OnePlus 8T - In de schaduw van Samsung

© PXimport

OnePlus 8T - In de schaduw van Samsung

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:47

Joris Peterse

De OnePlus 8T is de enige nieuwe smartphone van OnePlus die dit najaar verschijnt. Hiermee laat het merk (in ieder geval voor nu) de Pro-serie los. Wat wel is gebleven is, is dat de OnePlus 8T een kleine upgrade is ten opzichte van de OnePlus 8 van afgelopen voorjaar. Is de OnePlus 8T de nieuwe beste smartphone van OnePlus?

OnePlus is behoorlijk zoekende. Nadat het merk in de beginjaren omarmd werd door een kleine groep enthousiastelingen, probeert OnePlus meer naamsbekendheid te krijgen en een grotere doelgroep aan te spreken. Zonder succes, want terwijl de nieuwe gebruikers binnengehengeld worden, lijken de gebruikers van het eerste uur even hard door de achterdeur weer naar buiten te rennen. Hierdoor rommelt het bij OnePlus: met de OnePlus Nord probeert het merk weer met de vertrouwde lage-prijs-goed-toestel-formule toe te passen waarmee het merk is begonnen.

Samsung Galaxy S20 Plus als voorbeeld

Intussen is OnePlus ook niet subtiel meer welk merk ze als voorbeeld nemen om hun smartphones aan de massa te slijten: Samsung. Dat laat OnePlus overduidelijk zien met deze nieuwe OnePlus 8T. Hierdoor valt de smartphone een beetje in het niet, ten opzichte van de Galaxy S20 Plus en de smartphones uit de OnePlus 8-serie, die ook nog gewoon aangeboden worden.

Dat het kopieerwerk niet subtiel is, valt snel op. De positionering en indeling van het camera-eiland aan de achterzijde, het gebruik van een camera-gat aan de voorzijde, het uiterlijk van Android-schil OxygenOS heeft opeens meer weg van Samsung’s OneUI. OnePlus maakt het zo bont, dat zelfs het hoesje van de OnePlus 8T om de Samsung Galaxy S20 Plus past, met camera’s en al. Alleen de knopjes aan de zijkant zijn net even anders geplaatst. Omdat de Samsung Galaxy S20 Plus op het moment van schrijven ongeveer dezelfde prijs heeft, zal ik wat meer vergelijkingen trekken tussen de twee toestellen. Ik kreeg de 12GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte uitvoering te testen, welke 699 euro kost. De Samsung Galaxy S20 Plus kost momenteel drie tientjes duurder (€ 729,-).

OnePlus 8T - In de schaduw van Samsung-18817786

© PXimport

OnePlus 8T - In de schaduw van Samsung-18817787

© PXimport

OnePlus 8T - In de schaduw van Samsung-18817788

© PXimport

OnePlus 8, 8 Pro en 8T

De OnePlus 8T komt naast de reguliere 8-serie in het schap van de smartphonemaker en beschikt over eigenschappen van beide toestellen. Zo is er een Full-HD-scherm met verversingssnelheid van 120 hertz, de accucapaciteit (4.500 mAh) is even hoog als de Pro-uitvoering. De smartphone is nagenoeg even groot als de OnePlus 8, met een 6,55 inch scherm waarbij een gat in de linkerbovenhoek is geplaatst voor de frontcamera. Op cameragebied aan de achterzijde lijkt er weinig veranderd: drie lenzen (groothoek-, macro- en reguliere camera), geflankeerd door een monochrome lens ter ondersteuning, om bijvoorbeeld diepte beter in te schatten. De camera kom ik later in de review uitgebreider op terug.

De OnePlus 8T beschikt niet over de mogelijkheid om draadloos (snel) op te laden. Onverklaarbaar, want een half jaar geleden werd met veel poeha een draadloos snellaadsysteem getoond. Dit is dus alleen nog beschikbaar voor de OnePlus 8 Pro. De snellader van de OnePlus 8T is wel nog een tikje opgevoerd. Sterker nog. Deze is zelfs krachtig genoeg om veel laptops met usb-c op te laden. Erg indrukwekkend.

Uiteraard draait de OnePlus 8T op de nieuwste Androidversie (11), waar de eigen OxygenOS-schil overheen is gelegd. OnePlus oogst terecht veel lof voor deze schil, en toegegeven, voor mij voelt het ook een beetje als thuiskomen als ik een OnePlus-smartphone test. Er is echter wat kritiek op gekomen, hoe het systeem omgaat met achtergrondprocessen, het uiterlijk is steeds meer geïnspireerd op de OneUI-schil van Samsung en bloatware van onder andere Facebook had zijn weg gevonden naar het systeem. Dat laatste punt is gelukkig niet meer het geval. Pluspunt. OnePlus heeft vergeleken met andere fabrikanten een goede reputatie als het aankomt op update-ondersteuningsduur en -snelheid, waarbij je minstens drie jaar Android- en veiligheidsupdates krijgt.

