Nu al veel minder interesse in Huawei-smartphones

© PXimport

Nu al veel minder interesse in Huawei-smartphones

Geplaatst: 29 mei 2019 - 11:06

Aangepast: 24 november 2022 - 13:38

Randolf Bouwma

Hoewel het laatste woord er nog niet over is gezegd, komt Huawei niet ongeschonden uit het opgelegde handelsverbod door de Verenigde Staten. Onder consumenten was er de afgelopen week de helft minder interesse in Huawei-smartphones dan daarvoor, blijkt uit cijfers van prijsvergelijker Kieskeurig.nl. Ondertussen spant Huawei een rechtszaak aan.

Op 20 mei jongstleden maakte Google bekend dat het geen Android-licenties meer aan Huawei zou verstrekken. Dit omdat Amerikaanse bedrijven geen handel meer met de Chinese fabrikant mogen drijven, uit angst voor spionage.

De gevolgen daarvan zijn nog altijd niet helemaal duidelijk, maar het lijkt er in het ergste geval op dat toekomstige Huawei-telefoons het zonder Android moeten stellen. Huawei-bezitters krijgen als het goed is de komende tijd nog steeds beveiligingsupdates, maar waarschijnlijk geen updates naar nieuwe Android-versies.

Gevolgen

Al snel ontstond een domino-effect, want het verbod geldt net zo goed voor andere firma's. Chipleverancier ARM (processoren) en de SD Association (geheugenkaartjes) stopten ook de samenwerking met Huawei. In dat laatste geval zijn de maatregelen vandaag weer terug gedraaid, maar hoe het ook zij: het zijn onzekere tijden voor het merk. Daarom wordt momenteel aangeraden om te wachten met het aanschaffen van een Huawei-toestel.

En dat terwijl het net zo lekker ging met Huawei. Kortgeleden werd bekend dat het merk de populariteit van Apple is voorbij gestreefd. Het is nu wereldwijd het op één na best verkochte smartphone-merk, enkel Samsung ligt nog op kop. Vermoedelijk zien de verkoopcijfers er het aankomende kwartaal een stuk minder rooskleurig uit, gelet op een eerste indicatie.

Samsung profiteert

Onze collega's van Kieskeurig.nl merken nu namelijk op dat er een duidelijk daling te zien is in de interesse onder consumenten voor nieuwe Huawei's. In onderstaande grafiek zie je hoe vaak er op de prijsvergelijkingssite wordt uitgeklikt naar aangesloten webshops. Precies op 20 mei keldert dat aantal en blijft het op ongeveer de helft lager steken.

Interesse voor Huawei daalt, voor Samsung juist meer belangstelling (Bron: Kieskeurig.nl)

© PXimport

Interessant is dat vrijwel gelijktijdig de interesse in Samsung-toestellen juist toeneemt. Het lijkt er dus op dat consumenten niet massaal overstappen van Android naar de iPhone, maar dat zij vooral een Android-alternatief zoeken. Bij Apple is het effect namelijk minder zichtbaar.

Rechtszaak

Huawei geeft het uiteraard niet zomaar op. Al een poosje is de fabrikant bezig om ook zonder Google en consorten smartphones te kunnen leveren. Zo wordt er gewerkt aan een eigen besturingssysteem en past er in de Huawei P30 Pro bijvoorbeeld al geen standaard sd-kaartje meer. Huawei introduceerde eerder een eigen alternatief daarvoor, de nm-kaart. Met enige vooruitziende blik, blijkbaar.

Vandaag gaat Huawei in de tegenaanval. De firma hoopt middels een kort geding bij de Amerikaanse rechtbank af te dwingen dat de sancties weer worden ingetrokken. Het bedrijf heeft altijd ontkend dat telefoons worden ingezet om te spioneren.

Daar is overigens ook nog altijd geen bewijs voor. "Er is geen sprake van een smoking gun, het is pure speculatie", verklaart Huawei's juridische kopstuk Song Liuping in een persbericht. Zo'n rechtsgang kost hoe dan ook tijd, de hoorzitting wordt pas in september verwacht. Huawei heeft van Trump dan wel wat extra tijd gekregen, de imagoschade is duidelijk al geleden.

Nu is het de vraag hoe lang het nog duurt voor we weer met een gerust hart Huawei-telefoons durven aan te raden...

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten