Google Camera - Heeft nog wat updates nodig

© PXimport

Google Camera - Heeft nog wat updates nodig

Geplaatst: 28 april 2014 - 10:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:38

Lennart Koster

Google komt met steeds meer apps die de standaard apps van je Android-telefoon vervangen. Zo heeft Google eerder al de agenda-app in de Play Store gezet. Sinds kort is ook de Google Camera te downloaden.

Google plaatst deze apps in de Play Store zodat ze eenvoudig geüpdate kunnen worden. Zo kunnen bugs eruit worden gehaald en kan een app nog beter gemaakt worden. Google ziet daar ook mogelijkheden in voor hun camera-app. Helaas is deze app wel alleen te downloaden voor toestellen die beschikken over Android 4.4.

De camera in gebruik

Zodra je de app voor de eerste keer opent, word je direct gevraagd of je ook locaties bij de foto's wil opslaan. Dit zorgt ervoor dat je in bijvoorbeeld Facebook of Instagram een locatie bij de geplaatste foto kan toevoegen.

 

© PXimport

Als je je locaties deelt kunnen ook andere apps zien waar je de foto hebt genomen.

De camera is nu klaar voor gebruik. Het eerste wat opvalt, is de grote zwarte balk onderin het scherm die een kwart van je scherm in beslag neemt. Op deze zwarte balk zie je alleen de sluitertoets voor het maken van de foto, maar de gehele balk werkt als deze knop. Vrij nutteloos, zal je misschien denken.

Gelukkig zit er wel een reden achter deze grote zwarte balk. Je telefoon beschikt over het algemeen over een 16:9 beeldverhouding, maar de camera maakt gebruik van de 4:3 beeldverhouding. Dit komt overeen met de foto's van een gewone camera. De keuze om te switchen tussen deze twee beeldformaten is helaas nog niet aanwezig. Wellicht met een volgende update?

 

© PXimport

Een flinke balk door je beeld zorgt voor 4:3 verhouding foto's.

De vijf camerafuncties op een rij

De camera beschikt over verschillende, ietwat beperkte functies. Als je vanaf de linkerkant van je toestel naar rechts veegt, krijg je de verschillende mogelijkheden te zien. Allereerst zie je de Photo Sphere. Deze functie laat je een soort panoramafoto maken, maar dan ook van wat er boven en onder je bevindt. Na deze functie, zie je de welbekende panoramafunctie. In tegenstelling tot veel andere camera apps, zijn de panorama's van de Google Camera van relatief hoge kwaliteit waardoor ze veel bruikbaarder worden.

De derde functie, genaamd Focuseffect, laat je een foto maken die je achteraf scherp kan stellen op bepaalde punten, waardoor je een wazige achtergrond of voorgrond kan maken. Helaas werkt dit niet op elke telefoon even goed. Zo kreeg de Sony Xperia Z1 Compact (review) regelmatig de melding dat de telefoon te snel bewoog, terwijl hij nagenoeg stil stond.

Naarmate je onderwerp wat verder weg staat, werkt de functie al een stuk beter. Daarnaast kost het maken van zo'n foto vrij veel tijd, wat je natuurlijk niet altijd hebt. Hier kan Google zeker nog een hoop in verbeteren, wil het echt een nuttige functie worden voor alle toestellen.

 

© PXimport

Focuseffect: leuk bedacht maar kan beter worden uitgevoerd zodat het op elke telefoon goed werkt.

De op één na laatste optie is de gewone camerafunctie. Deze camerafunctie biedt je hele basisinstellingen: je kan de flitser aan- en uitzetten, het raster weergeven, belichting instellen en wisselen van camera. Via de optietoets heb je nog enkele andere instellingen, maar deze zitten goed verborgen en gaan voornamelijk om het instellen van de kwaliteit van de foto's.

Het maken van de foto's duurt relatief lang op de Xperia Z1 Compact. Terwijl de standaard camera app van de testtelefoon er ongeveer één seconde over doet om scherp te stellen en een foto te maken, doet de Google Camera er ongeveer twee seconden over. Dit is beduidend langer en als je snel een kiekje van een bewegend onderwerp wil maken, is dat lastig. Gebruik je de app op bijvoorbeeld een Nexus 5, dan zal de snelheid aanzienlijk beter zijn.

Ook de lichtmeting van de Google Camera kan beter. Als je bijvoorbeeld een foto maakt van de zon met een blauwe lucht, is de lucht wat flets. Verder zijn de foto's wel van een goede kwaliteit.

Als laatste kom je de filmfunctie tegen. Met een druk op de knop begin je direct met full hd filmen. Dit gaat allemaal vrij vloeiend. Hij neemt wel de tijd om scherp te stellen, net zoals dat hij dat doet bij het maken van een foto. Het inzoomen gebeurt door middel van je vingers op het scherm naar elkaar toe of van elkaar af te bewegen. Helaas werken de volumetoetsen van je telefoon niet als zoomfunctie, waardoor je in een wat onhandige houding moet inzoomen. Dit werkt overigens wel snel en je kan vrij ver inzoomen maar dit gaat uiteraard ten koste van de kwaliteit.

 

© PXimport

Maak een keuze uit de verschillende camerafuncties.

Conclusie

De camera-app van Google (Play Store) begint goed en het feit dat hij gemakkelijk te updaten is, biedt perspectief voor de toekomst. Op dit moment is het echter nog geen vervanger van je standaard camera-app als je veel 'gewone' foto's maakt. Het voordeel is wel dat je eenvoudig verschillende soorten foto's kan maken, zoals panorama. De focuseffect-functie is erg leuk bedacht, maar werkt nog niet heel erg goed. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel.

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Snelle updates

Panoramafoto’s

Filmen in full hd

Kwaliteit foto’s

Minpunten

Functies beperkt

Focuseffect

Traag foto's nemen

Flets bij tegenlicht

Conclusie

Google Camera ------------- **Prijs:** Gratis **Besturingssysteem:** Vanaf Android 4.4 **Download:** [Play Store](https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.GoogleCamera)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten