Nokia Lumia 530 - Quadcore power voor 100 euro

Door: Evi Maquoi | 13 november 2014 08:11

Review

Nokia heeft met de Lumia 530 een smartphone in handen die wel erg sterk geprijsd is. Voor net geen 100 euro haal je een 4 inch-toestel in huis met een quadcore-processor en de nieuwste versie van Windows Phone 8.1. Benieuwd naar de prestaties?

De Lumia 530 is het goedkoopste toestel uit de Nokia-stal. Zelf gebruiken ze echter liever de term 'meest betaalbaar' omdat 'goedkoop' een negatieve ondertoon heeft. Wij kregen een knalgroen exemplaar opgestuurd. De eerste indruk? Dit apparaat moet dringend op dieet. De Lumia 530 is met een dikte van 11,7 millimeter echt fors. De plastic behuizing sluit wel mooi aan op het 4 inch LCD-scherm. Aan de zijkant vind je een power- en volumeknop, onderaan zit een micro-usb-aansluiting en bovenaan vind je een 3,5 mm audioconnector. Oortjes zitten helaas niet in de doos. Centraal achterop vind je de 5 megapixelcamera.

Vloeiende ervaring

Het budgetvriendelijke toestel draait op Windows Phone 8.1 waardoor je voor een tijdje futureproof bent. Het apparaat reageert - dankzij de 1.2 GHz quadcore Snapdragon 200-processor - behoorlijk vlot. De voorgeïnstalleerde apps - Skype, OneNote en Facebook bijvoorbeeld - openen vloeiend en dat werkt prettig. Ook iets zwaardere games werken dankzij deze processor aardig.

De resolutie van het scherm is met 854 x 480 pixels helaas wel aan de lage kant, maar vergelijkbaar met andere smartphones in dezelfde prijsklasse. De kwaliteit van het scherm is wel teleurstellend. De kleurweergave is flets en de kijkhoek dramatisch. Het ergste is nog dat het scherm ontzettend weerspiegelt. Niet alleen licht, maar ook het beeld zelf weerspiegelt in het scherm. Hierdoor is het vaak moeilijk om van het scherm af te lezen.

De snelheid van de camera is dan wel weer een troef. De kwaliteit van de foto's is goed bij daglicht. Het is wel ontzettend jammer dat je niet zelf kunt focussen. Bij weinig licht kun je de Lumia 530 maar beter in je broekzak laten zitten want dan gaat ie helemaal de mist in. Een flitser? Nee, die is niet aanwezig. Er is blijkbaar alles aan gedaan om onder die grens van honderd euro te blijven.

Vind je zo'n felgekleurde cover maar niets? Tot het einde van het jaar krijg je nog een extra cover cadeau.

Prima instapper

Appels met peren vergelijken heeft weinig zin. Nokia mikt met dit toestel niet op ervaren smartphone-gebruikers. De fabrikant wil aantonen dat een smartphone niet duur hoeft te zijn. De Lumia 530 is een prima instapmodel. Het toestel is perfect met één hand te bedienen en de batterij houdt het behoorlijk goed uit. Nog een pluspunt is dat je de navigatiesoftware HERE Drive en HERE+ volledig gratis kunt downloaden uit de Store. Een optioneel microSD-kaartje is dan wel een must want standaard heeft het toestel slechts 4 GB opslagruimte, waarvan amper 1,2 GB werkelijk beschikbaar is. Voor enkele euro's kun je wel ergens een kaartje van 8 GB op de kop tikken.

Conclusie

De processor is de grootste troef, de flitser en schermkwaliteit zijn de grootste afknappers. Toch krijg je met de Lumia 530 aardig wat waar voor weinig geld. Een prima toestel voor iedereen die het vooroordeel heeft dat smartphones dure apparaten zijn.