OnePlus Nord - Snelheid als troef

© PXimport

OnePlus Nord - Snelheid als troef

Geplaatst: 27 juli 2020 - 06:00

Aangepast: 25 november 2022 - 10:28

Joris Peterse

De OnePlus Nord is een smartphone die qua prijs toegankelijker is dan de duurste smartphones van Apple, Samsung en natuurlijk het eigen merk. Voor 500 euro biedt de OnePlus Nord vrijwel alle pluspunten die het merk bekend hebben gemaakt en je kunt gebruikmaken van 5G. Maar er zijn ook concessies.

OnePlus heeft zijn naam gemaakt als smartphonemaker die topsmartphones voor scherpe prijzen aanbiedt. Met als kersje op de smartphone-appelmoes een prettige Android-skin. Maar met iedere nieuwe smartphone werd de prijs verhoogd, waarop we op een punt zijn gekomen waarop je een OnePlus-smartphone geen prijsvechter meer mag noemen ten opzichte van de duurste Samsung smartphones en iPhones. Het gat dat OnePlus achterlaat, wordt nu gezien als een nieuwe markt voor het merk, dat opgevuld wordt met de OnePlus Nord: een middensegment-smartphone, dat het op moet boksen tegen heftige concurrentie. Want deze markt wordt nu bediend door andere smartphones, zoals de Xiaomi Mi 9T Pro, Pocophone F2 Pro, Apple iPhone SE 2020, Samsung Galaxy S10+ en OnePlus’ eigen OnePlus 7T. Binnenkort kunnen we de Pixel 4A van Google daar ook bij optellen.

De OnePlus Nord moet als ‘nieuwkomer’ opvallen om zich een plekje toe te eigenen in deze markt. De eigenzinnige naam valt alvast op, of misschien is dat persoonlijk, omdat de naam veelvuldig terugkomt in een van m’n favoriete games: Skyrim. Wat meer opvalt is de prijs: de smartphone is verkrijgbaar vanaf 400 euro. Dat is vast een slag goedkoper dan zijn grootste concurrenten.

OnePlus Nord - Snelheid als troef-18818072

© PXimport

Troef

De OnePlus Nord is geen heropleving van de Never Settle-dagen van weleer. Er zijn concessies gedaan ten opzichte van de topsmartphones. In dit geval met de chipset, draadloos laden ontbreekt evenals gecertificeerde waterbestendigheid en een stereospeakertje. Desondanks speelt OnePlus met een drietal troefkaarten, die het merk ook gebruikt voor hun luxere smartphones: een scherm met hoge verversingssnelheid, een vlot presterend toestel en 5G. Verder heeft OnePlus een zestal camera’s geplaatst, waarvan de hoofdcamera aan de achterzijde hetzelfde is als de duurdere OnePlus 8. Tevens is de snellader gewoon aanwezig en draait de smartphone op Android 10 met OnePlus’ eigen OxygenOS-skin. Kortom, een goede deal voor deze prijs.

OnePlus Nord is een slagje kleiner dan de andere OnePlus-smartphones, maar nog altijd behoorlijk groot. Het ontwerp oogt wel wat generiek. Zou de merknaam niet op de achterkant hebben gestaan, dan had ik hem niet kunnen onderscheiden van andere merken. Wil je toch opvallen met je smartphone, dan heeft OnePlus naast een grijze variant ook een uitvoering in fel lichtblauw. De bouwkwaliteit is dik in orde, de glazen achterzijde geeft het toestel de luxe uitstraling die je van het merk gewend bent.

In het toestel is geen koptelefoonpoort geplaatst, en nog altijd kun je een bingokaart vullen met onzinargumenten van woordvoerders waarom deze keuze is gemaakt. Een andere concessie in het ontwerp is het vrij grote cameragat in het scherm voor de dubbele selfiecam aan de linkerbovenzijde. Niet fraai, maar het went wel.

OnePlus Nord - Snelheid als troef-18818308

© PXimport

Krachtig en snel

De OnePlus Nord is niet uitgerust met de krachtigste Snapdragon-chipset, maar de Snapdragon 765G. Ruim voldoende om de smartphone en huidige zwaarste games uitstekend te laten draaien. Bovendien zorgt deze chipset ervoor dat je op 5G kunt. Hoewel 5G op het moment van schrijven nog niet actief is in Nederland en het nog jaren gaat duren voordat 5G écht het verschil gaat maken, is het voor wie een toekomstbestendige smartphone zoekt zeker interessant. Vooral omdat de OnePlus Nord, samen met de Moto G 5G Plus de eerste betaalbare 5G-smartphones zijn (de Pocophone F2 Pro ondersteunt namelijk géén 5G).

De OnePlus Nord is één van de weinige betaalbare smartphones die momenteel 5G ondersteunt.

-

Vloeiend beeld

De chipset, gepaard met aangenaam veel werkgeheugen (8 of 12 gigabyte), zorgt ervoor dat de prestaties bovengemiddeld goed zijn voor een smartphone in deze prijsklasse. Dat de smartphone vlot reageert, wordt versterkt door het 90 hertz-beeldscherm (vrijwel alle smartphones hebben een scherm met een verversingssnelheid van 60 hertz). Daarbij moet wel gezegd worden dat de hogere verversingssnelheid zijn tol eist van de batterij. De dag kom je wel door. Wil je meer accutijd, dan kun je het scherm beter op 60 hertz instellen, dan red je anderhalve dag op een volle accu. Het is een persoonlijke keuze: hecht je meer waarde aan accuduur, of een vloeiend lopend scherm?

Ook de beeldkwaliteit is dik in orde van de OnePlus Nord. Het amoledscherm beschikt over een Full-HD-resolutie en heeft een prima weergave; een klein tikje grauwer dan de topsmartphones. De maximale helderheid had iets hoger gemogen, waardoor het in fel zonlicht soms iets lastiger van het scherm te lezen is.

OnePlus Nord - Snelheid als troef-18817270

© PXimport

OnePlus Nord - Snelheid als troef-18818309

© PXimport

OnePlus Nord - Snelheid als troef-18818071

© PXimport

OxygenOS

Veel OnePlus-gebruikers zweren bij de Androidschil OxygenOS. Het is op veel manieren een verrijking van Android en je kunt alles tot in de kleinste puntjes aanpassen. Alles? Bijna alles. Steeds meer gebruikers klagen over achtergrond-processen die afgekapt worden om de batterij te ontzien, waardoor niet alle apps altijd foutloos werken. Ook is het jammer om te zien dat OnePlus ervoor kiest om bloatware van Facebook mee te leveren. Een bedrijf met niet een al te beste reputatie. Gelukkig kunnen andere Androidfabrikanten nog veel van OnePlus leren: geen misleidende virusscanners, een fraai skin-ontwerp, een vlotte werking en een redelijk goed updatebeleid (minstens twee jaar versie-updates en drie jaar veiligheidsupdates). Hoewel zelfs de beste Androidfabrikant op updategebied nog altijd mijlenver achterligt op Apple’s iOS. Een feit dat met de komst van de betaalbare iPhone SE (2020) extra benadrukt mag worden.

Camera’s

Aan de achterzijde vind je een hele strip aan diverse camera’s. De hoofdlens is een 48 megapixel Sony IMX586, die we ook terugzien op onder andere de OnePlus 8 en de Oppo Reno 2. Daarnaast is een 8 megapixel groothoeklens en een 2 megapixel macrolens geplaatst. De vierde lens aan de achterzijde is een 5 megapixel dieptesensor, die je niet direct gebruikt voor het maken van foto’s maar ervoor zorgt dat je portretfoto’s kunt maken waarbij de voor- of achtergrond vervaagt. Aan de voorzijde is een 32 megapixel selfiecamera en een 8 megapixel groothoek-selfiecamera aanwezig.

Dat zijn dus zes cameralenzen in totaal, wat de foto-mogelijkheden bijzonder uitgebreid maken. Natuurlijk val je doorgaans terug op de IMX586 hoofdsensor aan de achterzijde van het toestel. Het mag gezegd worden, voor deze prijsklasse is dit een meer dan uitstekende camera! Ondanks dat de lens ook op andere smartphones terug te vinden is, heeft OnePlus de sensor uitstekend afgesteld zodat veel details vastgelegd worden en ook moeilijke lichtomstandigheden nog alleraardigste plaatjes opleveren.

De dieptecamera zorgt ervoor dat je de voor- of achtergrond kunt vervagen om het onderwerp extra uit te lichten. Dit doet hij prima, pas bij schemering of weinig licht begint hij wat details te missen, zoals sprieterige haren. Het beste kun je, waar mogelijk, voor de hoofdsensor kiezen. De macro- en groothoeklens presteren zichtbaar minder. Niet alleen in scherpte en detail (megapixel), je moet echt gunstige lichtomstandigheden en focus hebben om hier écht mooie foto’s mee te schieten.

OnePlus Nord - Snelheid als troef-18818310

© PXimport

OnePlus Nord - Snelheid als troef-18818312

© PXimport

OnePlus Nord - Snelheid als troef-18818313

© PXimport

Wanneer je kiest voor de groothoeklens, leg je meer vast, maar verlies je detail en kleur.

Alternatieven voor de OnePlus Nord

De OnePlus Nord is een goed toestel voor een scherpe prijs. Hiermee is de smartphone gewoonweg een goede deal, die er uit springt ten opzichte van de andere Androidconcurrenten. Hoewel de troefkaarten van een 90 hertz-scherm en een 5G-verbindinding (momenteel) niet bijzonder veel toevoegen is het toestel in de basis uitstekend. Een luxe behuizing, goede specificaties, prima camera, degelijke accuduur en prettig scherm. Veel minpunten zijn er niet. Het cameragat is niet fraai, maar dat went. Het grootste nadeel blijft het ontbreken van een 3,5mm-poort en als schop na het ontbreken van een dongel. Het lukt het merk niet om zich aan de vermoedens te onttrekken dat deze keuzes alleen zijn gemaakt om de verkoop van eigen bluetooth-headsets aan te jagen.

Alternatieven als de Pocophone F2 Pro (veel grotere accu, 3,5 mm jack, krachtiger, maar geen 90 hertzscherm en 5G) of iPhone SE 2020 (krachtigere chipset, betere update-ondersteuning) zijn beide een slagje duurder. Een goede smartphone en een goede deal, de OnePlus Nord brengt in zekere zin het gevoel terug dat het merk tot de OnePlus 6 bood. Daarover gesproken, OnePlus blijkt zelf nog de beste alternatieven te leveren met de OnePlus 7T (Pro), die beide ook aardig in prijs zijn gezakt. Omdat deze toestellen sinds het najaar van vorig jaar te koop zijn, zal de ondersteuning waarschijnlijk wel wat minder lang zijn. Vind je een goede camera en een koptelefoonpoort onmisbaar, dan is de Galaxy S10 van vorig jaar een (iets duurder) alternatief.

Conclusie: OnePlus Nord kopen?

Ben je in de markt voor een goede smartphone die niet overdreven geprijsd is, dan is de OnePlus Nord absoluut het overwegen waard. In tegenstelling tot vele andere Androidfabrikanten wordt updaten nog enigszins serieus genomen en voegt de skin veel toe aan Android. Bovendien is de smartphone vlot, is de camera dik in orde en zijn 5G en een 90 hertzscherm leuke extra’s.

9,0

Ons oordeel

OnePlus Nord

Pluspunten

90 Hz-scherm

OxygenOS

Snel

Prijs / kwaliteitsverhouding

Minpunten

Geen koptelefoonpoort en dongel

Schermhelderheid kan beter

Conclusie

**Prijs** € 399,- / € 499,- **Kleur** Grijs, blauw **OS** Android 10 (OxygenOS) **Scherm** 6,4 inch amoled (2400 x 1080, 90 hz) **Processor** 2,4 Ghz octacore (Snapdragon 765 G **RAM** 8/12GB **Opslag** 128/256GB **Batterij** 4.115 mAh **Camera** 48, 8, 2 megapixel (achter), 32 en 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,8 x 7,3 x 0,8 cm **Gewicht** 184 gram **Overig** dualsim, vingerafdrukscanner onder scherm, dieptecamera **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000