Review: LG Optimus G

© PXimport

Review: LG Optimus G

Geplaatst: 8 maart 2013 - 12:14

Aangepast: 16 november 2022 - 10:06

Elmar Rekers

De Optimus G van LG behoort zonder meer tot de snelste smartphones van het moment en heeft werkelijk een oogverblindend mooi beeldscherm. Toch kleeft er een groot nadeel aan de telefoon. In Europa hebben we er namelijk vijf maanden langer op moeten wachten dan elders in de wereld, waardoor fabrikant LG de voorsprong op de concurrentie onhandig heeft verspeeld.

Dat de Optimus G een 4,7 inch-scherm heeft mag allang geen unicum meer heten op de huidige smartphonemarkt. In tegenstelling tot veel concurrerende mobieltjes met een dergelijk groot scherm, ligt het toestel van LG wel opvallend lekker in de hand. Het weegt slechts 145 gram en is 8,5 millimeter dun. Wij hebben ons tijdens de testperiode dan ook geen moment gestoord aan de vormfactor.

Het minimalistische ontwerp zal niet iedereen aanspreken. Aan de voorkant zijn geen fysieke knoppen te vinden, en de drie bekende Android-toetsen worden pas zichtbaar wanneer je het scherm aanraakt. Het is zeker een stijlvol design, maar je moet er wel even aan wennen. Fijn detail is overigens het led-lampje dat naast de front-facing-camera zit, welke je attendeert op nieuwe e-mails of berichten van sociale media.

Fors geheugen

Geheel in LG-traditie is de behuizing van plastic, waarbij voor een unibody-behuizing is gekozen. Dit betekent dus dat er geen klepje kan worden opengeklapt om de batterij te verwijderen. Ondanks het gekozen materiaal, voelt de Optimus G behoorlijk stevig. Nadeel is wel dat de behuizing aan de voorkant behoorlijk scherp is afgewerkt. Hoewel dit op het oog voor een mooie rand zorgt, blijkt dit bij het gebruik alles behalve prettig. Vooral wanneer je met de telefoon belt, voel je het randje regelmatig tegen je oor schuren.

 

© PXimport

De glanzende behuizing is mooi, maar ook erg gevoelig voor vingerafdrukken.

De telefoon beschikt over een forse opslagcapaciteit van 32 GB. Dat er geen microSD-kaartje geplaatst kan worden zal voor de meeste gebruikers dan ook geen noemenswaardig probleem zijn. De micro-simkaart plaats je (net als bij de iPhone 5) in een uitschuifbare houder aan de zijkant, welke elegant in de behuizing wegvalt.

Het beeldscherm is verreweg het huzarenstukje van de Optimus G. Met zijn hoge resolutie (1280 x 768 pixels) worden foto’s en video’s haarscherp weergegeven, waarbij de realistische kleurenweergave indrukwekkend is. LG zegt de ruimte tussen het glas en het LCD-paneel te hebben verkleind, waardoor bijvoorbeeld app-icoontjes op het scherm lijken te liggen. Nou is dit misschien wat overdreven, maar feit is wel dat de beelden extreem helder zijn en kleuren van het scherm lijken te spatten. Mooi staaltje techniek van LG.

 

© PXimport

Het haarscherpe 4,7 inch-beeldscherm is verreweg het sterkste punt van de Optimus G.

Door de snelle quadcore-processor draait de Optimus G als een zonnetje. Het toestel wordt geleverd met Android 4.1.2 (Jelly Bean) en hier vlieg je soepel en snel doorheen. De Optimus G is wederom het bewijs dat Android toch het beste tot zijn recht komt op toestellen met een vierkoppige processor. De snelheid zorgt er samen met het schitterende beeldscherm voor dat de smartphone bij uitstek geschikt is voor het spelen van grafisch zware games.

