QR-codes schalen met Paint.NET

Door: Jeroen Boer | 11 november 2011 14:21

How To

Een QR-code is een afbeelding bestaande uit een patroon van vierkantjes waarin informatie versleuteld is. Er zijn veel gratis generators van QR-codes, die als nadeel hebben dat de afmetingen van het plaatje vaak niet groot genoeg zijn voor bijvoorbeeld een poster. Gelukkig is het met Paint.NET eenvoudig om de plaatjes op te schalen.

1 QR-code maken

We maken in deze tip gebruik van het gratis programma Paint.NET. Hebt u dit nog niet, download Paint.NET dan en installeer het programma. Genereer als u nog geen QR-code hebt, een QR-code met bijvoorbeeld QR Code Generator. Kies in de generator het grootste formaat en sla de afbeelding op.

Genereer de gewenste QR-code.

2 Paint.NET

Start Paint.NET en open de opgeslagen QR-code. Nu is het tijd om de afbeelding te vergroten, zodat u hem op een poster kunt afdrukken. Wanneer u de QR-code zou vergroten met de standaardinstellingen, dan wordt hij echter wazig en dat willen we niet hebben. In de volgende stap laten we u zien hoe u dit netjes doet.

Open de QR-code in Paint.NET.

3 QR-code vergroten

Klik in het menu op Image en kies Resize. Verander naast Resampling het algoritme van Best Quality naar Nearest Neighbour. Vergeet dit overigens later niet terug te veranderen als u foto's wilt schalen. Kies vervolgen de benodigde resolutie in pixels per centimeter of per inch (dpi) naast Resolution en daarna de gewenste afmeting in centimeters of inches onder Print size. Klik vervolgens op OK en uw QR-code wordt netjes scherp opgeschaald.

Selecteer de juiste instellingen en vergroot de QR-code.

Ook diverse andere fotobewerkingsprogramma's hebben het benodigde schalingsalgoritme 'nearest neighbour'. In Nederlandse software heet dit ook wel 'naaste buur'.

0 Reactie(s) op: QR-codes schalen met Paint.NET

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.