Nokia Lumia 630 - Windows Phone 8.1 instapper

Door: Evi Maquoi | 19 juni 2014 08:06

Review

Op zoek naar een budgetvriendelijke telefoon die futureproof is voor een tijdje? De Nokia Lumia 630 is één van de allereerste Windows Phone 8.1-toestellen. Het mobieltje is uitgerust met een helder 4,5 inch-scherm, een quadcore-processor en een 5 megapixel-camera.

Windows Phone 8.1 zit tjokvol nieuwigheden en verbeteringen. Zo kun je bijvoorbeeld de tegels op het startscherm transparant maken en er een foto achter plaatsen, wachtwoorden synchroniseren met je Windows 8-pc of -tablet en beter zoeken naar contacten, e-mails, apps en afspraken in je agenda. Lees ook: De 5 beste budget-smartphones van 2013.

Ook handig is het actiecentrum waarin je pijlsnel toegang krijgt tot wifi, bluetooth, de camera, enzovoort. Deze nieuwe functies zijn een grote troef ten opzichte van Windows Phone 8 maar het zijn allemaal functionaliteiten die al erg lang ingebakken zitten in Android en iOS. Cortana, de veelbelovende Siri-achtige assistent van Windows Phone 8.1, is voorlopig zelfs enkel beschikbaar in de Verenigde Staten.

Het berichtencentrum is erg handig. Het was hoog tijd dat Microsoft dat integreerde.

Geen flitser aan boord

Grote schermen zijn helemaal in en daar speelt Nokia op in. De Lumia 630 kreeg een Corning Gorilla Glass 3-scherm van 4,5 inch dat mooie, heldere kleuren oplevert. De resolutie mocht wel wat hoger zijn. 854 x 480 pixels is echt weinig voor een scherm van dit formaat. Aan de voorzijde is helemaal geen camera te vinden, achterop zit een 5 megapixel exemplaar. Helaas zonder flitser. De camera stelt behoorlijk snel scherp en levert bij daglicht mooie resultaten. De camera-app werkt trouwens erg fijn en intuïtief.

De camera levert bij daglicht fraaie resultaten.

Gemiddelde hardware

Onder de motorkap van de Lumia 630 zitten gemiddelde onderdelen. De Snapdragon 400 quadcore-processor (1,2 GHz) zorgt voor een vloeiend gebruik. Het werkgeheugen ligt met 512 MB eerder aan de lage kant en de opslagcapaciteit van 8 GB (ongeveer 3,5 GB netto beschikbaar) is dan weer vergelijkbaar met andere toestellen uit dezelfde prijscategorie. Het is wel mooi dat je de opslag kunt uitbreiden met een microSD-kaartje tot maximaal 128 GB.

Aan de buitenzijde oogt de Lumia 630 erg strak. Het eerder dikke toestel (9,22 mm) heeft een comfortabel gewicht van 134 gram en een aanvaardbare rand rondom het scherm. De matzwarte plastic cover is eenvoudig te verwijderen en sluit netjes aan. Snelle beslissers krijgen immers nog een gratis extra cover ter waarde van 15 euro toegestuurd in het felgroen, oranje of geel wanneer ze hun toestel registreren.

Met 9,22 mm kun je niet echt van een slanke telefoon praten.

Conclusie

Wie op zoek is naar een budgetvriendelijke Windows Phone is bij de Lumia 630 aan het juiste adres. Windows Phone 8.1 is een hele verbetering ten opzichte van de vorige versie van het besturingssysteem. Wie de promoties een beetje in de gaten houdt kan al voor een slordige 140 euro een Lumia 630 scoren met een groot scherm, quadcore-processor en enkele nuttige voorgeïnstalleerde apps zoals HERE Maps. Wil je absoluut een 4G-toestel? Dan moet je nog heel even wachten op de komst van de Lumia 635.