Nokia 8.3 5G - Het veiligst met 5G

Door: Joris Peterse | 22 september 2020 17:30

Nokia 8.3 5G
Review

Als je op zoek bent naar een degelijke smartphone, met acceptabele update-ondersteuning, is Nokia een van de merken die er uit springt. Met de Nokia 8.3 5G ben je niet alleen toekomstbestendig met updates, maar ook voor het nieuwe 5G netwerk.

Nokia 8.3 5G

Prijs Vanaf € 579,-
Kleur Blauw
OS Android 10 (Android One)
Scherm 6,8 inch lcd (3200 x 1440, 60 hertz)
Processor 2,4 Ghz octacore (Snapdragon 765G)
RAM 8GB
Opslag 128GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)
Batterij 4.500 mAh
Camera 64, 12, 2 megapixel (achter), 24 megapixel (voor)
Connectiviteit 5G, Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc
Formaat 17,2 x 7,9 x 0,9 cm
Gewicht 220 gram
Overig dieptecamera, vingerafdrukscanner aan zijkant
Website www.nokia.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Accuduur
 • Vingerafdrukscanner
 • Android One
 • Minpunten
 • Macrocamera
 • Prijs
 • Log
 • Google Assistant-opdringerij

Uit de intro kun je vast het unieke pluspunt van de Nokia 8.3 5G extraheren: wie een toekomstbestendige smartphone zoekt is bij deze smartphone aan het goede adres. Niet alleen vanwege 5G, maar ook vanwege de update-ondersteuning. Een pijnpunt dat de andere Androidfabrikanten met 5G-smartphones maar niet recht weten te zetten.

Hierbij vallen echter wel twee kanttekeningen te plaatsen: je kunt je afvragen of 5G nu al de investering waard is. Het kan nog wel even duren voordat het nieuwe mobiele netwerk in Nederland echt het verschil gaat maken. De andere kanttekening is de chipset, dit is niet de snelste die voorhanden ligt. Waardoor je smartphone over een jaar of twee wel de nieuwste Androidversie draait, maar toch mogelijk moeite heeft met zwaardere apps en sites.

Android 11 is op het moment van schrijven net uitgekomen, de Nokia 8.3 5G draait nog op Android 10. De update zal echter niet lang nodig hebben om deze Nokia te bereiken, aangezien de smartphone op Android One draait: een schone Androidversie. Aan de softwarekant zit het dus, zoals altijd helemaal goed bij deze Nokia.

Nokia 8.3 5G
Nokia 8.3 5G
Nokia 8.3 5G
Nokia 8.3 5G

Log

Wat je wellicht niet zo goed op de afbeeldingen ziet, maar wel direct opvalt wanneer je de smartphone in handen krijgt, is dat de Nokia 8.3 5G fors is. Het toestel is groot, dik en zwaar. Bovendien steekt de camera nog een stukje uit de dikke behuizing. Het is dus alles behalve een handzaam toestelletje.

De Nokia beschikt over een kleine schermrand aan de onderzijde. Aan de linkerbovenzijde de frontcamera in een gaatje in het scherm verwerkt. Het forse formaat en relatief dunne randen verraden natuurlijk al dat het schermformaat ook niet subtiel is: 6,8 inch (17,3 cm) in doorsnee.

Fijn is dat Nokia de vingerafdrukscanner in de aan-knop aan de rechterzijkant heeft verwerkt. Deze werkt nauwkeuriger en sneller dan vingerafdrukscanners onder het scherm. Ook is de positionering natuurlijker dan een scanner aan de achterzijde, hoewel dat laatste natuurlijk een persoonlijke beleving is. Ander pluspunt is de Nokia 8.3 5G gewoon over een audio-aansluiting beschikt.

Aan de linkerzijde heeft Nokia een knop geplaatst die de Google Assistent oproept. Dit is eigenlijk hardwarematige bloatware, waar Samsung (terecht) ook veel kritiek op kreeg met een vergelijkbare knop voor de eigen Bixby-assistent. Vooral het feit dat je de knop geen andere functie kunt geven, zoals het starten van de camera. De knop is alleen uit te schakelen in de instellingen, waarna je met een functieloze knop zit. Dat versterkt een negatief gevoel dat de Google Assistent opgedrongen wordt. Want niet alleen de knop roept de assistent op, de onderhoeken van het scherm omhoogvegen, de Assistant-app of een spraakcommando doen allemaal hetzelfde. Zo’n knop is lijkt dus verre van aanvullend, zelfs als je Google Assistent nodig hebt.

