Nothing Phone(1) - Opvallend onopvallend

© PXimport

Nothing Phone(1) - Opvallend onopvallend

Geplaatst: 15 juli 2022 - 11:03

Aangepast: 25 november 2022 - 11:42

Joris Peterse

Na het hype-vuurtje maandenlang vakkundig te hebben opgestookt, is daar eindelijk de eerste smartphone van het merk Nothing. Of de smartphone de verwachtingen waar maakt lees je in deze Nothing Phone(1) review.

Voordat we het over de smartphone hebben, eerst even een kleine introductie over het nieuwe merk Nothing. Opgericht door Carl Pei, mede-oprichter van OnePlus waar hij in 2020 opstapte. Het techmerk wil nieuwe producten op de markt zetten die toegankelijk zijn in gebruik en prijs. Deze toegankelijkheid uit zich ook in de prijzen. Een jaar geleden bracht het merk zijn eerste product op de markt. De draadloze in-ears Nothing Ear(1) boden een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en een fraai (transparant) ontwerp. Dat Nothing ook een smartphone op de markt zou brengen was voorspelbaar. De Nothing Phone(1) is na maandenlange marketing nu eindelijk verkrijgbaar.

De smartphonemarkt kan wel wat opschudding gebruiken.

-

Nothing Phone(1): idee en uitwerking

De eerste smartphone van Nothing is een uitstekende middenklasse-smartphone. Alleen het marketingverhaal achter de telefoon correspondeert totaal niet met wat de smartphone te bieden heeft. Voordat ik de smartphone in handen kreeg, werd me een korte introductie geboden door een woordvoerder. Smartphones zouden saai zijn geworden. Toestellen zijn ontwerp-eenheidsworst en consumenten worden niet meer enthousiast over de nieuwe ontwikkelingen in tech. Bovendien valt er veel aan te merken op het gebied van duurzaamheid. De tech-industrie kan wel wat opschudding gebruiken.

Wat dat betreft ben ik het volledig eens met Nothing.

Nothing Phone(1): uitvoering

De Nothing Phone(1) valt op dankzij een transparante achterzijde, die aardig wat ontwerp-uitdagingen met zich meebrengt. Niet alleen moeten de ontwerpers aan de slag met het externe ontwerp, maar ook de ingewanden moeten toonbaar zijn. Dat is gelukt, de transparante achterzijde is zeker een blikvanger. Vooral dankzij de ingebouwde ledlampjes, die als nachtlamp kunnen dienen, als hulplicht bij foto’s of ritmisch meeknipperen met ringtones en meldingen. Glyph noemt Nothing dit en het is zeker een leuke en originele toevoeging voor een smartphone. Maar wellicht wel een beetje een nerdy gimmick, vooral in combinatie met de retro-geluidjes en de interface van Nothing’s Android-uitvoering.

De Glyph-verlichting van de Nothing Phone(1).

© PXimport

Alleen heeft Nothing in de uitvoering een dubieuze keuze gemaakt: de smartphone heeft geen kunststof achterzijde, maar glas. Glas is kwetsbaar materiaal, ook als je het gorillaglas noemt. Dat houdt in dat je er een hoesje omheen moet doen, een transparante als je de Glyph-functie wilt behouden. En om eerlijk te zijn, zo’n transparant hoesje haalt vrijwel alle aantrekkingskracht uit Glyph.

Met een hoesje om het toestel, maar ook als je het transparante-deel wegdenkt is er één ding waar je niet omheen kunt. Het ontwerp is verder gewoonweg afgekeken van de iPhone 12-serie. Het formaat lijkt op de Pro-uitvoering. De plaatsing van de camera’s is gelijk aan de reguliere iPhone. De metalen rand, grootte van de knoppen, plaatsing van de knoppen, aansluitingen en speaker… Het is identiek. Precies de smartphone-eenheidsworst die Nothing’s marketing juist niet pretendeerde te zijn.

