Oppo F1 Plus - Traditioneel Chinees jatwerk

© PXimport

Oppo F1 Plus - Traditioneel Chinees jatwerk

Geplaatst: 28 mei 2016 - 04:11

Aangepast: 14 december 2022 - 14:52

Joris Peterse

De obsessie van veel Chinese smartphone-makers om de iPhone te kopiëren wordt door Oppo met de F1 Plus-smartphone wel heel erg overdreven. Uiteraard gaat het hier om een Android-smartphone. Maar is de F1 Plus de moeite van het importeren waard?

Wil je een krachtige smartphone voor een vriendelijk prijsje, dan loont het om over de Chinese grens te gluren. Bij Chinese webshops of webshops van importeurs. Probleem is echter wel dat je een risico neemt met garantie of douanekosten. Voor Chinese begrippen is de Oppo F1 Plus redelijk hoog geprijsd: bijna 400 euro. Voor dat geld krijg je een toestel dat niet van de iPhone te onderscheiden is. Dat is alsnog zo'n 250 euro goedkoper dan het origineel. Overigens wordt het toestel in China verkocht als de Oppo R9. Lees ook: Huawei P9 - Prima smartphone is nét geen toptoestel.

iKloon

Maar wat is dat nou toch met die Chinese iPhone-obsessie? Niet alleen het toestel zelf is kopieerwerk, maar Oppo heeft ook Android 5.1 compleet onder handen genomen om het 't platgestampte iOS-uiterlijk mee te geven. Het viel me onlangs ook negatief op bij de Huawei P9 en veel andere Chinese fabrikanten lijken niet in staat met een eigen smoel aan hard- en software te geven. Over een eigen smoel gesproken: de F1 Plus probeert zich vooral te onderscheiden met de selfiecam, maar daarover straks meer.

 

© PXimport

Zelfs de icoontjes zijn imitatie.

Dat je de behuizing laat lijken op de iPhone is tot daar aan toe, maar Android wordt gewoonweg gemankeerd met al die aanpassingen. Oppo's Androidversie heet Color OS en heeft alle kleuren en icoontjes van iOS overgenomen. Dat vloekt behoorlijk met de ontwerpstijl van Android-apps. Het applicatie-overzicht is weggehaald, waardoor je met een onoverzichtelijke mix van widgets en alle app-icoontjes op je startscherm zit en het instellingenscherm is helemaal een onoverzichtelijke lijst geworden. Het eindresultaat is een mengelmoes die zowel Android als iOS tekort doet.

Maar het wordt nog erger. Color OS bevat een beveiligingscentrum, wat naast enkele suffe opschoonmethodes ook als een trojaans paard de overbodige Android-virusscanner van Avast! binnensluist. Het beveiligingscentrum uitschakelen, dat kun je wel vergeten. Hetzelfde geldt voor de tweede browser die Oppo kennelijk noodzakelijk achtte. Gelukkig bevat Android Op deze twee punten na nauwelijks bloatware. Met behulp van Nova Launcher kun je Color OS gelukkig dragelijk maken.

 

© PXimport

Het toestel is een stuk groter dan de iPhone, maar weer kleiner dan de iPhone Plus.

Scherm: groot en flets

De metalen afwerking is stevig en het toestel is licht en dun, alhoewel het scherm een beetje onprettig op de behuizing ligt om het toestel dunner te laten lijken. Het toestel heeft de full-HD resolutie en het schermformaat van de iPhone 6s Plus (5,5 inch), maar het toestel is in praktijk een stuk kleiner dan de Plus-variant van de iPhone en maar een slagje groter dan het basismodel.

De beeldkwaliteit van het scherm valt echter wel wat tegen. Vergeleken met andere smartphones ogen de kleuren wat flets en had ik in fel zonlicht moeite om alles goed te zien omdat het scherm niet heel erg helder is.

Soepel

Het toestel reageert behoorlijk soepel en we merkten weinig vertraging, ook bij zwaardere applicaties, dankzij een prima processor en maar liefst 4GB aan werkgeheugen. Hetzelfde geldt voor de vingerafdrukscanner, die uiteraard in een knop onder het scherm zit. Ik merkte weinig vertraging op wanneer ik m'n vinger op de knop plaatste voor ontgrendeling. De accuduur springt er niet echt uit. Aan het eind van de dag hing het toestel weer aan de lader naast het bed.

Voor de selfie-fan

Heel fijn is dat het toestel over veel opslaggeheugen beschikt: 64 GB, dat bovendien ook is uit te breiden met een geheugenkaart. Dat is iets waar Apple op zijn beurt eens naar zou moeten kijken, dat met zijn twee keer zo dure instapmodel nog steeds slechts 16GB biedt. Op de uitbreidbare 64GB kun je behoorlijk wat foto's kwijt, want foto's is het punt waar Oppo zich met het toestel mee onderscheidt. Dat onderscheid wordt niet gemaakt met de camera-app, die wederom éen-op-één gekopieerd is van iOS. Het verschil wordt ook niet gemaakt met de camera op de achterkant, alhoewel de foto's nog best goed zijn.

Nee. De selfiecam. De frontcamera telt maar liefst 16 (!) megapixel en schiet (afhankelijk van het te fotograferen persoon) behoorlijk mooie en uiteraard scherpe plaatjes, die je direct kunt bewerken met filtertjes om je falie op te poetsen. De frontcamera heeft zelfs een lager (beter) diafragma dan die camera aan de achterkant: f/2.0 tegenover f/2.2. Dit houdt in dat de lens iets beter in staat is meer licht op te vangen, wat fijn is in donkere situaties. Vooral omdat er aan de voorkant geen flitser zit.

 

© PXimport

Voor selfies ben je bij de Oppo F1 Plus aan het juiste adres.

Conclusie

Op zich is de Oppo F1 Plus een prima toestel voor deze prijs. De specificaties zijn goed en hetzelfde geldt voor beide camera's. Het is vooral fijn dat je voor nog geen 400 euro heel veel opslagruimte krijgt dat ook nog eens uit te breiden is. De schermkwaliteit is ietsje minder, maar ook daar valt mee te leven. Oppo doet het toestel echter tekort door zoveel van Apple onnodig en slecht na te maken.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Selfiecamera

Prijs

Opslaggeheugen

Minpunten

Color OS

Verkrijgbaarheid

Flets scherm

Conclusie

Oppo F1 Plus ------------ **Prijs:** € 389,- **OS:** Android 5.1 (Lollipop) **Scherm:** 5,5 inch amoled (1920 x 1080) **Processor:** 2 GHz octacore (Mediatek MT6755) **RAM:** 4 GB **Opslag:** 64GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 2850 mAh **Camera:** 16 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit:** wifi, GPS, Bluetooth, LTE **Formaat:** 15 x 7,4 x 0,7 cm **Gewicht:** 145 gram **Website:** [www.oppo.com](http://www.oppo.com/en/smartphone-f1-plus/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000