Motorola Moto G4 (Plus) - Groots op elke manier

Door: Joris Peterse | 07 juli 2016 07:18

Review

Ondanks het feit dat Motorola niet echt een grote speler is, kunnen veel smartphone-fabrikanten zoals Samsung en Apple nog wat leren van het merk. Voor nog geen derde van de prijs heb je met de Moto G4 een toestel dat met zijn snelheid en grote scherm uitstekend volstaat voor de komende twee jaar.

Motorola Moto G4 Plus

Prijs: € 269,- (G4 Plus), € 229,- (G4)

Kleuren: Zwart, wit

OS: Android 6.0 (Marshmallow)

Scherm: 5,5 inch Amoled (1920 x 1080)

Processor: 1,5 GHz quadcore (Snapdragon 617)

RAM: 4GB

Opslag: 16GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)

Batterij: 3000 mAh

Camera: 16 MP (achter), 5 MP (voor)

Connectiviteit: 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, nfc, gps

Formaat: 15 x 8 x 1 cm

Gewicht: 157 gram

Overige: Vingerafdrukscanner, dualsim, micro-sd

Website: www.motorola.com

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prijs
 • Androidversie
 • Razendsnel
 • Helder scherm
 • Camera
 • Minpunten
 • Bouwkwaliteit
 • Geen verwisselbare accu
 • Formaat

Natuurlijk, voor een toestel van meer dan 750 euro verwacht je dat de camera fantastisch is, het scherm kraakhelder en scherp genoeg voor VR en de bouwkwaliteit alsof je een kunstwerkje in je handen hebt. Maar als je gewoon een heel goed toestel zoekt voor basistaken als mailen, whatsappen, browsen en navigeren op een lekker groot scherm, dan ben je voor een derde van de prijs klaar. Lees ook: OnePlus 3 - Fantastisch, maar met kleine compromissen

De Moto G4 biedt alles wat je van een smartphone verwacht voor zo'n 230 euro. Voor zo'n veertig euro meer heb je de Moto G4 Plus, die als extraatjes een vingerafdrukscanner en een betere camera biedt. De G4 Plus hebben we gebruikt voor deze review.

Matige afwerking

Dat Motorola is overgenomen door Lenovo is aan het uiterlijk niet te zien, die is hetzelfde gebleven als de eerdere toestellen uit de Moto G-serie en de Moto X Play, die ik vorig jaar te testen kreeg. De ronde hoeken zijn gebleven, evenals het logootje in een rond deukje aan de achterkant. Omdat het toestel van plastic gemaakt is, weegt de Moto G4 heel licht en kan de achterkant verwijderd worden om de sim- en geheugenkaarten te plaatsen.

Wel vind ik het ontzettend flauw dat Motorola je wel de achterkant laat verwijderen, maar niet de batterij. Je ziet hem nota bene zitten als je de plastic klep verwijdert. De plastic klep kreeg na een paar keer loshalen en bevestigen ook een beetje speling. De afwerking is het dus allemaal net niet.

Je ziet de batterij zitten, maar je mag hem niet loskoppelen.

Heerlijk helder...

Wat echter het meest in het oog springt is het grote, heldere scherm van de Moto G4. De schermdoorsnee is met z'n 5,5 inch (14 cm) even groot als die van de iPhone 6s Plus. Maar heeft een hogere full-HD-resolutie en is gelukkig een stukje kleiner dan de Apple-phablet. Alleen blijft een scherm met zo'n doorsnee natuurlijk wel een gevaarte in de broekzak. Maar is het toestelformaat geen probleem voor je, dan heb je wel altijd een helder en scherp beeld bij je waar je uitstekend van af kunt lezen, ook buiten in fel zonlicht lukt dat nog best aardig.

