Ongemerkt verslaafd aan je telefoon?

Door: Chwhynny Overbeeke | 13 november 2015 12:12

Blog

Uit recent onderzoek is gebleken dat gebruikers gemiddeld 85 keer per dag naar hun telefoon grijpen. Ben jij ook 'smartphone-verslaafd'?

Veel mensen controleren al 's ochtends bij het opstaan hun mobieltje, en vaak is het ook het laatste wat ze doen voordat ze naar bed gaan. Het valt op dat mensen constant naar hun telefoon grijpen, zelfs wanneer ze met iemand aan het praten zijn of terwijl ze met iets anders bezig zijn. Maar hoe vaak zijn mensen nou echt in de weer met hun telefoon? Lees ook: Hoe vaak check jij je iPhone?

Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de frequentie van het gebruik van mobiele telefoons, en afhankelijk van de manier waarop de onderzoeken zijn uitgevoerd worden er zeer uiteenlopende resultaten verkregen.

Universitair onderzoek

Vergelijkingssite comparethemarket.com heeft 2000 mensen gevraagd hoe vaak ze hun mobieltje oppakken en hoe lang ze ermee in de weer zijn. Uit dit onderzoek bleek dat respondenten een gemiddelde van 50 keer per dag ingevuld hadden, terwijl een ander onderzoek van onderzoekers van Nottingham Trent University op basis van een app die het gebruik bijhoudt juist op een gemiddelde van 85 keer per dag uitkwam. Wat is hier aan de hand?

Het gebruik van een app die registreert hoe vaak een telefoon ontgrendeld wordt is natuurlijk een veel nauwkeurigere methode dan mensen vragen hoe vaak ze zelf denken naar hun telefoon te kijken.

De onderzoekers van Nottingham Trent University hebben hier gebruik van gemaakt door de deelnemers die een dergelijke registratie-app op hun telefoon hadden staan in te laten schatten hoe vaak ze hun telefoon controleren en deze schatting te vergelijken met de daadwerkelijke data. Hieruit bleek dat ze hun telefoon bijna twee keer zo vaak gebruikt hadden als ze zelf dachten. Mensen blijken hun telefoongebruik dus enorm te onderschatten. Maar hoe komt dit?

Controleren van je telefoon is een gewoonte

Psychologe Dr. Sally Andrews van Nottingham Trent University zegt dat het controleren van je mobiele telefoon een gewoonte geworden is, waardoor mensen niet doorhebben hoe regelmatig ze dit doen.

Vaak grijp je zonder dat je het je realiseert naar je telefoon om even snel iets te checken. Dit wordt dan niet door je hersenen geregistreerd, net als wanneer je bijvoorbeeld veilig de straat overgestoken bent zonder dat je het echt doorhad, ook al heb je terwijl je overstak wel gewoon uitgekeken.

Beter onderzoek hiernaar is van belang

De conclusies uit het onderzoek zijn van belang omdat tot nu toe smartphone gebruik door psychologen geanalyseerd wordt op basis van zelfrapportage van de gebruiker. Nu er gebleken is dat mensen hun gebruik zo enorm onderschatten, moeten dergelijke rapportages met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd, vooral als het gaat om verslaving.

Er zijn een aantal apps waarmee je zelf je smartphone gebruik - inclusief het aantal keer dat je je telefoon bekijkt - kunt opmeten, zoals Moment voor iOS, of Checky voor Android en iOS. Zo kun je zien of jij net als veel andere mensen ook voor een verrassing komt te staan.

2 Reactie(s) op: Ongemerkt verslaafd aan je telefoon?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 november 2015 20:19 Anoniem
  smartfones of hoe heten die dingen maar de mensen gewoon DOM. Dat is een feit want heel de echte persoonlijke communicatie 2P2 is totaal na de knoppen door al dat digitaal gezwam om niks!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2015 20:35 Kasander
  Ja, die dingen heten echt smartphones. Maar mobieltje is ook nog een goede benaming onder ouderen(?).
  Bedoel je niet P2P? Person to person?
  Maar buiten dat zeurderige om, ik gebruik de phone om langer en vaker contact te hebben met vrienden en bekenden. Aan de andere kant kan ik heel makkelijk m'n phone met rust laten. Daar schijn ik vrij uniek in te zijn!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.