Oppo F1 Plus - Traditioneel Chinees jatwerk

Door: Joris Peterse | 28 mei 2016 08:11

Review

De obsessie van veel Chinese smartphone-makers om de iPhone te kopiëren wordt door Oppo met de F1 Plus-smartphone wel heel erg overdreven. Uiteraard gaat het hier om een Android-smartphone. Maar is de F1 Plus de moeite van het importeren waard?

Oppo F1 Plus

Prijs: € 389,-

OS: Android 5.1 (Lollipop)

Scherm: 5,5 inch amoled (1920 x 1080)

Processor: 2 GHz octacore (Mediatek MT6755)

RAM: 4 GB

Opslag: 64GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)

Batterij: 2850 mAh

Camera: 16 megapixel (achter), 16 megapixel (voor)

Connectiviteit: wifi, GPS, Bluetooth, LTE

Formaat: 15 x 7,4 x 0,7 cm

Gewicht: 145 gram

Website: www.oppo.com

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Selfiecamera
 • Prijs
 • Opslaggeheugen
 • Minpunten
 • Color OS
 • Verkrijgbaarheid
 • Flets scherm

Wil je een krachtige smartphone voor een vriendelijk prijsje, dan loont het om over de Chinese grens te gluren. Bij Chinese webshops of webshops van importeurs. Probleem is echter wel dat je een risico neemt met garantie of douanekosten. Voor Chinese begrippen is de Oppo F1 Plus redelijk hoog geprijsd: bijna 400 euro. Voor dat geld krijg je een toestel dat niet van de iPhone te onderscheiden is. Dat is alsnog zo'n 250 euro goedkoper dan het origineel. Overigens wordt het toestel in China verkocht als de Oppo R9. Lees ook: Huawei P9 - Prima smartphone is nét geen toptoestel.

iKloon

Maar wat is dat nou toch met die Chinese iPhone-obsessie? Niet alleen het toestel zelf is kopieerwerk, maar Oppo heeft ook Android 5.1 compleet onder handen genomen om het 't platgestampte iOS-uiterlijk mee te geven. Het viel me onlangs ook negatief op bij de Huawei P9 en veel andere Chinese fabrikanten lijken niet in staat met een eigen smoel aan hard- en software te geven. Over een eigen smoel gesproken: de F1 Plus probeert zich vooral te onderscheiden met de selfiecam, maar daarover straks meer.

Zelfs de icoontjes zijn imitatie.

Dat je de behuizing laat lijken op de iPhone is tot daar aan toe, maar Android wordt gewoonweg gemankeerd met al die aanpassingen. Oppo's Androidversie heet Color OS en heeft alle kleuren en icoontjes van iOS overgenomen. Dat vloekt behoorlijk met de ontwerpstijl van Android-apps. Het applicatie-overzicht is weggehaald, waardoor je met een onoverzichtelijke mix van widgets en alle app-icoontjes op je startscherm zit en het instellingenscherm is helemaal een onoverzichtelijke lijst geworden. Het eindresultaat is een mengelmoes die zowel Android als iOS tekort doet.

Maar het wordt nog erger. Color OS bevat een beveiligingscentrum, wat naast enkele suffe opschoonmethodes ook als een trojaans paard de overbodige Android-virusscanner van Avast! binnensluist. Het beveiligingscentrum uitschakelen, dat kun je wel vergeten. Hetzelfde geldt voor de tweede browser die Oppo kennelijk noodzakelijk achtte. Gelukkig bevat Android Op deze twee punten na nauwelijks bloatware. Met behulp van Nova Launcher kun je Color OS gelukkig dragelijk maken.

Het toestel is een stuk groter dan de iPhone, maar weer kleiner dan de iPhone Plus.

Scherm: groot en flets

De metalen afwerking is stevig en het toestel is licht en dun, alhoewel het scherm een beetje onprettig op de behuizing ligt om het toestel dunner te laten lijken. Het toestel heeft de full-HD resolutie en het schermformaat van de iPhone 6s Plus (5,5 inch), maar het toestel is in praktijk een stuk kleiner dan de Plus-variant van de iPhone en maar een slagje groter dan het basismodel.

De beeldkwaliteit van het scherm valt echter wel wat tegen. Vergeleken met andere smartphones ogen de kleuren wat flets en had ik in fel zonlicht moeite om alles goed te zien omdat het scherm niet heel erg helder is.

