OnePlus One - Wat is dat eigenlijk?

© PXimport

OnePlus One - Wat is dat eigenlijk?

Geplaatst: 30 april 2014 - 09:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:38

Lennart Koster

ACHTERGROND - Vorige week is de smartphone van het Chinese bedrijf OnePlus officieel aangekondigd; de OnePlus One. Deze smartphone geeft je de specificaties van een huidig toptoestel, maar dan voor ongeveer de helft van de prijs. Dit klinkt veelbelovend...

Wat is OnePlus?

OnePlus is een opstartend bedrijf bestaande uit elf personen met allemaal verschillende nationaliteiten. Opvallend is dat de eigenaar van OnePlus voormalig CEO van het Chinese Oppo is, wat ook een fabrikant van smartphones is.

Een aantal dagen na de lancering gaat er een gerucht dat OnePlus zelfs een dochteronderneming van Oppo is. Deze geruchten zijn nog niet officieel bevestigd door één van de twee ondernemingen, dus of dit daadwerkelijk waar is moeten we afwachten. Het zou wel verklaren waarom de voormalig CEO van Oppo nu eigenaar van OnePlus is.

De naam OnePlus is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Op hun website leggen ze precies uit wat het betekent: One staat voor de gebruiker, de Plus staat voor de gebruiker die zijn ervaringen deelt, waardoor er meer gebruikers bijkomen. Bij hun eerste product, oftewel de One, is dit al gebeurd zonder dat de gebruiker het product heeft. Nu is het al over de hele wereld verspreid en staat internet vol met artikelen over deze nieuwe smartphone zonder dat de telefoon verkrijgbaar is! Een flinke prestatie dus.

 

© PXimport

De onlangs aangekondigde OnePlus One is het onderwerp van de dag.

Waar komt die populariteit vandaan?

De vraag is nu, hoe heeft OnePlus het voor elkaar gekregen om zo in het nieuws te komen in een korte tijd? Dit heeft te maken met verschillende factoren. Allereerst is het opvallend dat de CEO van een smartphonefabrikant opnieuw met een eigen bedrijf komt dat een smartphone gaat produceren.

Daarnaast werd al vrij vroeg in het ontwikkelproces bekend dat deze telefoon op een aangepaste versie van Android zal draaien, namelijk CyanogenMod. Veel gebruikers die hun Android-telefoon hebben geroot, oftewel gekraakt, zetten er in plaats van de standaard Android, CyanogenMod op. Hiermee kan je je telefoon namelijk helemaal naar eigen wens instellen en aanpassen. Dit is bijzonder, omdat er bijna geen andere toestellen zijn die met deze Android versie worden geleverd, laat staan een toptoestel. Opvallend is dat Oppo hun N1 smartphone ook heeft uitgerust met deze versie van Android. Nu weet je ook gelijk waar dat idee vandaan kwam.

 

© PXimport

De OnePlus One draait op de aanpasbare Android versie Cyanogen.

De keuze voor CyanogenMod representeert de slogan van OnePlus; 'never settle'. Blijf dus altijd vrij in je keuzes. Je kan zelf weten wat je met je toestel doet, aangezien CyanogenMod geheel aanpasbaar is. Deze slogan heeft ook gezorgd voor een ruime keuze aan klepjes voor de achterkant van het toestel. Deze zijn vrij bijzonder te noemen: je kan bijvoorbeeld kiezen uit een houten achterkant of eentje van spijkerstof.

 

© PXimport

Maak er je eigen smartphone van met de ruime keuze aan klepjes.

Opvallend is ook dat de smartphone in een enorm korte tijd is ontwikkeld: ze hebben hier slechts vier maanden de tijd voor gehad. Dit kan ook bevestigen dat OnePlus inderdaad een dochteronderneming van Oppo is, aangezien die al contacten heeft met leveranciers. Heeft Oppo misschien toch meer met OnePlus te maken dan we in eerste instantie dachten..? We wachten het af.

Het laatste en tevens belangrijkste opvallende punt is de prijs. Zoals iedereen weet, zijn telefoons als de Samsung Galaxy S5 (review) of de Sony Xperia Z2 erg prijzig. Voor zo'n toestel mag je gerust 600 euro op de toonbank leggen. Dit is bij deze OnePlus One wel anders. De specificaties van dit toestel zijn vergelijkbaar met de S5 en de Z2, maar je hebt er al één voor ongeveer 270 euro. Dit betekent dat dit toestel zelfs nog goedkoper is dan de welbekende Nexus 5 (review), die al als relatief goedkoop bekend stond.

Wat zijn de verdere specificaties van de OnePlus One?

Het beeldscherm van deze smartphone is flink groot. Je hebt namelijk 5,5 inch beeld in je hand liggen. Het scherm heeft een full-hd resolutie en het Gorilla Glass voorkomt zoveel mogelijk krasjes. Het toestel beschikt verder over dezelfde processor als de Galaxy S5, namelijk een Qualcomm Snapdragon 801 en heeft 3 GB aan intern geheugen aan boord waardoor je een onwijs snel toestel hebt. Verder heeft hij een 13 megapixel camera en kan je kiezen uit een versie met 16 of 32 GB opslaggeheugen. Dit alles wordt gevoed door een flinke batterij, namelijk eentje van 3100 mAh. In vergelijking: de Samsung Galaxy S5 heeft een 2800 mAh batterij.

 

© PXimport

De specificaties zijn indrukwekkend, zeker voor deze prijs.

Wanneer is dit toestel leverbaar?

De vraag naar dit toestel is, zoals je je misschien wel voor kunt stellen, enorm groot. Dit heeft ervoor gezorgd dat de telefoon vanaf mei alleen op uitnodiging te verkrijgen is. Hoe je deze krijgt is nog niet geheel duidelijk, maar geruchten gaan dat je actief moet zijn op het forum van OnePlus. De verwachting is dat het toestel later voor iedereen te verkrijgen is en ook in Nederland zal worden aangeboden. Helaas is nog niet bekend wanneer dit zal zijn. Nog even afwachten dus.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten