones plaatsen twee lenzen met verschillende brandpuntafstanden, waardoor je als het ware zonder kwaliteitsverlies in kunt zoomen. Dat is dus niet het geval bij de Nokia 7.1, waardoor je gewoonweg geavanceerde mogelijkheden mist.

De camera’s schieten aardige plaatjes. Maar verwacht er uiteraard niet al teveel van. Bij moeilijke lichtomstandigheden gaan details al gauw verloren en treedt er ruis op. Dat is te verwachten voor een smartphone in deze prijsklasse. Wat dat betreft presteert de camera zoals je mag verwachten in de prijsklasse: prima fotootjes om te delen op social media en WhatsApp... Maar voor je afgedrukte foto-album kun je toch beter een losse camera meenemen.

Nokia 7.1
Bij moeilijke lichtomstandigheden (zoals in dit geval tegenlicht) vallen er details weg.

Conclusie: Nokia 7.1 kopen?

De Nokia 7.1 is een bescheiden smartphone, qua prijs en met zijn voorkomen. Heel fijn is dat de smartphone op Android One draait, dat maakt het toestel veiliger en je hebt meer systeemcapaciteit beschikbaar voor wat je zelf belangrijk vindt. Dat is wel nodig ook, want de prestaties vallen toch een beetje tegen. Verder weet de Nokia 7.1 nergens écht in uit te blinken: het scherm, de dualcam, de accuduur... het is allemaal wat onopvallend te noemen. Het probleem van de Nokia 7.1 is dan ook dat je voor minder geld beter kunt krijgen, denk aan de Moto G6 Plus. De Nokia 7.1 is daarom echt een smartphone die je kiest als je een handzame smartphone zoekt.

0 Reactie(s) op: Nokia 7.1 - Een met zeven, een met Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.