Nothing Phone(1)

© PXimport

Nothing Phone(1) - Opvallend onopvallend-18534794

© PXimport

Nothing Phone(1)

© PXimport

Nothing Phone(1)

© PXimport

Nothing Phone(1)

© PXimport

Nothing Phone(1): duurzaamheid

Ook de duurzaamheidsbelofte blijft bij wel woorden, geen daden. Allereerst is ook deze smartphone gewoon gemaakt in China, waar arbeids- en milieuregels (zacht uitgedrukt) minderwaardig zijn aan de onze. Dan is het des te belangrijker dat je je updatebeleid op orde hebt, zodat je waarborgt dat de smartphone lang mee kan gaan. Met drie jaar versie-updates (let op: er wordt geen versie-aantal genoemd) en vier jaar veiligheidsupdates, is het woord minderwaardig hier ook van toepassing. Het updatebeleid van Samsung en Apple (ook in deze prijsklasse) maakt deze toestellen duurzamer.

Waarop Nothing’s marketing wél duurzaamheidspunten op probeert te scoren? In de verpakking en de smartphone zijn gerecyclede materialen gebruikt. En de lader ontbreekt, die dien je desgewenst zelf aan te schaffen.

Een duurzame smartphone heeft veel meer nodig dan gerecyclede materialen en een duurzame verpakking

-

Nothing Phone(1) is beter zónder marketing

Afijn. De Nothing Phone(1) is de zoveelste niet-duurzame iPhone-kloon. Het lijkt alsof de marketeers een heel andere smartphone aanprijzen dan deze Phone(1). Want zoals ik al zei. Stiekem is het toestel onwijs de moeite waard, maar niet om de redenen die ze zelf aangeven.

De smartphone beschikt over degelijke specificaties. Zo is er een Snapdragon 768-chipset met 12GB of 8GB werkgeheugen. Niet de snelste uit de Snapdragon-stal, maar snel zat voor alle apps en met 5G-ondersteuning. Daarbij heb je 128 of 256GB aan opslagruimte tot je beschikking, dit kun je niet uitbreiden met een geheugenkaart.

Ook is de beeldkwaliteit prima voor een smartphone in deze prijsklasse. Het 6,55 inch oledscherm heeft een Full-HD resolutie en een dynamische verversingssnelheid van maximaal 120 hertz. De helderheid en kleurweergave zijn ook op orde. In de linkerbovenhoek is zit de frontcamera verwerkt, achter het scherm een degelijke vingerafdrukscanner.

De 4.350 mAh-batterij zorgt voor ongeveer anderhalve dag aan accuduur. Deze accu kun je snelladen via de usb-poort of draadloos. Om de accu te ontzien stelt de woordvoerder van Nothing dat er ‘AI in de software’ is toegevoegd die slim achtergrondprocessen beëindigt op basis van je app-gebruik. Dit baart zorgen, aangezien dit soort toevoegingen in Android tot voorheen problemen veroorzaakte, zoals apps die geen meldingen meer kunnen sturen. De testperiode was helaas te kort om iets van deze AI te merken en desgevraagd was Nothing ook niet in staat hier meer informatie over te bieden.

Verder zijn er prettige zaken aanwezig in de smartphone, maar zijn er ook ontbrekende features. Zo is de behuizing waterdicht (IP54), bluetooth 5.2, Wifi 6 en dualsim-ondersteuning. Het ontbreken van een geheugenkaartslot, audiopoort en adapter is vervelend.

Nothing Phone(1) - Opvallend onopvallend-18525375

© PXimport

NothingOS

De Phone(1) draait op Android 12, waarover de Nothing(OS)-schil is uitgerold. Deze schil is in de basis zeer prettig. Veel van de Android-basis blijft behouden en in combinatie met de glyph-lampjes en retro-geluidjes heeft de smartphone een aantrekkelijke, beetje nerdy, stijl.

Nothing heeft als doelstelling connectiviteit makkelijker te maken. Dat uit zich in de koppeling met de Ear(1)-oortjes, die je naadloos verbindt en zelfs oplaadt via de smartphone. Het zou fijn zijn als andere oortjes ook zo te koppelen zijn aan de smartphone.

Dit uit zich ook een andere koppeling. Zo kun je met een widget bijvoorbeeld sommige zaken van je Tesla bedienen. Handig, maar een Tesla-bezitter met een Nothing Phone(1) klinkt nogal als een niche binnen een niche. Bovendien lijkt Tesla meer een doelgroep van (vaak) onsympathieke mensen met een iPhone 13 Pro Max te bedienen. Het is echter niet ondenkbaar dat andere auto’s en apparaten op een dergelijke manier in de toekomst ook te verbinden zijn.

