Norton Mobile Security: Beveiligings-app voor 30 euro?

Door: Joris Peterse | 23 september 2013 15:30

Review

Beveiliging van een smartphone of tablet is heel wat anders dan beveiliging van een pc. Niet alleen zijn de mobiele apparaten erg diefstal- en verliesgevoelig, ook kan bij misbruik de (telefoon)rekening flink oplopen en staan de apparaatjes bomvol zeer persoonlijke gegevens.

Niet gek dus om ook eens te denken aan beveiliging van jouw mobiel. Norton, het bekende antivirusbedrijf van de pc-markt, heeft een beveiligings-app, maar vraagt hier maar liefst 29,99 per jaar voor. Is het 't waard?

Norton Mobile Security is beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten. De apps zijn echter niet hetzelfde. Omdat Apple er nogal strikte eisen voor apps op nahoudt, is deze versie veel beperkter. Veel meer dan een contactenback-up en lokaliseerfunctie (vanuit de browser) zit er niet in. Dat zijn functies die met iCloud, Google Contacts of de Zoek mijn iPhone/iPad applicatie ook gratis perfect mogelijk zijn. 30 euro per jaar valt hiermee niet te rechtvaardigen om jouw iPhone of iPad uit te rusten met Norton Mobile Security.

De functies op een iPad of iPhone zijn zeer beperkt.

De app heeft op Android-smartphones en -tablets meer functies, naast de eerder genoemde lokalisatie en contactenback-up. Vanuit de browser kan je jouw apparaat op afstand vergrendelen, een geluidssignaal laten geven, een foto maken met de front-camera, het toestel blokkeren of zelfs alle gegevens wissen. Dit alles stuur je eenvoudig aan vanuit de browser, maar je kan deze commando's ook geven via sms. Hierbij geef je het commando plus een beveiligingscode van vier cijfers (dezelfde code wordt ook gebruikt om het apparaat te ontgrendelen, onthoud deze dus!).

Waar had ik mijn telefoon ook alweer gelaten?

Tevens kan je op je apparaat telefoonnummers blokkeren en webbescherming aanzetten tegen onveilige sites (bijvoorbeeld phishing-sites). Helaas werkt deze webbescherming alleen met de standaardbrowser van Android, en niet in bijvoorbeeld Firefox, Chrome of Opera.

Malware

De ontwikkelaars claimen met de Android-app je apparaat tevens te beschermen tegen malware. Symantec (en andere antivirusaanbieders uit de pc-wereld) hebben er een handje van veel te waarschuwen voor virussen op Android. De praktijk blijkt anders. Android is namelijk niet zozeer onveilig, de apps die je installeert kunnen narigheid meebrengen.

Vooral apps uit alternatieve applicatiewinkels of apps die handmatig geïnstalleerd worden uit een apk-bestand, blijken de grootste gevaren met zich mee te brengen. Met een gezond verstand en een goed oog op de permissies van de app in de Play Store, hoef je je vooralsnog geen zorgen te maken. Voor dit soort beveiliging hoef je de app dus niet aan te schaffen.

Maar waar kan je de app dan wel voor aanschaffen? Het mag gezegd worden: alles werkt goed en de app is zeer gebruiksvriendelijk. Bovendien kan je met een licentie de app op tien apparaten installeren, die vervolgens eenvoudig vanuit de browser te beheren zijn.

De uitgebreidere Android-app is zeer gebruiksvriendelijk.

Wij vinden het bij lange na geen dertig euro per jaar waard. Veel van de functionaliteiten zitten verwerkt in andere gratis diensten of apps die een fractie van dit bedrag kosten. Bijvoorbeeld het uitgebreidere Cerberus op Android, waarbij je voor drie euro klaar bent voor vijf apparaten, zonder verloopdatum. Dat prijskaartje zou voor Norton Mobile Security ook redelijk zijn.

Norton Mobile Security

Prijs € 29,99 (1 jaar, 10 apparaten)

Taal Nederlands

OS iOS (4.3 of hoger), Android (2.2 of hoger)

Pluspunten

[list type="bullets"]Licentie werkt op tien apparaten

Eenvoudig beheer vanuit browser

Anti-diefstal[/list]

Minpunten

[list type="bullets"]Irrelevant op iPhone en iPad

Veel te duur

Webbescherming alleen in standaardbrowser Android[/list]

SCORE 4/10

0 Reactie(s) op: Norton Mobile Security: Beveiligings-app voor 30 euro?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.