Nokia Lumia 925 - Nokia's ultieme Windows Phone?

Door: Elmar Rekers | 04 november 2013 13:14

Review

Nog geen jaar na de introductie van de Lumia 920, bracht Nokia onlangs diens opvolger op de markt: de Lumia 925. Een toestel dat vooral bedoeld lijkt om de grote pijnpunten van zijn voorganger (lees: dik en zwaar) weg te poetsen. Is dit voldoende om zijn bestaan te rechtvaardigen?

None

Nokia Lumia 925

Adviesprijs € 469,-

Besturingssysteem Windows Phone 8

Beeldscherm 4,5 inch (1280 x 768 pixels)

Processor Snapdragon S4 (dualcore 1,5 GHz)

Geheugen 1 GB

Opslag 16 GB (+ 7 GB SkyDrive)

Accu 2000 mAh

Camera voorkant 1,3 megapixel, 720p video

Camera achterkant 8,7 megapixel, 1080p video

Afmetingen 129 x 70,6 x 8,5 mm (HxBxD)

Gewicht 139 gram

Verbindingen Wifi, bluetooth 3.0, nfc, lte

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Design
 • Beeldscherm
 • Nokia apps
 • Camera
 • Minpunten
 • Opslagvolume
 • Apps Windows Phone

Sinds de introductie van Windows Phone in 2010 heb ik het platform met grote belangstelling gevolgd. Het besturingssysteem doet in alles namelijk fris en modern aan, en met name de Lumia-toestellen van Nokia wisten hier een schitterend design aan toe te voegen. Het afgelopen jaar heb ik dan ook veel tijd doorgebracht met de Lumia 920 (review), waarbij duidelijke tekortkomingen als gewicht, formaat en het beperkte Windows Phone-ecosysteem mij regelmatig naar iOS en Android deden verlangen. Met de Lumia 925 lost Nokia in ieder geval twee van de drie pijnpunten op...

Strak design

De Lumia 925 lijkt dus vooral een antwoord te zijn op de kritiek van Lumia 920-gebruikers. Haal je het toestel namelijk uit de doos, dan zal je direct onder de indruk zijn van het gewicht (139 gram) en de dikte (8,5 millimeter). Nokia heeft ditmaal niet voor een kleurrijke 'unibody' behuizing van plastic gekozen, maar er is een aluminium rand die om het toestel loopt en de kunststof achterkant insluit. Dit geeft de telefoon een industrieel en zakelijk uiterlijk. De smartphone voelt degelijk aan en kan tegen een stootje.

Alle aansluitingen bevinden zich aan de bovenkant van de Lumia 925.

Door de combinatie van een laag gewicht en het gebruikte materiaal, ligt de 925 lekker in de hand. Aan de bovenkant is zowel de micro-usb-ingang als de koptelefoon-aansluiting te vinden. Aan de rechter zijkant zit de volumeregelaar, de aan-/uitknop en een sluiterknop voor de camera. Onder het 4,5 inch beeldscherm bevinden zicht tot slot nog de bekende aanraakgevoelige Windows Phone-knoppen.

Indrukwekkend beeldscherm

Het 4,5 inch-beeldscherm is van het type amoled, en heeft (net als de Lumia 920) een resolutie van 1280 bij 768 pixels. Het mag dan misschien geen full hd-scherm zijn, zoals bij veel van de concurrenten, maar dit display weet zeker indruk te maken. De kleurweergave is schitterend, het detail hoog en de kijkhoek groot. Daarbij zorgt Nokia's Clear Black-technologie ervoor dat zwart ook echt diepzwart is. Hierdoor zie je nauwelijks waar het scherm eindigt en de zwarte schermlijst begint.

De Lumia 925 heeft dan niet de 41 megapixel-sensor die we op de Lumia 1020 (review) tegenkwamen, de telefoon maakt zeker leuke kiekjes. Het betreft hier een 8,7 megapixel PureView-camera, meer dan genoeg voor de doorsnee smartphone-foto's. Toch kan ik niet ontkennen dat de foto's minder scherp zijn dan die van de Lumia 920. Hetzelfde kan gezegd worden voor de foto's bij weinig omgevingslicht. Hoewel de avondkiekjes tot de beste op de smartphonemarkt behoren, zijn ze minder levendig en helder als die van de 920 en ook de iPhone 5s.

De camerasoftware die wordt meegeleverd, zorgt ervoor dat het leuk is (en blijft) om met de camera te spelen. Zo stelt de Smart Cam-app je bijvoorbeeld in staat om de beste foto uit een serie te kiezen, kan je ongewenste objecten uit een foto verwijderen en is het erg gaaf om actiefoto's te maken doordat verschillende opnames tot één foto gesmolten worden. Als je enkele weken lekker met de camera in de weer bent, is de kans groot dat je tegen een van de grootste problemen van de Lumia 925 aanloopt: het geheugen. De telefoon beschikt namelijk over slechts 16 GB aan opslagcapaciteit, wat niet kan worden uitgebreid met een microSD-kaartje.

Met Lumia 925 haal je een sterke camera-telefoon in huis.

