Recensie: HTC One X

Door: Joris Peterse | 18 juli 2012 13:02

Overige elektronica

HTC is altijd een grote speler geweest bij de Android-smartphones. Toch raakte HTC in 2011 een beetje achterop. Doordat er zo ontzettend veel toestellen kwamen, raakte HTC uit het zicht. De Sense-schil werd log en kon qua uiterlijk niet meer meekomen en de toestellen konden niet op tegen de populaire Samsung-smart­phones. HTC wil dit tij keren met een kleine lijn toptoestellen: de One-serie.

De HTC One X ziet er goed uit. Kosten noch moeite zijn gespaard: de kunststofbehuizing is naadloos en zo licht dat het lijkt alsof er geen batterij in de smartphone zit. Het grote 4,7inch-scherm is HD Ready en springt er letterlijk uit dankzij de helderheid en kleurweergave en moet alleen de Sony Xperia S naast zich dulden. Onder de motorkap valt vooral de SoC op: de NVIDIA Tegra 3 (quadcore 1,5 GHz). Ook de 8megapixel-camera geeft mooie resultaten en weet snel scherp te stellen en een foto af te leveren.

De specs beloven veel, maar in praktijk ligt het genuanceerder. Ondanks dat er een quadcore-processor in het toestel zit, die in stand-bymodus een extra vijfde trage en zuinige kern aanspreekt, springt de smartphone er niet uit qua accuduur. Ook in gebruik valt de snelheidswinst van vier cores wat tegen. Pas als u het toestel het vuur aan de schenen legt met zwaardere games of video in hoge resolutie, merkt u dat de HTC One X zijn taak prima uitvoert. De smartphone wordt er overigens wel opvallend warm van.

Sense

Natuurlijk beschikt het toestel ook de nieuwste versie van Sense. Helaas heeft HTC te weinig vernieuwd aan deze grafische schil over Android. U wordt lastiggevallen met bloatware als SoundHound en muziekwinkel 7digital. Ook qua uiterlijk loopt Sense achter, met bijvoorbeeld lelijke icoontjes en (onvertaalde!) on/off-knoppen in het instellingenmenu. Dropbox is standaard geïnstalleerd en voorziet u van 25 GB gratis online opslagruimte. Dit verzacht het gemis van het ontbreken van een geheugenkaartslot enigszins.

Conclusie

Laat u ondanks bovenstaande kritiekpuntjes overigens niet van de wijs brengen. De HTC One X is één van de indrukwekkendste smartphones van het moment, die over de gehele linie goed naar voren komt. Hij is krachtig genoeg voor toekomstige games, het scherm is uitstekend voor de weergave van (HD-)video en foto's, de camera levert mooie resultaten en de samenwerking met Beats Audio zorgt voor prima geluidskwaliteit uit headsets.

HTC One X

Straatprijs € 549,-

SoC NVIDIA Tegra 3 (1,5 GHz)

Geheugen I GB

Opslag 32 GB

Scherm 4,7 inch Super Amoled (1280 x 720)

Camera voorkant 1,3 megapixel

Camera achterkant 8 megapixel

Accucapaciteit 1800 mAh

Communicatie 802.11b/g/n, bluetooth 4.0, NFC

Afmetingen 134 x 70 x 9 mm

Gewicht 130 gram

Formaat simkaart Micro-sim

Meegeleverd Oplader, usb-kabel, Beats Audio-headset, 25 GByte Dropbox

Verkrijgbare kleuren Zwart, wit

Oordeel 9/10

Pluspunten

Scherm

Camera

Snelheid

Beats Audio-integratie

25 GB Dropbox

Minpunten

Geen ruimte voor microSD-kaart

HTC Sense

0 Reactie(s) op: Recensie: HTC One X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.