Scherm

Tijdens het testen van voorgaande OnePlus-smartphones had ik het gevoel te moeten kiezen: wil ik een scherm dat prettiger oogt dankzij de hogere verversingssnelheid of een acceptabele accuduur? In praktijk koos ik liever voor het laatste. Bij deze OnePlus 8T is deze balans eindelijk goed, de accu gaat zo’n anderhalve dag mee met de hogere 120 hertz verversingssnelheid ingeschakeld. Afhankelijk van hoe intensief je de smartphone gebruikt natuurlijk. Dat is een stuk beter dan de Galaxy S20 Plus, die met dezelfde hoge schermverversingssnelheid met moeite een dag doorkomt. 120 hertz is in praktijk een leuk extraatje, maar verkijk je er niet op (in figuurlijke zin). Je raakt teleurgesteld als het een doorslaggevende reden voor je is om een smartphone te kopen.

De beeldkwaliteit van het scherm is dik in orde, en ander opvallend feitje: het scherm is plat en heeft geen rond aflopende zijkanten. De helderheid en kleurweergave zijn erg goed, en ook is het beeld scherp genoeg dankzij Full-HD resolutie. Een hogere 1440p-resolutie is op dit schermformaat nauwelijks zichtbaar en is de accu alleen maar onnodig tot last.

OnePlus 8T - In de schaduw van Samsung-18817789

© PXimport

Camera

De camera is altijd de zwakke plek geweest van OnePlus, ten opzichte van de concurrentie. Dit is bij de OnePlus 8T niet anders. Dat is niet zo gek ook, want de gebruikte sensoren zijn grotendeels hetzelfde gebleven. Aan de achterzijde vind je drie camera’s: een reguliere-, groothoek en macrocamera, die qua functionaliteit genoeg fotografiemogelijkheden bieden. Denk aan de drie zoomniveau’s, potretfotografie en nachtfotografie.

Kwalitatief zijn de foto’s oke, maar niet meer dan dat. Op dit vlak is er een enorme kloof met Samsung, die zijn zaakjes op cameragebied beter in orde heeft. Bij fotografie met weinig licht merk je dat verschil. De groothoek- en reguliere lens maken aardige foto’s, fijn is dat de verschillen kwalitatief niet zo groot zijn. De macrolens is eerlijkgezegd ondermaats. Kleuren zijn flets en het beeld is korrelig, zelfs met voldoende licht. Om eerlijk te zijn vraag ik me af waarom OnePlus er niet voor kiest om meer aandacht aan de kwaliteit van de foto’s en lenzen te besteden en de macrocamera gewoonweg achterwege te laten.

OnePlus 8T - In de schaduw van Samsung-18817790

© PXimport

OnePlus 8T - In de schaduw van Samsung-18817791

© PXimport

Kleuren en details worden zo matig vastgelegd door de macrocamera, dat je deze beter vermijdt.

OnePlus 8T - In de schaduw van Samsung-18817792

© PXimport

OnePlus 8T - In de schaduw van Samsung-18817793

© PXimport

OnePlus 8T - In de schaduw van Samsung-18817794

© PXimport

Alternatieven voor de OnePlus 8T

Ben je in de markt voor het duurdere model van de OnePlus 8T, vraag jezelf dan even goed af waarom je niet kiest voor de Galaxy S20 Plus. Dat toestel overschaduwt de OnePlus 8T op bijna alle vlakken, met name de camera. Je zou de OnePlus kunnen overwegen voor de betere accuduur.

De variant van 599 euro is natuurlijk een slagje goedkoper dan de Samsung Galaxy S20 Plus. Maar ook hier heb je goede alternatieven van Samsung, zoals de Fan Edition van de Galaxy S20. Ook de Xiaomi Poco F2 Pro is een vergelijkbare smartphone, die lager geprijsd is. Ook de concurrentie van OnePlus zelf is moordend. Het toestel valt wat weg ten opzichte van de OnePlus 8 (goedkoper, nauwelijks anders) en de OnePlus 8 Pro (slag duurder, maar wel met draadloos laden en betere camera).

OnePlus 8T - In de schaduw van Samsung-18817795

© PXimport

Conclusie: OnePlus 8T kopen?

De OnePlus 8T is een prima smartphone, veilige keuze, niets mis mee. Vooral het scherm, de prima accuduur en de vlotte prestaties zijn punten waar de smartphone mee scoort. Toch maakt OnePlus dubieuze keuzes waardoor het bestaansrecht van de OnePlus 8T discutabel is. Waarom zou je dit toestel verkiezen boven de OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro? Ik zou het je niet kunnen uitleggen. Evenals het feit dat de Galaxy S20 Plus gewoon een veel betere keuze is voor ongeveer dezelfde prijs. Het ontwerp en zelfs het besturingssysteem zijn toch nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden.

Ons oordeel

7,5Score

OnePlus 8T

Prijs Vanaf € 599,-
Kleuren Groen, zilver
OS Android 11 (Oxygen OS)
Scherm 6,55 inch oled (2400 x 1080) 120Hz
Processor 2,84 GHz octacore (Snapdragon 865)
RAM 8GB of 12GB
Opslag 128GB of 256GB (niet-uitbreidbaar)
Batterij 4.500 mAh
Camera 48, 16, 5 megapixel (achter), 16 megapixel (voor)
Connectiviteit 5G, Bluetooth 5.1, wifi 6, nfc, gps
Formaat 16,1 x 7,4 x 0,8 cm
Gewicht 180 gram
Website www.oneplus.com

  • Pluspunten

  • Snellader

  • Scherm

  • Accuduur

  • Prestaties

  • Minpunten

  • Betere alternatieven

  • Macrocamera

  • Geen draadloos opladen

  • Geen audio-poort

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000