Handige software

LG heeft slechts een paar kleine aanpassingen op het besturingssysteem aangebracht. Daarbij zijn er ook enkele handige functies aan de telefoon toegevoegd. Zo kan je meerdere vensters tegelijk openen, waarbij je zelf de transparantie kunt instellen. Ideaal dus voor multitasken. Ook is de Qslide een goede toevoeging: een soort taakbalk in het bekende Android-notificatiecentrum. Schuif dit scherm naar beneden en je ziet een balk met actieve apps en snelkoppelingen naar handige applicaties op het toestel.

Daarnaast vinden wij ook de optie tot schermspiegeling (Dual Screen) erg handig. Hierdoor kan je alles wat er op het scherm gebeurt weergeven op een tv, wat bijvoorbeeld erg handig is bij het geven van PowerPoint-presentaties. Enkel de gekozen presentatie wordt overigens op het scherm getoond, waardoor je bijvoorbeeld online extra informatie kunt opzoeken zonder dat dit voor anderen te zien is. Net als de Galaxy S III houdt ook de Optimus G via de front-facing-camera in de gaten of je naar het scherm kijkt, waardoor deze niet automatisch zal dimmen. Dit werkt aardig, maar zeker niet vlekkeloos.

 

© PXimport

LG levert een prima headsetje mee, welke ook nog prettig in gebruik is.

De camera maakt foto’s op een maximale resolutie van 13 megapixels. De kwaliteit is prima, maar steekt niet boven de concurrentie uit: de beelden zijn scherp en de kleuren realistisch. Wanneer we echter foto’s gaan schieten bij weinig omgevingslicht, is het resultaat niet bepaald om over naar huis te schrijven. Iets waar de aanwezige led-flitser ook weinig verandering in kan brengen. De HD-video’s die de Optimus G schiet zijn uitstekend. Een handige functie hierbij is trouwens dat je foto’s kunt maken terwijl je aan het filmen bent.

De 2100mAh-batterij zorgt ervoor dat de telefoon bij normaal gebruik makkelijk een dag meegaat. Belast je het toestel echter flink met het spelen van games en het schieten van HD-video’s, dan zal je de capaciteit in rap tempo zien teruglopen. Tot slot: Ben je van plan dit jaar over te stappen op het snellere 4G-internet? Dan heb je aan de Optimus G een toestel dat hier volledig op voorbereid is.

Conclusie

LG levert met de Optimus G een zeer volgepakte en goed presterende smartphone af. Vooral de rappe processor, het vele geheugen en het schitterende beeldscherm maken het een toestel om in overweging te nemen. Het minimalistische design zal niet voor iedereen weggelegd zijn, waarbij vooral de moeilijk zichtbare aanraaktoetsen wennen zijn. Het grootste nadeel is echter wel dat wij in Nederland lang op de Optimus G hebben moeten wachten. Het gevolg is dat de telefoon goed kan concurreren met andere 2012-modellen als de One X+ van HTC en Samsungs Galaxy S III, maar dat het tekort schiet om tot de beste mobieltjes van 2013 gerekend te worden. Gelukkig zien we dit enigszins terug in de prijs. Het is te hopen dat LG de onlangs onthulde Optimus G Pro sneller naar Nederland verscheept.

LG Optimus G

Adviesprijs € 549,-

Lancering April 2013

Besturingssysteem Android 4.1.2 (Jelly Bean)

Processor Snapdragon S4 Pro (1,5 GHz)

Geheugen 2 GB

Opslag 32 GB

Scherm 4,7 inch (1280 x 768)

Camera voorkant 1,3 megapixel

Camera achterkant 13 megapixel

Accucapaciteit 2100 mAh

Communicatie GPS, wifi, Bluetooth, NFC

Afmetingen 132 x 69 x 8,5 mm

Gewicht 145 gram

Pluspunten

Scherm

32 GB geheugen

Handige software

Snel

Minpunten

Aanraaktoetsen moeilijk zichtbaar

Toestel uit 2012

SCORE: 8/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten