Oppo Find X3 Lite - X3 in balans

Door: Joris Peterse | 14 april 2021 12:32

Oppo Find X3 Lite
Review

De Oppo Find X3 Lite is de betaalbaarste smartphone uit de Find X3-serie van Oppo. Met zijn adviesprijs van 449 euro is deze 5G-smartphone een stuk toegankelijker. Is de Find X3 Lite ook de beste smartphone voor jou?

Oppo Find X3 Lite

Adviesprijs € 449,-
Kleuren Zwart, blauw
OS Android 11 (ColorOS)
Scherm 6,4 inch amoled (2400 x 1080, 90hz)
Processor 2,4 Ghz octacore (Qualcomm Snapdragon 765G)
RAM 8GB
Opslag 128GB
Batterij 4.300 mAh
Camera 64, 8, 2 megapixel (achter), 32 megapixel (voor)
Connectiviteit 5G, 4G (LTE), bluetooth 5.1, wifi, gps, nfc
Formaat 15,9 x 7,3 x 0,8 cm
Gewicht 172 gram
Overig audiopoort, vingerafdrukscanner onder scherm
Website www.oppo.com/nl
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Ontwerp
  • Scherm
  • Snellader
  • Minpunten
  • Overbodige macrocamera

De Oppo Find X3-serie bestaat in Nederland uit drie smartphones, waarbij de meest luxe Oppo Find X3 Pro het meest opvalt, met name door zijn camera die over een microscoop-cameralens beschikt. Daarnaast is ook de Oppo Find X3 Neo uitgebracht. Beide smartphones lijken echter door Oppo qua prijs overschat, waardoor een keuze voor een Samsung Galaxy-smartphone of een iPhone beter te verantwoorden valt. De Find X3 Lite is de betaalbaarste uitvoering uit de smartphone-serie en lijkt minder last te hebben deze prijsoverschatting. Voor 449 euro heb je de Lite-variant van de Find X3-serie in huis.

Oppo Find X3 Lite

De Find X3 Lite sluit qua ontwerp aan bij de twee luxere smartphones uit de serie. De achterkant heeft een ronde afwerking, evenals de rand rondom het toestel. Het camera-eiland (met een viertal lenzen) oogt eveneens hetzelfde. Hoewel het aantal lenzen iets lager ligt.

Net als de Find X3 Neo is de achterzijde van mat kunststof, misschien geeft het wel een iets minde luxe gevoel wanneer je het toestel in de hand hebt. Toch oogt het nog altijd luxe, vooral dankzij de matte afwerking. Daardoor glijdt de smartphone niet zo snel uit je hand en is het zeker een voordeel te noemen dat je geen vingerafdrukvlekken hebt en het toestel erg licht en handzaam is.

Tevens vind je onderaan het toestel gewoon een audio-aansluiting en zijn aan de voorkant de frontcamera in een cameragat en de vingerafdrukscanner onder het scherm geplaatst.

Oppo Find X3 Lite
Oppo Find X3 Lite
Oppo Find X3 Lite

Scherm

Natuurlijk zijn er enige concessies als je de schermen tussen de drie smartphones vergelijkt, als je kijkt naar kleurweergave en helderheid. Maar als je het in perspectief bekijkt met zijn prijsgenoten, dan valt er weinig af te dingen aan het scherm. Het amoledscherm oogt prima. De kleuren springen van het beeld, de helderheid verlicht het scherm goed voor gebruik in zonlicht en de Full-HD-resolutie is scherp zat voor het 6,4 inch-schermformaat. Ook beschikt het scherm over een hogere verversingssnelheid van 90 hertz. Dit kun je handmatig naar beneden afstellen, mocht je de accu willen ontzien.

5G en de hoge verversingssnelheid kunnen hun tol eisen van de accu.

Eigenschappen van de Find X3 Lite

Die accucapaciteit van de Find X3 Lite is 4.300 mAh. In principe genoeg capaciteit om de hele dag mee door te komen. Het verversingssnelheid van het scherm en 5G kunnen echter wel hun tol eisen van de accu. Gelukkig heeft Oppo ook zijn snellader in de doos meegeleverd. Deze 65 watt oplader laadt de batterij van nul naar honderd in een minuut of veertig. De mogelijkheid deze accu draadloos op te laden wordt niet geboden.

Qua prestaties valt er ook weinig af te dingen op de Oppo Find X3 Lite. De Snapdragon 765G-chipset haalt misschien niet dezelfde scores in benchmarks als de chipset van de iPhone SE (2020), die in dezelfde prijsklasse valt. De chipset van de Find X3 Lite biedt 5G-ondersteuning en in praktijk heb ik nauwelijks stotteringen of vertraging gemerkt.

Qua opslag biedt de Oppo Find X3 Lite 128GB, waarvan er zo’n 20GB gebruikt wordt. In principe moet dit genoeg opslag bieden, maar ga van tevoren goed na of je aan zo’n 100GB opslag genoeg hebt, ook de komende jaren. Het is immers niet mogelijk het opslaggeheugen uit te breiden met een geheugenkaart.

Oppo Find X3 Lite

Vieroog-camera

Aan de achterzijde is er plaats voor een viertal lenzen. Een reguliere cameralens, een groothoeklens, een macrolens en een dieptecamera. Laatstgenoemde wordt niet gebruikt voor foto’s, maar om diepte in te kunnen schatten, bijvoorbeeld voor het scherptediepte-effect bij portretfotografie en AR-apps.

