Radio luisteren op smartphone met RadioDroid 2

© PXimport

Radio luisteren op smartphone met RadioDroid 2

Geplaatst: 22 oktober 2021 - 02:04

Aangepast: 25 november 2022 - 11:13

Kees Krick

Radio luisteren doe je tegenwoordig ook gewoon op je smartphone. Talloze apps maken dit mogelijk. Voor dit artikel kijken we specifiek naar RadioDroid 2 voor Android, dat toegang geeft tot vele duizenden radiozenders wereldwijd.

RadioDroid 2 is in de Play Store te downloaden. Zodra de app is opgestart kun je in het onderdeel Lokaal al meteen een keuze maken uit een indrukwekkende lijst van vele honderden Nederlandse radiozenders. Je komt hier dus niet alleen de grote landelijke zenders tegen, maar ook enorm veel regionale zenders en niet te vergeten radiostations die een bepaald muziekgenre als specialiteit hebben.

Bovenin het scherm zie je aan het rode streepje onder Lokaal dat dit onderdeel momenteel actief is. Blader in deze kopregel naar rechts tot je bij Labels bent aangekomen als je in een specifiek muziekgenre geïnteresseerd bent, zoals chillout, electronic, classical, oldies, of rock. Ook hier vind je weer een ellenlange lijst met genres en, afhankelijk van het genre, enkele tientallen tot vele honderden radiozenders.

 

© PXimport

 

© PXimport

Stations uit andere landen beluisteren kan ook, dan ga je door naar het onderdeel Landen. En mocht je in een bepaald taalgebied geïnteresseerd zijn, kies dan voor Talen. Daar blijkt al meteen dat er ook buiten ons land (en België) nog best veel Nederlandstalige zenders te vinden zijn. Kreeg je daarnet bij Lokaal niet automatisch een lijst met Nederlandse radiozenders te zien? Kies dan Landen, Netherlands en ze verschijnen alsnog.

Orde scheppen

Door de gigantische overvloed aan radiozenders is het soms een uitdaging om via de diverse zoekmethoden de echte pareltjes boven water te krijgen. Heb je een station gevonden dat je wel wat lijkt omdat er regelmatig muziek voorbijkomt die je graag hoort? Voeg hem dan meteen toe aan je favorieten, zodat je er op elk moment rechtstreeks naartoe kunt springen.

Om dit te doen, tik je op het pijltje rechts achter een zendernaam en vervolgens op het sterretje in het rijtje met opties dat nu is verschenen. Om al je favorieten te zien, tik je onderin de app op het witte sterretje.

Na verloop van tijd blijkt waarschijnlijk dat je naar sommige zenders aanzienlijk vaker luistert dan naar andere radiostations. Dan is het ideaal als de meest beluisterde exemplaren bovenaan in de lijst staan en de minder populaire juist onderaan. Dat kan eenvoudig door zenders te verplaatsen.

Houd gewoon je vinger eventjes op een zender gedrukt en sleep deze vervolgens omhoog of omlaag door de lijst. Zijn er zenders die je achteraf gezien liever weer kwijt bent? Tik opnieuw op het sterretje van de zender om de markering te verwijderen, of veeg naar links of naar rechts over het radiostation.

Muziek opnemen

Zodra de muziek speelt, zie je onderaan de app informatie over het radiostation verschijnen en indien beschikbaar over artiest en muzieknummer. Tik op deze voetregel of veeg hem omhoog om een scherm te openen met nog meer informatie.

Hier vind je een lijstje met nummers waar je eerder naar geluisterd hebt. Zodoende kun je eenvoudig terugzoeken hoe dat ene nummer of die artiest ook alweer heette.

 

© PXimport

 

© PXimport

Rechts naast deze Track history vind je het tabblad Opnames. Met RadioDroid kun je streams namelijk ook opnemen. Dat wordt dan wel één lange opname, dus (helaas nog) niet opgesplitst in één bestand per muzieknummer.

Je moet eerst op de afspeelknop tikken, zodat de radiozender te horen is. Pas daarna werkt de opnameknop. Het is daarom ook niet mogelijk om naar de ene zender te luisteren en tegelijkertijd een andere zender op te nemen.

Alle opnamen komen netjes bij elkaar in de opnamelijst te staan. Vervolgens kun je ze beluisteren met een willekeurige muziek-app door erop te tikken. Dat afspelen gebeurt dus niet in RadioDroid zelf, daarmee luister je alleen naar de originele internetstreams.

Eventueel kun je deze opnamen naar een computer kopiëren, moch je de muziek daarop willen beluisteren. Het zijn gewone mp3-bestanden die in de map Music/Recordings van je smartphone staan, dus je kunt ze eenvoudig via een usb-kabel overzetten.

Favorieten exporteren

Er gaat al snel behoorlijk veel tijd zitten in het opbouwen en bijhouden van een lijst met favoriete radiozenders. Daarom is het verstandig om je favorietenlijst zo nu en dan te bewaren. Dat kan door vanuit het onderdeel Favorieten rechts bovenin op de drie puntjes te tikken en vervolgens te kiezen voor Opslaan naar afspeellijst. Kopieer dit m3u-bestand vervolgens ook naar je computer of plaats het op zoiets als Dropbox of OneDrive.

Mocht he een nieuwe telefoon kopen, of gaat er iets mis in RadioDroid, dan kun je de complete favorietenlijst in één keer herstellen door dit bestand even in te laden via de optie Laden uit afspeellijst in hetzelfde keuzemenu. Kies indien nodig eerst Favorieten verwijderen om met een schone lei te beginnen, anders zit je straks met dubbele radiostations.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000