Nokia Lumia 930 - Opvallend toestel met fantastische camera

Door: Evi Maquoi | 26 november 2014 10:11

Review

De meeste Nokia-telefoons zijn budgetvriendelijk uit het middensegment, maar de Finse fabrikant bewijst met de Lumia 930 dat het ook kan meespelen op vlak van high-end smartphones. Goed om weten is dat dit wellicht de laatste toptelefoon met Windows Phone zal zijn waar de naam 'Nokia' op staat.

Nokia levert met de Lumia 930 een robuust 5 inch-toestel dat gerust met de grote jongens mag meespelen. Ik kreeg een opvallend oranje exemplaar om te testen. De eerste indruk? Zwaar, maar wel van prima bouwkwaliteit. De Lumia 930 bestaat uit een afgeronde polycarbonaat achterkant, een massief aluminium frame aan de zijkanten en een volledige glazen voorzijde die eveneens afloopt naar de zijkanten. Het toestel krijgt door deze afwerking onmiddellijk een high-end look-and-feel. Lees ook: De 15 beste smartphones die je in 2014 kunt kopen.

Bovenaan is er een sleuf voor de nano-simkaart en een audioaansluiting. Aan de linkerzijde vind je de volumeknop, powerbutton en cameraknop. Centraal onderaan in de metalen rand zit de micro-usb-aansluiting. En een sleuf voor microSD? Nee, die ontbreekt helaas.

De metalen rand geeft het toestel een premium look-and-feel.

Onder de motorkap

De Lumia 930 heeft een snelle Qualcomm Snapdragon 800-processor aan boord met een kloksnelheid van 2,2 Ghz. In combinatie met 2 GB RAM en 32 GB opslagruimte kun je gerust van een premium toestel spreken. Apps openen vlot, de browser laadt snel en zware games spelen lekker weg.

Op het vlak van connectiviteit zijn alle standaarditems aanwezig: wifi, bluetooth 4.0, 3G, 4G en nfc. Enig puntje van kritiek is de accu. Met amper 2420 mAh is deze een stuk minder groot dan vergelijkbare smartphones uit dezelfde prijscategorie. Als je weet dat het haarscherpe 5 inch Full HD-scherm - met een pixeldichtheid van 441 ppi - erg helder is, begrijp je ook dat die erg veel energie opslokt. Het resultaat? Bij intensief gebruik moet de Lumia 930 in de vroege avond al aan de stekker. Bij normaal gebruik gaat de Lumia 930 een dag mee.

Windows Phone 8.1 draait als een zonnetje.

Waanzinnige camera

Naast het heldere scherm is ook de camera een grote troef van de Lumia 930. De 1,2 megapixelcamera aan de voorzijde is niet om over naar huis te schrijven, maar de hoofdcamera is een toppertje. Het 20-megapixelexemplaar aan de achterzijde is dezelfde als die van de veel duurdere Lumia 1520. Deze PureView-camera heeft een Carl Zeiss-objectief met een diafragma van f/2.4 en is vergezeld van een dubbele led-flitser.

De sensor is groter dan de gemiddelde smartphonecamera waardoor je ook in slechte lichtomstandigheden mooie resultaten behaalt. Mede dankzij de optische beeldstabilisatie is nagenoeg elke foto scherp. Met de app Nokia Camera kun je bovendien het onderste uit de kan halen en instellingen zoals sluitertijd en ISO-waarden handmatig aanpassen. Hier laat Nokia de vlaggenschepen van andere fabrikanten ver achter zich.

De 20-megapixelcamera aan de achterzijde levert fantastische beelden.

Conclusie

De Lumia 930 is wellicht de beste Windows Phone die je op dit moment kunt aanschaffen. De smartphone is ietwat zwaarder en dikker dan de grote jongens van de concurrentie maar dat weegt niet op tegen het heldere scherm en de imposante camera. Dit is één van de weinige smartphones waarmee veeleisende fotografen hun andere camera toch wat vaker thuis durven te laten.