Printen vanaf iedere locatie

Door: koen-vervloesem | 28 juli 2011 13:08

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Stel dat u thuis een printer hebt staan, maar vanaf uw werk of uw mobieltje een printopdracht wilt uitvoeren, dan moet uw printer via internet bereikbaar zijn. Gelukkig bestaan er al een aantal oplossingen hiervoor, waarvan Google Cloud Print de bekendste is. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen, maar we gaan alvast bekijken hoe dit in zijn werk gaat.

Netwerkprinters zijn tegenwoordig zo ingeburgerd dat u er waarschijnlijk al niet meer van opkijkt dat u vanaf elke computer in uw thuisnetwerk documenten (vaak zelfs draadloos) kunt afdrukken op uw printer. Maar wat als u vanaf uw Android-telefoon of iPad een document wil afdrukken? En wat als u uw thuisnetwerk verlaat? Er zijn zeker ook situaties in te denken waarin u van buitenaf zou willen kunnen afdrukken op uw printer thuis.

Er bestaan verschillende oplossingen voor beide scenario's. U kunt dit enerzijds met hardware aanpakken: sommige printers hebben al een ingebouwde functie waardoor ze door uw mobiele apparaten herkend worden of zelfs via internet te benaderen zijn. Anderzijds zijn er ook softwareoplossingen, zoals Google Cloud Print (in de browser Chrome verwerkt). We laten een aantal van deze zogenaamde 'cloudprint'-oplossingen de revue passeren en tonen u de mogelijkheden.

1. Cortado

Eén van de oplossingen om te printen zonder computer is te vinden in Cortado Workplace. Dit is een dienst die u gratis 2 GB online opslag aanbiedt en applicaties voor iOS, Android, BlackBerry en Symbian heeft, zodat u op uw smartphone of tablet toegang hebt tot uw documenten. Een speciale vermelding verdient de functionaliteit voor internetprinten, waardoor u rechtstreeks vanaf ieder apparaat documenten kunt afdrukken. Echter: dat kan niet overal, de printer moet via wifi of bluetooth te bereiken zijn. Bij gebruik van wifi moet zowel uw printer als uw smartphone op hetzelfde wifi-netwerk aangesloten zijn.

2. Hoe werkt Cortado?

De functionaliteit van Cortado Workplace is in heel wat omstandigheden bruikbaar. Als u bijvoorbeeld de printers op uw werk en thuis allemaal instelt in de Cortado-applicatie, kunt u eenvoudig draadloos documenten afdrukken zonder dat uw computer ingeschakeld moet zijn. Zelfs een hotel waar u verblijft, een café, de luchthaven of een vergadercentrum, zou zijn printers op deze manier kunnen aanbieden. Omdat de applicatie van Cortado heel wat modellen printers ondersteunt (naar eigen zeggen beschikt het over 6000 drivers), hoeft u meestal niet te prutsen met drivers.

3. Cortado gebruiken

Om een document af te drukken zoekt u het op in de app, drukt u lang op het document en selecteert u Print in het menu dat verschijnt. Kies voor bluetooth of wifi. Voor bluetooth selecteert u de printer en het printertype; voor wifi kunt u een al gedefinieerde printer selecteren of een nieuwe printer definiëren met Enter Manually. In het laatste geval geeft u het IP-adres, de fabrikant en het model van de printer op. Als Cortado een driver voor uw printer heeft, kunt u vanaf nu eenvoudig printen.

U kunt nu ook e-mailbijlagen op uw smartphone eenvoudig afdrukken via Cortado Workspace. We leggen de werkwijze voor Android even uit. Open uw e-mailprogramma, druk lang op de bijlage en selecteer Open. U krijgt nu de verschillende acties te zien waarmee u de bijlage kunt openen. Selecteer Cortado Workplace en kies Print. Hetzelfde proces werkt met een webpagina: druk op de menu-knop wanneer u de gewenste webpagina in uw mobiele browser geopend hebt. Druk dan op Meer in het menu en dan op Pagina delen. Selecteer Cortado Workplace en kies dan Print.

Druk uw documenten op een wifi-printer af met Cortado Workplace.

Druk een webpagina af met uw smartphone.

AirPrint

Ook Apple heeft al een tijdje een oplossing om via uw wifi-netwerk op een aangesloten printer af te drukken zonder dat u eerst drivers moet installeren: AirPrint. Dit is bedoeld om iPhones, iPads en de iPod touch eenvoudig te laten afdrukken. De ondersteuning hiervoor is in november 2010 geïntroduceerd in iOS 4.2. Uiteraard moet dit ook nog ondersteund worden aan de kant van de printer. HP is de eerste producent die AirPrint ondersteunt in zijn ePrint-printers. Hebt u een ondersteunde printer in uw netwerk staan, dan kunt u op uw iOS-device eenvoudig webpagina's, e-mails en documenten afdrukken: iOS vindt automatisch de printers op uw netwerk, en u hoeft enkel nog de printer te kiezen waarop u wilt afdrukken.

4. HP ePrint

Wilt u ook op printers kunnen afdrukken die zich níet in uw omgeving bevinden, dan zult u gebruik moeten maken van een echte internetprintdienst. HP heeft in een aantal van zijn netwerkprinters een cloudprintdienst ingebouwd, namelijk ePrint. Dit werkt heel eenvoudig, namelijk via e-mail. Elke ePrint-printer heeft een uniek e-mailadres, en wanneer u een e-mail naar dat adres stuurt, drukt de printer de e-mail en bijbehorende bijlagen af. Dat werkt vanaf uw computer, smartphone of tablet, zowel thuis als aan de andere kant van de wereld. U hoeft hiervoor dus geen computer aan te laten staan: de printer zelf is verbonden met internet. U moet daar dan ook wel op letten: om ePrint te kunnen gebruiken, moet uw printer e-mails kunnen ontvangen en dus met internet verbonden zijn via uw router.

Het e-mailadres van uw printer?

Hoe u het unieke e-mailadres van uw ePrint-printer te weten komt, hangt af van het specifieke model. Sommige modellen drukken een informatieblad met onder andere het e-mailadres af wanneer u de dienst activeert. Als u uw PhotoSmart-printer op ePrintCenter registreert, krijgt u het e-mailadres te zien in de ePrint-tab, en u vindt het ook op het display op het voorpaneel onder Wireless / Web Services / Display Email. Bij OfficeJet-printers vindt u het onder Setup / Web Services Setup / Printer Email Address. U kunt dit nakijken in de handleiding van uw printer.

Beperk wie op uw printer kan afdrukken

Wanneer u ePrint inschakelt, kan standaard iedereen die het e-mailadres van de printer weet erop afdrukken. Dat is zo gedaan om ePrint zo eenvoudig mogelijk om op te zetten. Dit betekent wel dat u voorzichtig moet omspringen met het e-mailadres van uw printer. Nadat u eerst getest hebt of ePrint werkt, schakelt u daarna het beste in ePrintCenter uw printer om van unlocked naar locked. Daarna kunt u tot 500 e-mailadressen instellen die op uw printer mogen afdrukken. Als uw printer dan e-mails ontvangt vanaf een ander adres, negeert het die. Zo drukt u nooit spam af.

5. Bestandsformaten voor HP ePrint

HP ePrint kan Word-, PowerPoint-, Excel- en Outlook-documenten afdrukken, evenals html-bestanden, txt-bestanden, pdf-documenten en afbeeldingen in bmp-, jpg-, png-, gif- en tiff-formaat. Afbeeldingen moeten wel minstens een resolutie van 100 dpi hebben, en spreadsheets met macro's en documenten die met een wachtwoord beveiligd zijn of digitaal zijn ondertekend, worden niet afgedrukt. Ook kan de stijl van de tekst in documenten er anders uitzien als u een document met ePrint afdrukt, dus wanneer een document er op papier precies hetzelfde moet uitzien als in Microsoft Office, dan is ePrint waarschijnlijk geen geschikte oplossing. Of u moet het bestand eerst opslaan in pdf-formaat.

U moet ook op de bestandsgrootte letten: HP ePrint ondersteunt maximaal tien bijlagen bij een e-mail, en de e-mail en bijlagen mogen elk de 5 MB niet overschrijden. Bovendien moet uw printer de enige geadresseerde in het aan-veld van uw e-mail zijn. Wilt u tegelijk de e-mail naar vrienden of familie sturen, zet het e-mailadres van uw printer dan in het aan-veld en de andere geadresseerden in het bcc-veld.

0 Reactie(s) op: Printen vanaf iedere locatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.