Ook probeert Nothing mee te liften op een andere hype: NFT’s. Door een soort kluis aan te bieden waarin je deze beheert. NFT’s zijn een energieverslindende poging om in een onzinnige behoefte te voorzien om unieke digitale objecten te bezitten. Kortom, het past niet in de duurzame pretentie van het merk, en ik kan me niet voorstellen dat mensen hierop zitten te wachten.

Nothing Phone(1)

© PXimport

Nothing Phone(1)

© PXimport

Nothing Phone(1)

© PXimport

Camera’s

Het is fijn dat Nothing niet meegaat in een frustrerende gewoonte waar veel andere smartphonefabrikanten zich schuldig aan maken. Veel smartphones in vergelijkbare of lagere prijsklasses zijn aan de achterzijde volbehangen met camera’s. Veel van de extra camera’s zijn echter van zulke erbarmelijke kwaliteit dat je ze in praktijk nooit zult gebruiken. Dat is niet het geval bij deze Nothing Phone(1): je krijgt dualcamera van twee 50-megapixelcamera’s. Naast de primaire lens een groothoeklens.

De smartphone is in staat prima foto’s te schieten, maar kan bijvoorbeeld Samsung niet voorbij streven. Dit is te merken als je foto’s maakt in situaties met weinig licht. De lenzen hebben een wat hoog diafragma en leunen op software en langere sluitertijd om dit te compenseren. Dat leidt tot bewogen foto’s. Dit geldt met name voor de groothoeklens.

Zijn de lichtomstandigheden gunstig, dan heb je twee prima lenzen voorhanden en kun je zorgeloos schakelen tussen de twee lenzen. Er lijkt ook een zoommogelijkheid te zijn, deze maakt echter een uitsnede van het beeld van de primaire camera, zoals te zien is op onderstaande voorbeelden.

Nothing Phone(1) foto

© PXimport

Nothing Phone(1) foto

© PXimport

Nothing Phone(1) foto

© PXimport

Nothing Phone(1) foto

© PXimport

Nothing Phone(1) foto

© PXimport

Nothing Phone(1)

© PXimport

Glyph als ondersteunend lichtje voor de camera: handig!

© PXimport

Alternatieven voor de Nothing Phone(1)

De Nothing Phone(1) is een goede middenklasse-smartphone, met een unieke stijl en ontwerp. Vergeleken met smartphones in dezelfde prijsklasse zou ik hem zeker aanbevelen boven bijvoorbeeld de OnePlus Nord 2T of Xiaomi 12X.

Voor een vergelijkbare prijs heb je ook een iPhone SE, die qua software-ondersteuning en chipset veel beter scoort. Maar op alle andere gebieden tekortschiet. De Phone(1) legt het echter af tegen de Samsung Galaxy S21 FE, vergelijkbaar geprijsd, maar met veel betere camera’s, prestaties en software-ondersteuning.

Conclusie: Nothing Phone(1) kopen?

De marketing van Nothing schept compleet verkeerde verwachtingen van een prima middenklasse-smartphone. De glyph-lampjes zijn leuk, maar neemt niet weg dat het ontwerp van Apple is afgekeken. Gerecycled materiaal is een plus, maar maakt een smartphone echt nog niet duurzaam. Het leidt af van het feit dat het een opvallende smartphone is waar weinig aan mankeert.

8,0

Ons oordeel

Nothing Phone(1)

Pluspunten

Glyph

Software

All-round goed

Minpunten

Geen adapter, geheugenkaartslot, audiopoort

Glazen behuizing heeft hoesje nodig

Conclusie

**Adviesprijs** Vanaf € 469,- **Kleuren** Zwart, wit **OS** Android 12 **Scherm** 6,5 inch oled (2400 x 1080, 120 Hz) **Processor** 2,4 GHz octacore (Snapdragon 778G) **RAM** 8 of 12GB **Opslag** 128 of 256GB **Batterij** 4.350 mAh **Camera** 50, 50 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.2, gps, nfc **Formaat** 16 x 7,6 x 0,8 cm **Gewicht** 194 gram **Overig** spatwaterdicht **Website** [https://nothing.tech](https://nl.nothing.tech/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000