Onder het scherm vind je bij de G4 Plus een vingerafdrukscanner. Ik had hier aanvankelijk wat moeite mee, omdat je denkt dat dit tevens een knop is. Dit vlakje valt echter niet in te drukken - het is alleen een plaatje. Hoewel ik persoonlijk een vingerafdrukscanner aan de voorkant prettiger vind dan aan de achterkant, voelt de scanner wat loos. Hij maakt op deze manier het toestel onnodig een stukje langwerpiger, wat niet het geval zou zijn geweest met de scanner aan de achterkant of aan de zijkant zoals bij de Sony Xperia Z5. Fijn is wel dat de vingerafdrukscanner erg vlot en nauwkeurig werkt. Ook vanwege de dikke schermranden voelt het toestel wel wat onnodig groot aan.

Gebruiksvriendelijke snelheidswinst

Voor de prijs heb je heb je met de Moto G4 prima specificaties en dat merk je in het toestel, dat ontzettend vlot reageert - niet alleen bij de vingerafdrukscanner dus. Dat is deels aan de specs te danken, maar ook omdat Motorola nauwelijks aan Android 6.0 heeft lopen frotten. Motorola biedt Android op z'n schoonst: het uiterlijk en de werking zijn ongeroerd en er is slechts één app voorgeïnstalleerd, die nog daadwerkelijk iets toevoegt ook. Met de app Moto kun je bewegingsgebaren instellen om je toestel te besturen, een draaibeweging met je pols bijvoorbeeld om direct de camera te starten. Tevens kun je met de Moto-app bepalen wanneer je meldingen mag krijgen en welke er op je vergrendelscherm mogen komen, gedetailleerder dan dit al kon in Android.

De combinatie van specs, een schone Androidversie en een grote batterij zorgen en flinke 3.000 mAh-batterij zorgen ook voor een prima accuduur. Zelfs bij zwaar gebruik konden we er langer dan een dag mee doen. Met een beetje economisch gebruik (en niet teveel draaiende apps) zijn twee dagen ook haalbaar.

De camera-app biedt veel mogelijkheden voor gevorderde fotografen.

Plus-camera

De Plus-versie van de Moto G4 beschikt naast de vingerafdrukscanner ook over een betere camera met een sensor van 16 megapixels en een laser-autofocus. Een prima camera, maar verwacht niet vergelijkbare resultaten als de Samsung Galaxy S7, die onlangs als beste werd getest. Desondanks schiet de camera opvallend goede plaatjes. Bij voldoende licht zijn de foto's ontzettend scherp en ogen de kleuren realistisch.

Ook met minder licht komen foto's behoorlijk helder over, al lijken objecten in de verte soms net even te wazig. Ander minpunt is dat de camera-verwerkingssnelheid wat traag is, daardoor is het lastig foto's te maken van bewegende objecten en vooral in het donker worden bewogen foto's soms net even te onscherp. Maar ook voor deze camera hebben we nog geen betere gezien in een smartphone in deze prijsklasse.

De professionele modus in de camera-app biedt voor gevorderde fotografen. Je kunt onder andere de witbalans, sluitertijd en lichtwaarde aanpassen. Uiteraard is er ook een goede HDR-mogelijkheid, maar ontbreekt de mogelijkheid foto's in RAW-formaat op te slaan.

De Moto G4 maakt verrassend kleurrijke foto's, alleen is niet alles even helder.

Conclusie

Andere fabrikanten kunnen wat leren van de prijs, uitbreidbaar geheugen en het intact laten van Android. Voor minder dan 300 euro heb je een vlotte smartphone met een scherm dat ik nog niet eerder zo goed heb gezien in deze prijsklasse. Kortom, de beste smartphone die je kunt kiezen als je een budgettoestel zoekt. De enige echte aanmerkingen zijn het ontwerp en bouwkwaliteit, hecht je hier waarde aan, dan is het wellicht verstandiger om honderd euro extra te investeren in de OnePlus 3. Geef je niet zoveel om de camera en vingerafdrukscanner, dan ben je beter af door veertig euro te besparen en de Moto G4 te nemen en niet voor de Plus-versie te gaan.

1 Reactie(s) op: Motorola Moto G4 (Plus) - Groots op elke manier

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 oktober 2016 22:29 pkats
  Het RAM geheugen is geen 4Gb maar 2Gb vind ik wel slordig als je het apparaat test

  Dus je schrijft een review (testverslag) maar het commentaar dat je erop krijgt vind je niet interessant Joris Peterse?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.