Nokia apps

Ook de Lumia 925 beschikt weer over enkele handige Nokia-apps. City Lens is bijvoorbeeld een erg leuke toepassing die je middels augmented reality laat zien wat er zich in je directe omgeving bevindt. Als je de app opstart, kan je simpelweg door de camera-lens om je heen kijken, waarbij onder meer winkels en restaurants zichtbaar worden.

Met Here Maps biedt Nokia op zijn mobieltjes een ijzersterke navigatieapp. De software is nauwkeurig, up-to-date en kan zeker concurreren met betaalde apps van derden. Groot voordeel van Here Maps is de optie om kaarten op je toestel te downloaden, waardoor je dus niet over een internetverbinding hoeft te beschikken om de weg te vinden. Ideaal voor vakanties in het buitenland dus.

Ook ben ik zeer gecharmeerd van de foto-bewerkingsmogelijkheden op de telefoon. In de Creative Studio-app kan je uiteraard hippe filters over je foto's leggen, maar veel leuker is het om kleuren uit de afbeelding te laten springen of de achtergrond onscherp te maken. Reis je veel met het openbaar vervoer? Dan is Here Transit een handige app; vergelijkbaar met de 9292-app.

De 8,7 megapixel-camera steekt iets uit de behuizing.

Social media op Windows Phone 8

Als besturingssysteem is dus Windows Phone 8 aanwezig. In mijn ogen het ideale besturingssysteem voor iedereen die zijn smartphone vooral voor sociale media gebruikt. Facebook, Twitter en LinkedIn zijn diep met de software geïntegreerd, wat er onder meer voor zorgt dat je bij iedere contactpersoon actuele updates vindt van zijn/haar sociale media, en in de Personen-app wordt de nieuwsfeed van de verschillende diensten weergegeven.

Windows Phone ontwikkelt zich gestaag, maar de updates die Microsoft doorvoert laten helaas veel te lang op zich wachten. Gelukkig vangt Nokia veel van de problemen op met eigen software, maar dat gebruikers bijvoorbeeld nog altijd zitten te wachten op een simpel notificatiecentrum, is moeilijk te verkroppen.

Daarbij laat ook het app-aanbod altijd nog te wensen over. De meest gangbare applicaties zijn (of komen) voor Windows Phone 8 beschikbaar, maar voor de nieuwste apps moet je toch echt bij iOS of Android zijn. Iets wat ook voor de games gezegd kan worden. Wat overigens jammer is, want het mooie 4,5 inch-scherm is bij uitstek geschikt voor gamers.

Het drukke thuisscherm met de live tiles ziet er nog altijd aantrekkelijk uit.

Loopt snel op bekende hardware

De dualcore-processor in de Lumia 925 zorgt ervoor dat de telefoon altijd soepel draait en apps lekker snel worden geopend. Ook games draaien goed, al heeft de 1,5 GHz-cpu soms moeite met de grafisch zware spellen. Zoals gezegd is er qua opslag dus slechts 16 GB aanwezig. Opvallend, aangezien de Lumia 920 nog geleverd werd met 32 GB geheugen.

De 2000 mAh-batterij doet wat je van een hedendaagse smartphone mag verwachten. Je houdt het dan ook prima een volle dag uit op één oplaadbeurt. Wel had ik enkele dagen waarop de accu zonder duidelijke aanleiding extreem snel leegliep. Op dit soort momenten zou het handig zijn geweest als in Windows Phone 8 de optie aanwezig was om lopende apps af te sluiten, zodat je de eventuele boosdoener snel kan opsporen.

In tegenstelling tot de Lumia 920 en 1020, ziet de Lumia 925 er strak en zakelijk uit.

Conclusie

De Lumia 925 is wat de Lumia 920 een jaar eerder had moeten zijn. Dit betekent dat de smartphone vooral van buiten is verbeterd, waarbij Nokia het gewicht en de dikte flink heeft weten terug te schroeven. Daarbij is er een metalen rand om de telefoon gebouwd die voor een stijlvolle uitstraling zorgt. Het is wel teleurstellend dat Nokia verder geen grote veranderingen heeft doorgevoerd. De opslagcapaciteit is zelfs teruggebracht naar 16 GB. Dit maakt het dan ook lastig om de 925 aan te raden naast de (veel goedkopere) Lumia 920. Mocht je echter de voorkeur geven aan een zakelijk design, en kan je leven met de tekortkomingen van Windows Phone 8, dan zal de Lumia 925 zeker volstaan.

4 Reactie(s) op: Nokia Lumia 925 - Nokia's ultieme Windows Phone?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 april 2014 22:15 Anoniem
  Super telefoon
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 april 2014 20:14 Anoniem
  Je kunt apps op deze telefoon heel makkelijk afsluiten, door de terug knop ingedrukt te houden. Dus niet kort aantikken maar wat langer ingedrukt houden. De apps (ook explorer) verkleinen zich en je kunt vervolgens op het kruisje drukken om het programma af te sluiten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 mei 2014 21:34 Anoniem
  Vraagje: enig idee hoe lang t duren gaat voordat je er weer de whatsaop app op kunt zetten? Waren toch problenen mee?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 augustus 2014 22:03 Anoniem
  Goede telefoon
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.