Nokia X: Nokia stapt in Android met budgetlijn

Door: Elmar Rekers | 24 februari 2014 09:35

Nieuws

Nokia heeft maandag tijdens het Mobile World Congress de Nokia X, Nokia X+ en Nokia XL geïntroduceerd. Waar Nokia zijn smartphones voorheen op Windows Phone liet draaien, stapt de Finse fabrikant voor deze budgettoestellen over op marktleider Android.

Geruchten over Android-telefoons van Nokia gaan al enkele weken rond. Qua design houdt Nokia vast aan de ingeslagen weg met de Lumia-lijn. Zo zijn de X-toestellen verkrijgbaar is verschillende opvallende kleurstellingen, en is de unibody-behuizing van kunststof. De telefoons draaien op een sterk aangepaste versie van Android, waarmee Nokia claimt een onderscheidende gebruikerservaring kunnen bieden, met de voordelen van het grote Android-ecosysteem.

Geen Play Store

Via de mobieltjes is de app store van Nokia toegangelijk en verschillende winkels van derden. De traditionele Play Store is niet aanwezig. Nokia heeft een geheel eigen interface ontwikkeld voor de toestellen. Net als bij Windows Phone zijn er een soort kleurrijke tegels aanwezig. Ook zijn bekende Nokia apps als Here Maps en MixRadio aanwezig, evenals Skype en Outlook.

Nokia benadrukt dat ze ook met deze Android-toestellen sterk verbonden zullen blijven met Microsoft. Gebruikers worden dan ook vooral gekoppeld aan clouddiensten van Microsoft, en niet die van Google.

Budget

De X en X+ hebben een display van 4 inch (840 x 480 pixels), waar de Nokia XL een scherm van 5 inch groot heeft. Zowel de X als X+ heeft een opslagcapaciteit van 4 GB, waarbij de laatstgenoemde microSD-kaartjes ondersteunt. Ook heeft de X+ meer RAM, 768 MB tegenover 512 MB. De XL heeft een 5 megapixel-camera op de achterkant, waar de andere toestellen het moeten doe met een 3 megapixel-sensor.

De de nieuwe telefoons verwacht de fabrikant in te spelen op de groeiende vraag naar goedkope smartphones. Met zeer lage prijzen van 89,- (X), 99,- (X+) en 109,- euro (XL) kunnen de nieuwe Nokia-telefoons met recht 'budget' genoemd worden. De smartphones zullen in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd worden uitgerold, waarbij Nokia zich eerst zal richten op de zogenoemde opkomende markten.

0 Reactie(s) op: Nokia X: Nokia stapt in Android met budgetlijn

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.