Ook op vakantie altijd een opgeladen telefoon?

© PXimport

Ook op vakantie altijd een opgeladen telefoon?

Geplaatst: 30 juni 2014 - 08:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:55

Redactie ID.nl

Het gebeurde mij veel te vaak: ik ben op vakantie of op een festival, en heb niet (voldoende) stroom voorhanden. Het resultaat is een lege telefoon, onbereikbaar voor iedereen. Hoe voorkom je dit?

Een leven zonder smartphone is inmiddels ondenkbaar. Zelfs op vakantie willen we onze mails checken en op Facebook delen hoe geweldig onze vakantie wel niet is. Maar wat nu als er op de camping geen stroom is? Wij staan met ons gezin nog wel eens op een camping waar geen elektriciteit voorhanden is. En ook tijdens festivals moeten we het vaak zonder stroom in de tent doen.

Maar ik heb daar een passende oplossing voor gevonden! Als anderen al lang met een lege telefoon zitten, of ergens in de rij staan om voor een bepaald bedrag het toestel op te laden, ben ik nog steeds in staat om via social media te mopperen over het weer.

Powerbank op zakformaat

Hoe doe ik dat? Allereerst heb ik een 'powerbank'. Dat is een extra accu op zakformaat, waarmee je de telefoon nog zo'n twee keer kunt opladen. Dan is ook deze powerbank weer leeg en moet die opnieuw opgeladen worden aan een stopcontact of laptop. De powerbanks kosten maar een paar tientjes en daarmee kom je dus vrij gemakkelijk een festival door.

 

© PXimport

Maar als je de smartphone intensiever gebruikt, of je zit voor een langere tijd in een tentje zonder stroom, dan is er ook een mogelijkheid de smartphone-accu gevuld te houden. Kanttekening: daar moet je wel iets dieper voor in de buidel tasten. Ik heb hiervoor namelijk een zonneoplader gekocht. Dit is ook een powerbank waarmee je de telefoon kunt opladen, alleen deze kun je weer opladen door hem eenvoudigweg in de zon te leggen. Ideaal!

Lees de reviews

Maar voordat je nu gelijk naar de winkel rent: let goed op met wat je precies koopt. Er zijn goedkope zonneladers te krijgen in diverse winkels, maar als je de recensies leest, dan blijkt dat deze onvoldoende werken. Dus je doet er beter aan om een kwaliteitslader te kopen, en die zijn doorgaans wat duurder. Een telefoon is namelijk niet zomaar opgeladen met een beetje zonlicht. Daarom heb je goede en zoveel mogelijk zonnecellen nodig, die (ook bij niet vol zonlicht) voldoende stroom leveren om de accu te laden. Ik kwam destijds uit bij de Xtorm Lava Charger. Die is voorzien van een nieuwer type zonnecellen en deze kun je openklappen voor zoveel mogelijk zonnecellen.

En belangrijk: deze heeft zelf ook een accu, waarmee ik de telefoon tot wel drie keer kan opladen. De goedkopere types hebben dat niet altijd, waardoor je de lader met telefoon en al in de zon moet leggen. Is de lader voorzien van een accu, dan hoef je alleen de lader in de zon te leggen en kun je later je telefoon eraan hangen (ook 's nachts) om je telefoon op te laden.

 

© PXimport

Slim omspringen met zonlicht

Maar zoals gezegd, een accu is niet zomaar vol met wat zonlicht. Daarvoor moet hij best een tijdje in (het liefst) fel zonlicht liggen. Daarom moet je slim omspringen met het beschikbare zonlicht. Ik heb een manier gevonden om m'n accu's gevuld te houden (en natuurlijk blijft zonlicht noodzakelijk, heb je een regenvakantie, dan wordt het een ander verhaal):

- Ik neem mee op vakantie: de zonnelader én een powerbank.

- Allereerst zorg ik ervoor dat alle accu's gevuld zijn: de telefoon is vol, de powerbank en de zonnelader.

- Ik zet op de telefoon alle functies uit die ik niet nodig heb om stroom te besparen. Bijvoorbeeld: Bluetooth zet ik uit. Is wifi niet voorhanden, dan zet ik die ook uit. Automatisch (mail) synchroniseren zet ik uit. De accu gaat dan al veel langer mee.

- Is mijn telefoon wat leger (niet wachten tot hij helemaal leeg is!), dan vul ik hem gelijk bij met de powerbank.

- Is de powerbank wat leger, dan hang ik die gelijk aan de zonnelader en de zonnelader leg ik gelijk in de zon, zodat die direct bijlaadt.

Waarom zo omslachtig? Op deze manier houd ik drie volle accu's (als de zon een beetje wil schijnen) en hoef ik nooit de telefoon in de zon te leggen, terwijl de zonnelader wel lekker ligt te bakken met de powerbank eraan. De telefoon heb ik dan gewoon altijd bij me en eventueel kan ik de telefoon inclusief powerbank mee op pad nemen. En is de zon een tijdje niet te zien? Dan kan ik nog even vooruit met de twee gevulde accu's. Eén nadeel is er wel: je bent niet altijd bij de tent terwijl je wel de zonnelader buiten in het zonnetje hebt liggen...

Lukt het je om de lader voldoende in het zonlicht te leggen, dan kun jij - net als ik - je vakantie doorbrengen met een werkende telefoon. En misschien heb je dan zelfs wat stroom over om voor een euro de telefoon van de buren op te laden. Dan kun je gelijk je vakantie weer deels terugverdienen ;-)

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten