QualityTime: Zo lang gebruik jij je Android-apps

Door: derek-walter | 07 april 2015 08:14

How To

Elf uur en 28 minuten. Dat is hoe lang ik vorige week met mijn smartphone in de weer geweest ben. Dat is langer dan sommige parttime banen. Niet niks dus. Wil jij ook weten hoe verslaafd je bent aan je Android-smartphone? Met de app Quality Time kom je er razendsnel achter.

Jouw gebruik is misschien ongeveer hetzelfde of hoger, maar je hebt wat context nodig voordat je besluit om je smartphone af te zweren en je bij de Amish te voegen. Spelletjes die de moeite waard zijn duren lang, maar dat wil niet zeggen dat je andere belangrijke dingen overslaat. En als je tijd besteed hebt aan het lezen van een artikel of een boek, dan heb je waarschijnlijk wel je hersenen gebruikt. Lees ook: Hoe vaak check jij je iPhone?

De nieuwe Android-app QualityTime kan heel goed uitvogelen hoe je je smartphone gebruikt. Het berekent je appgebruik, niet alleen zodat je weet welke apparaten je tijd in beslag nemen, maar ook om je te laten pauzeren wanneer dat nodig is.

QualityTime verdeelt je apps in groepen en vertelt je hoe veel je elke groep gebruikt.

QualityTime is niet de eerste app die dit probeert, maar tot dusver is het wel de best uitziende en best presterende. Het profiteert van een specifiek soort achtergronddata die Android verzamelt wanneer je je apparaat gebruikt - op iOS zijn er veel meer beperkingen wat betreft de toegang die ontwikkelaars tot deze data hebben.

Tot op de seconde

Het eerste wat je waarschijnlijk opmerkt is hoe goed QualityTime ontworpen is. Het is niet noodzakelijk Material Design, maar het is heel strak en helpt je echt om te focussen op de inhoud.

De interface rijgt app iconen aan een tijdlijn, groepeert ze en geeft aan hoe lang je apps gebruikt hebt in dat tijdsblok. Als je op een groep drukt, krijg je gedetailleerdere informatie te zien - je kunt tot op de seconde zien hoe lang je elke app gebruikt hebt.

Check je app-gebruik tot op de seconde nauwkeurig.

Druk op een app-icoontje om een grafiek tevoorschijn te halen met je gebruik van die specifieke app over een bepaalde periode. Als je iets tegenkomt wat je wilt minderen, kun je een gebruikswaarschuwing instellen die je na een bepaalde tijd een notificatie stuurt.

Naarmate je QualityTime meer gebruikt, zal de app genoeg data verzamelen om wekelijkse en maandelijkse overzichten te genereren van welke apps je het langste gebruikt. De app is gratis te gebruiken, en je kunt 14 dagen gebruik zien zonder dat je een account hoeft aan te maken. Als je een gratis account aanmaakt, kun je zes maanden data zien; de ontwikkelaars zijn van plan om een optionele betaalde account aan te bieden om die zes maanden uit te breiden.

Tijd voor een pauze

QualityTime geeft niet alleen informatie. Het heeft ook een oppasmodus die je er actief van zal weerhouden om andere apps op je telefoon te gebruiken. Selecteer de Take a break-optie in het menu onderaan het scherm en kies hoe lang je op digitaal dieet wilt gaan. Als dit eenmaal is ingeschakeld, krijg je een klok te zien met de optie om een telefoontje te plegen of de pauze in te korten, mocht je je zelf opgelegde telefoondieet voortijdig willen afbreken.

Af en toe even pauze nemen is geen slecht idee.

Zelfs als je QualityTime afsluit en een andere app probeert te openen zal de pauzemodus je keuze overschrijven en je terug naar het aftelscherm brengen.

Een strategisch thuisscherm

Voor mij was het grootste hoogtepunt hoe de analyse van QualityTime mij geholpen heeft om de apps op mijn thuisscherm beter te organiseren. Zo kwam ik erachter dat ik Falcon Pro 3 veel meer gebruik dan enige andere sociale media app. Dus het was niet nodig om het in een map met de naam "Social" te verstoppen terwijl ik Facebook en Instagram bijna niet gebruik.

Eén rariteit die mijn opviel was dat de app uit het multitasking-menu verdwijnt nadat de pauze voorbij is als de Take a break-optie is ingeschakeld. Het zorgde voor een nogal vreemde werkstroom omdat ik de app op het thuisscherm moest zoeken in plaats van in de multitaskingkaarten. Dit gebeurde op een Nexus 5 met de laatste build van Lollipop, dus jouw ervaring kan anders zijn.

De informatie is waardevol, maar de tijd zal leren of het essentieel is om deze app te blijven gebruiken of dat de relevantie van de data zal afnemen. Maar als je je afvraagt hoeveel tijd je met je telefoon doorbrengt, dan is QualityTime een goede manier om deze vraag te beantwoorden.

QualityTime is gratis te downloaden in Google Play.

0 Reactie(s) op: QualityTime: Zo lang gebruik jij je Android-apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.