Soepel

Het toestel reageert behoorlijk soepel en we merkten weinig vertraging, ook bij zwaardere applicaties, dankzij een prima processor en maar liefst 4GB aan werkgeheugen. Hetzelfde geldt voor de vingerafdrukscanner, die uiteraard in een knop onder het scherm zit. Ik merkte weinig vertraging op wanneer ik m'n vinger op de knop plaatste voor ontgrendeling. De accuduur springt er niet echt uit. Aan het eind van de dag hing het toestel weer aan de lader naast het bed.

Voor de selfie-fan

Heel fijn is dat het toestel over veel opslaggeheugen beschikt: 64 GB, dat bovendien ook is uit te breiden met een geheugenkaart. Dat is iets waar Apple op zijn beurt eens naar zou moeten kijken, dat met zijn twee keer zo dure instapmodel nog steeds slechts 16GB biedt. Op de uitbreidbare 64GB kun je behoorlijk wat foto's kwijt, want foto's is het punt waar Oppo zich met het toestel mee onderscheidt. Dat onderscheid wordt niet gemaakt met de camera-app, die wederom éen-op-één gekopieerd is van iOS. Het verschil wordt ook niet gemaakt met de camera op de achterkant, alhoewel de foto's nog best goed zijn.

Nee. De selfiecam. De frontcamera telt maar liefst 16 (!) megapixel en schiet (afhankelijk van het te fotograferen persoon) behoorlijk mooie en uiteraard scherpe plaatjes, die je direct kunt bewerken met filtertjes om je falie op te poetsen. De frontcamera heeft zelfs een lager (beter) diafragma dan die camera aan de achterkant: f/2.0 tegenover f/2.2. Dit houdt in dat de lens iets beter in staat is meer licht op te vangen, wat fijn is in donkere situaties. Vooral omdat er aan de voorkant geen flitser zit.

Voor selfies ben je bij de Oppo F1 Plus aan het juiste adres.

Conclusie

Op zich is de Oppo F1 Plus een prima toestel voor deze prijs. De specificaties zijn goed en hetzelfde geldt voor beide camera's. Het is vooral fijn dat je voor nog geen 400 euro heel veel opslagruimte krijgt dat ook nog eens uit te breiden is. De schermkwaliteit is ietsje minder, maar ook daar valt mee te leven. Oppo doet het toestel echter tekort door zoveel van Apple onnodig en slecht na te maken.

5 Reactie(s) op: Oppo F1 Plus - Traditioneel Chinees jatwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 mei 2016 12:14 darknessblade
  http://www.devicespecifications.com/en/comparison/d7f27879e


  hardwarematig is de oppo wel veel beter
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 mei 2016 19:06 Anoniem
  Ook een beetje de schuld van Apple door zijn spullen te duur te verkopen, ofwel kunstmatig de prijzen de hoogte in drukken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 mei 2016 10:14 tompinch
  Ja, en we weten ook al heel lang dat die "betere" hardware ook niet altijd wat zegt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2016 11:15 Oscar
  Tja, niet iedere gebruiker ruim 80% weet of kent de mogelijkheden van die betere hardware, en laat door onwetendheid die mogelijkheden onbenut. De meeste gebruikers zien uiteindelijk toch het verschil niet tussen een echte iPhone en een net echt lijkende namaak iPhone, daar weet bepaalde groep Chinese designers (zoals altijd) handig gebruik van te maken, En ook gebruikers, die stiekem net willen doen alsof ze ook een echte iPhone hebben. Ook daar is blijkbaar een markt voor.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 oktober 2017 14:39 RickO
  In Australie een F1s gekicht bij JB electronics voor slechts omgerekend 225.00 een nobrainer dus… Zeer tevreden over. Nooit een Iphone gehad hiervoor Wolfgangs. Dan is dit wel een grote upgrade… Doet alles wat ik graag wil vooral in goede kwaliteit muziek afspelen, drijft moeiteloos een grote koptelefoon aan. De Dirac vaste software doet het uitstekend zelfs voor een veeleisend hifiliefhebber als ik. Perst heel veel uit een 320 filetje… Inderdaad in zonlicht is het scherm flets en moet ik de schaduw opzoeken. Maar dat zou ik zeker in Australie altijd al doen. Hier in Rotjeknor komt dat zelden voor…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.