OnePlus 3 - Fantastisch, maar met kleine compromissen

Door: tijs-hofmans | 04 juli 2016 11:00

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Camera

OnePlus zegt extra aandacht te hebben besteed aan de camera van het toestel, maar net als bij eerdere OnePlus-toestellen zie je dat het resultaat van de lens flink kan verschillen. In normaal licht maakt de OnePlus 3 prima foto's, al zie je bij het inzoomen wel een stuk korreliger beeld.

De OnePlus 3 maakt gebruik van fasedetectiefocus in plaats van laserfocus, en dat zorgt zeker bij donkere omgevingen voor lelijker beeld. In het donker kun je met de OnePlus 3 geen goede foto's maken, en dat is toch een beetje jammer. Hierdoor hebben we ook besloten het toestel niet in de test van beste smartphone-camera's te betrekken.

Wel zijn er een aantal dingen verbeterd aan de camera. Dat begint al bij de camera-app, die nu veel meer opties heeft zoals het handmatig instellen van de sluitertijd en de belichting. Ook is de focus-snelheid veel sneller en start de camera-app een stuk sneller op. Opvallend is wel dat alternatieve camera-apps een verbazingwekkend mindere kwaliteit foto's maken, dus je zit nog het beste bij de originele camera-applicatie.

De camera kan HDR-foto's maken en heeft daarnaast een gewone HD-modus, waarmee de foto extra wordt verscherpt, maar dat levert lang niet altijd mooier beeld op. Sterker op, bij bewegend beeld zie je juist in de HD-modus waziger beeld. Het is met de camera ook mogelijk foto's in .RAW op te slaan.

De camera steekt een beetje uit de behuizing.

Slechte video

Bij het maken van videobeelden slaat het toestel ook de plank vaak mis. Het is mogelijk 4K-beelden te maken in 360 fps, maar daar treedt vaak compressie bij op en beelden zijn vaak niet zo stabiel.

Voor de meeste foto's is de camera-app ruim voldoende, maar als je echt serieus wilt fotograferen met je telefoon zijn er veel alternatieven zoals de Galaxy S7 met een veel betere camera (die dan weer wel vaak veel duurder zijn).

Batterij

De accuduur van de OnePlus 3 is zonder twijfel het zwakste punt van de telefoon. Hoewel het toestel een degelijke 3,000 mAh heeft (net zoveel als Samsung's Galaxy S7 en LG's G5) gaat de batterij een stuk minder lang mee. Mogelijk heeft dat te maken met het scherm, of misschien heeft OnePlus zijn eigen RAM-gebruik toch niet helemaal onder controle, maar je haalt er bij normaal gebruik net een dag mee, gemiddeld veel minder lang dan andere toestellen.

Snel laden

Dat zou voor ons makkelijk een breekpunt geweest zijn, ware het niet dat de OnePlus 3 ook absurd snel oplaadt. Dat gebeurt met 'Dash Charge', OnePlus' zelf-ontwikkelde versie van het bekende Quick Charge. Met Dash Charge laad je de telefoon in een half uur op naar 60%, wat weer meer dan genoeg is om de rest van de dag mee te doen. De batterij wordt naar 100% opgeladen in anderhalf uur.

Dash Charge is een bijzonder fijne functie van de telefoon, zeker als je halverwege de dag nog even snel wat extra accuvermogen in je telefoon wil pompen. Het heeft echter ook een groot nadeel: Je moet er een specifieke oplader van OnePlus voor hebben. De technologie om snel op te laden werkt namelijk door de hitte in de oplader te verwerken in plaats van in de telefoon. Helaas heb je ook te maken met een door OnePlus zelf ontwikkelde technologie, en niet het meer universele Quick Charge 3.0 dat op meerdere telefoons werkt. Wil je dus snel opladen, dan moet je de charger gebruiken die OnePlus meelevert met de telefoon, en die dus overal mee naartoe slepen.

Overigens kun je met andere laders wel gewoon de telefoon opladen; dat gaat dan alleen op 'normale' snelheid. OnePlus verkoopt extra chargers (inclusief laders voor in de auto) in zijn winkel, maar die zijn vrij prijzig: bijna 35 euro.

Software

De OnePlus 3 draait op Android 6.0 (Marshmallow), en net als de OnePlus 2 heeft het bedrijf een eigen sausje voor Android ontwikkeld. Wie de OnePlus One met CyanogenMod gewend was, ziet weinig verschil met het nieuwe besturingssysteem: OxygenOS. Dat kun je het beste beschrijven als 'kaal stock-Android met een aantal nieuwe features', en dat is een goede ontwikkeling. Waar veel fabrikanten hun besturingssystemen volgooien met onnodige apps zoals virusscanners en andere app-winkels, kiest OnePlus voor de meest minimalistische versie van Android. Daarop staan alleen een aantal Google-apps, maar verder niets.

Wel heeft het besturingssysteem, net als CyanogenMod, een enorme hoeveelheid aan optimalisatiemogelijkheden waarmee je iedere pixel van je besturingssysteem kunt aanpassen en tweaken. Dat is het beste van twee werelden: Je hebt een kale (en daarmee snellere) telefoon, maar ook de vrijheid om daarmee te doen wat je wilt.

De meest in het oog springende optie is de 'Shelf', een nieuw scherm dat links van je homescherm staat. Dat is een soort centrale hub waar je je meestgebruikte apps ziet, waar je favoriete contacten en het weerbericht kunt zien, en waar je een aantal widgets kunt plaatsen.

Het nadeel van een besturingssysteem van OnePlus zelf is dat je van het bedrijf afhankelijk bent wat betreft updates. Met CyangenMod kun je makkelijker regelen wanneer je updates krijgt.

Geen uitnodiging!

OnePlus is als bedrijf een stuk volwassener geworden. Waar het vroeger nog op goedkope marketingtrucjes moest rekenen om het product te verkopen, is de OnePlus 3 'gewoon' te koop als toestel. Dat is een verademing in vergelijking met het verkoopproces van de vorige toestellen. Die kon je alleen met een invite kopen, die welhaast onmogelijk te krijgen waren.

De OnePlus 3 is gewoon vanaf de website van OnePlus te koop, zonder uitnodiging. Opvallend is ook dat je geen verzendkosten hoeft te betalen (dat was bij vorige toestellen nog rond de € 25,-), al heb je de optie om 'express delivery' te kiezen voor € 7,- extra. Daarmee zou het toestel wat eerder in huis moeten zijn, maar op onder andere de forums van OnePlus en Reddit is te lezen dat het maar weinig uit maakt welke bestelmethode je kiest. Soms heb je geluk en komt het toestel na een paar dagen al binnen, soms heb je pech en wacht je twee weken.

Let overigens wel op dat het garantieproces van OnePlus niet altijd even soepel verloopt. Aangezien je het toestel van het bedrijf zelf koopt, ben je ook afhankelijk van de houtje-touwtje-klantenservice van de Chinezen, en die levert vaak vage antwoorden en slechte retourprocessen op.

Het knopje aan de zijkant regelt de notificaties in Android.

Conclusie

De OnePlus 3 is zeker niet perfect, maar we durven wel te zeggen dat er geen enkele telefoon is die op dit moment een betere prijs-kwaliteitsverhouding biedt. Voor slechts 400 euro, de helft van andere toptoestellen, krijg je een geweldige smartphone die een aantal concessies doet, maar waar je in de praktijk maar weinig last van hebt. Bovendien compenseren andere features dat ruimschoots. Ja, het scherm heeft een lagere resolutie, maar het amoled-display laat je dat snel vergeten. Ja, de accu gaat wat snel snel leeg, maar met Dash Charge zit hij zo weer vol. En nee, de camera is niet zo perfect als de Galaxy S7, maar staat redelijk zijn mannetje.

Daar staat tegenover dat je een stevig toestel krijgt, met een chique uitstraling, een helder en kleurrijk display, een snelle vingerafdrukscanner, een redelijke camera, een razendsnelle processor, en een heerlijk besturingssysteem. Daarmee staat de OnePlus 3 prima zijn mannetje tegenover concurrenten zoals die van Samsung, LG of HTC, maar voor de helft van de prijs. Kortom, een ware flagship-killer.

1 Reactie(s) op: OnePlus 3 - Fantastisch, maar met kleine compromissen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 5 juli 2016 18:46 Anoniem
    Wordt het iedereen al een beetje duidelijk dat de andere fabrikanten hun prijzen kunstmatig te hoog houden, ah zolang de massa daar in trapt kunnen ze nog even hun gang gaan.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.