Mogelijkheden te over dus met de camera’s van de Oppo Find X3 Lite. De mooiste foto’s worden gemaakt door de reguliere lens. Goed om te onthouden wanneer je een lens kiest. Wanneer je in de camera-app inzoomt (2x of 5x) wordt er ingezoomd op het beeld van de hoofdsensor. Desondanks zijn de resultaten ook prima. De groothoekcamera maakt ook aardige foto’s, maar deze heeft wel zichtbaar meer last van moeilijke lichtomstandigheden, zoals tegenlicht en weinig licht. Hierdoor heb je wat eerder last van ruis en fletse kleuren. De reguliere camera kan ook met deze moeilijke lichtomstandigheden het beste overweg, desnoods met de nachtmodus aan. Hierdoor heb je met de camera’s van Oppo Find X3 veel mogelijkheden en goede foto’s, voor zijn prijsklasse natuurlijk. De Pixel 4A 5G en iPhone SE, smartphones in dezelfde prijsklasse, maken betere foto’s, maar bieden minder functies.


Oppo Find X3 Lite
Oppo Find X3 Lite
Oppo Find X3 Lite
Oppo Find X3 Lite

Van links naar rechts: de vier zoomniveau's van de Oppo Find X3 Lite. De kleurverschillen tussen de eerste linkerfoto (groothoeklens) en de reguliere lens zijn zichtbaar groot.

Dan is er ook nog de 2 megapixel macrocamera. Waarom Oppo heeft besloten deze in het toestel te plaatsen is me echt een raadsel. De resolutie is te laag om details lekker vast te kunnen leggen, iets wat je juíst wilt met macrofotografie. Ook is er sprake van te veel ruis en vallen donkere details bij tegenlicht te veel weg.

Oppo Find X3 Lite
De macrocamera zul je waarschijnlijk in praktijk zeer zelden gebruiken.

Android 11 met ColorOS

Zoals je kunt verwachten draait de Oppo Find X3 Lite op de meest recente versie van Android. Tijdens het testen verscheen een update naar de veiligheidspatch van februari. Ondersteuning is waar het bij veel Android-smartphonefabrikanten aan schort. Om de concurrentie aan te gaan met Samsung, die zijn ondersteuningsbeleid voor nieuwe smartphones vorig jaar verlengde, moeten fabrikanten als Oppo een tandje bij zetten. Oppo belooft twee versie-updates voor z’n smartphones en twee jaar veiligheidsupdates. Over de uitrolsnelheid van updates worden geen beloftes gemaakt. Daarmee loopt Oppo nog wat achter op Samsung. Oppo zou deze update-verantwoordelijkheid wat serieuzer mogen nemen, wil het echt de concurrentie aan willen gaan met Apple en Samsung.

Oppo’s Android-skin heet ColorOS en verandert Android redelijk ingrijpend, vooral visueel. De naam ColorOS zegt wat dat betreft genoeg. Oppo investeert veel in ColorOS en met de loop der jaren is alles een stuk soepeler gaan draaien en ogen. Er is helaas nog wel bloatware aanwezig, hoewel het aantal voorgeïnstalleerde apps te overzien is. Het enige dat een doorn in het oog is zijn de slechte woordafbrekingen in zowel de interface als in Oppo’s eigen apps.

Oppo Find X3 Lite
Oppo Find X3 Lite

De vingerafdrukscanner lijkt wat laag onderin het scherm geplaatst.

Alternatieven voor de Oppo Find X3 Lite

Van Oppo’s Find X3-serie, valt deze Lite-uitvoering positief op omdat het een betere balans vindt in de prijs-kwaliteitsverhouding. Net als de duurdere X3-smartphones, komt de meest serieuze concurrentie uit de hoek van Apple en Samsung, die het met respectievelijk de iPhone SE en Galaxy A72 beter doen qua update-ondersteuning en daarmee toekomstbestendiger lijken dan de X3 Lite. Desondanks heeft de Oppo-smartphone veel troefkaarten te spelen die de concurrentie niet biedt: 5G-ondersteuning (wat ook telt als je kijkt naar een toekomstbestendige smartphone), een beter scherm met hoge verversingssnelheid en meer camera-mogelijkheden. Opvallend is ook dat qua ontwerp de Galaxy A72 en Oppo Find X3 Lite nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.

Het Chinese Xiaomi biedt met de Mi 11 een alternatief, dat qua specificaties wel beter is. De Mi-softwareskin is echter wel een paar flinke stappen achteruit ten opzichte van ColorOS.

De Find X3 Lite is hiermee een goed all-round toestel, dat niet onderdoet voor zijn prijsconcurrenten.

Conclusie: Oppo Find X3 Lite kopen?

De Oppo Find X3 Lite is een veilige keuze als je een smartphone in de prijscategorie onder de 500 euro zoekt. Op alle belangrijke gebieden verzaakt de smartphone niet: prestaties, scherm, camera-mogelijkheden, ontwerp, de razendsnelle lader en 5G-ondersteuning. Natuurlijk zijn er een paar verbeterpunten, zoals de software-ondersteuning, de overbodige macrocamera, de accucapaciteit had iets hoger gemogen en zaken als draadloos opladen en geheugenkaartsupport ontbreken. Ze wegen echter totaal niet op tegen de pluspunten om tot een goede slotconclusie te komen.

0 Reactie(s) op: Oppo Find X3 Lite - X3 in balans

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.