Scherm

Het beeldscherm van de Nokia 8.3 5G is dus fors. Het gebruikte schermpaneel laat echter wel wat te wensen over. Niet alleen is een LCD-scherm geplaatst, wat mindere hoge beeldkwaliteit biedt dan een oled-schermpaneel. Het beeldscherm heeft een Full-HD resolutie en een reguliere verversingssnelheid van 60 hertz. Helaas oogt het gebruikte scherm wat grauw en is de maximale helderheid niet optimaal, wat het scherm lastig afleesbaar maakt in zonlicht.

Nokia met Android One

Zoals ik in het begin van deze review al aangaf beschikt de Nokia 8.3 5G niet over de snelste chipset en misschien mag je in deze prijsklasse iets meer rekenkracht verwachten. Desondanks presteert de Nokia 8.3 5G prima in benchmarks en in praktijk. Ik merkte geen vertragingen of lange laadtijden bij zware apps. Dat zal mede te danken zijn aan de schone Androidversie die de smartphone draait, een enorm pluspunt.

Ook de accuduur is prima. De accu heeft een capaciteit van 4.500 mAh, dat is aardig hoog. Zonder fratsen als een scherm met hoge verversingsnelheid en 1440p-resolutie merk je dat de accu redelijk ontzien wordt en je lang met een opgeladen accu door kunt. Langer dan anderhalve dag is zeker haalbaar, hoewel het natuurlijk afhankelijk van je gebruik is.

Nokia 8.3 5G

Camera’s

Aan de achterzijde zijn een viertal lenzen geplaatst: een groothoekcamera (16 megapixel), macrocamera (2 megapixel) en natuurlijk de reguliere camera (64 megapixel). De vierde lens is bedoeld om de scherptediepte te kunnen inschatten, voor bijvoorbeeld portretfoto’s waarbij de voor- of achtergrond vervaagd wordt. Zo’n camera-opstelling van vier lenzen zie je vaak bij smartphones, maar regelmatig zijn de foto’s afkominstig van de zoom- en groothoekcamera’s zo bedroevend, dat je ze eigenlijk liever vermijdt.

Helaas is dat ook het geval bij de Nokia 8.3 5G. Vooral de 2 megapixel macrolens voegt eigenlijk niets toe. Het is een lens bedoeld om fijne details van dichtbij vast te leggen, niet als zoomcamera. Dat is al een dompertje. Maar met twee megapixel leg je te weinig detail vast en bij moeilijke lichtomstandigheden heb je veel ruis en verlies je juist alle detail. De groothoeklens kun je beter op terugvallen, hoewel je daar ook merkbaar kwaliteitsverlies in merkt, ondanks dat je veel meer vastlegt door de groothoek.

Nokia 8.3 5G
Nokia 8.3 5G

De macrofoto's van de Nokia 8.3 5G zijn bedroevend slecht. Hoewel de bladeren van een echte plant zijn, lijken ze wel van plastic.

Het beste ben je dus af met de 64 megapixel reguliere camera. Maar verwacht ook hier geen top-of-the-line foto’s. Onder gunstige omstandigheden heb je prima foto’s, die vooral erg gedetailleerd zijn. Tegenlicht of weinig licht? Dan merk je de toch wel dat er tekortkomingen zijn in (respectievelijk) het dynamisch bereik en ruisgehalte.

De grote troefkaart van de Nokia 8.3 5G is de combinatie van Android One en 5G.

Alternatieven voor de Nokia 8.3 5G

De grote troefkaart van de Nokia 8.3 5G is de combinatie van Android One en 5G. Zo weet je zeker dat je klaar bent voor de toekomst qua updates en het mobiele netwerk. Maar als smartphone an sich is de Nokia 8.3 wat onopvallend, log en prijzig.

Ben je in de markt voor een betaalbare 5G-smartphone, dan kun je ook kiezen voor de Motorola Moto G 5G (vanaf 349 euro) of de OnePlus Nord (vanaf 299 euro). Deze smartphones zijn een slagje goedkoper en beschikken niet over Android One, maar zijn verder redelijk vergelijkbaar. Zijn zowel 5G en de software-support geen dealbreakers voor je? Dan kun je ook de Poco F2 Pro overwegen, een veel krachtigere smartphone.

Conclusie

Eigenlijk is de Nokia 8.3 5G te hoog geprijsd (vanaf 579 euro). Dit toestel zou prima de concurrentie aan kunnen gaan met de betaalbare 5G-smartphones van OnePlus (€ 299,-) en Motorola (€ 349,-), omdat de Nokia Android One draait. Los van 5G en Android One weet de smartphone nergens in uit te blinken. Veel zaken kunnen echter net iets beter: zoals de bouw, het scherm en de camera’s.

0 Reactie(s) op: Nokia 8.3 5G - Het veiligst met 5G

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.