Nokia Lumia 1020 - De beste cameratelefoon?

Door: eva-groot | 18 oktober 2013 20:00

Review

Voor sommige mensen klinkt Nokia misschien nog wat achterhaald en verouderd in de oren. Maar Nokia is al enige tijd bezig dit imago te doorbreken met hippe Lumia-toestellen die op Windows Phone 8 draaien. Zo ook de Lumia 1020 met zijn 41 megapixel-sensor. Weer een stap in de goede richting?

Nokia Lumia 1020

Prijs € 612,69

Besturingssysteem Windows Phone 8

Scherm 4,5 inch

Schermresolutie 1280 x 768 pixels

Processor Dualcore (1,5 GHz)

opslag 32 GB

Gewicht 158 gram

Accu 2000 mAh

Camera achterkant 41 megapixel

Camera voorkant 1,2 megapixel

Afmetingen 130,4 x 71,4 x 10,4 mm

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Praktisch
 • Vormgeving
 • Personaliseren
 • Social media integratie
 • Sterke Nokia-apps
 • Minpunten
 • Trage camera
 • Geen notificatiecentrum

Aan de slag met Windows Phone 8

De overstap van Android naar Windows Phone 8 verliep voor mij verrassend snel. Windows Phone 8 maakt van de Lumia 1020 namelijk een zeer overzichtelijke telefoon ondanks de vele opties. Na een kleine wandeling door de verschillende menuopties kom je er snel achter waar alles te vinden is.

Daarnaast biedt Windows Phone 8 je de mogelijkheid je thuisscherm geheel te personaliseren. Dit is niet alleen heel handig, maar ook erg leuk om te doen. Je kunt bepalen wat je bovenaan wilt zien, welke kleuren je gebruikt en zelfs hoe groot de pictogrammen (live tiles) moeten zijn. Het ziet er allemaal zeer dynamisch uit door de wisselende foto's van zowel jezelf als je die van je contactpersonen, en de kleurrijke tegels worden ook nog eens geüpdatet met real time informatie. Een unieke ervaring, waar Microsoft en Nokia de laatste jaren gestaag meer harten mee weten te winnen.

De knallende kleuren en vele foto's maken het startscherm erg modern.

Sociale media op de Lumia 1020

De Nokia Lumia 1020 scoort ook op het sociale aspect goed. De smartphone beschikt namelijk over een diepe integratie van Facebook, LinkedIn en Twitter. In één app zie je jouw eigen updates, de notificaties en ook wat nieuw is bij je vrienden. Een makkelijke en niet te opdringerige manier om op de hoogte te blijven van het sociale land.

Het enige nadeel is dat je niet alle notificaties op één centrale plek ziet, zoals we gewend zijn van Android en iOS. Je moet zelf naar de desbetreffende live tile scrollen om te checken of er nieuwe berichten zijn. Ook op het vergrendelscherm zijn de notificaties slechts beperkt zichtbaar. Je ziet bijvoorbeeld wel dat je een nieuw WhatsApp-bericht hebt, maar van wie deze afkomstig is blijft onduidelijk tot je de app opent.

Camera

Hoewel het internet wordt overspoeld door lovende verhalen over de gigantische 41 megapixel-sensor, moet ik toegeven dat deze mij enigszins is tegengevallen. Het probleem ligt niet zozeer bij de 41 megapixel-sensor, maar vooral bij het scherpstellen. Het is namelijk erg moeilijk om met de Lumia 1020 scherp te stellen van dichtbij. Het duurt even voordat hij het juiste punt vindt, of de foto blijft zelfs helemaal wazig. En bij een wazige foto zien we uiteraard weinig terug van de grote sensor. Daarnaast is de camera ook redelijk traag, snel een kliekje maken zit er dus niet in. Hopelijk brengt Nokia hier met toekomstige software-updates nog verbetering in.

Bij een overzichtsfoto komt de camera gelukkig beter tot zijn recht en zeker bij slechte lichtomstandigheden weet hij zich goed staande te houden. Door het aanpassen van de ISO-waarden (die oploopt tot een mooie 4000) kan je schitterende foto's maken bij deze omstandigheden. Nokia maakt voor zijn PureView-camera weer gebruik van de zogenoemde 'oversampling' techniek. Dit maakt het mogelijk om achteraf in te zoomen op foto's zonder kwaliteitsverlies. Het blijft een indrukwekkende functie.

Vervanging voor je camera?]/h]

Een volwaardige vervanging van je camera zou ik de Lumia 1020 nog niet willen noemen. Maar door de vele instellingen en fotografietoepassingen is het zeker een leuke camera om mee te experimenteren. En als de camera wel goed heeft scherpgesteld, zijn de foto's ook zeker van goede kwaliteit.

Ontwerp en specificaties

Zoals we inmiddels gewend zijn van Nokia, straalt de Lumia 1020 stevigheid uit. Het scherm ziet er sterk uit en ook de behuizing lijkt tegen een stootje te kunnen. Deze degelijkheid komt ook naar voren in het gebruik. Door de 1,5 GHz dualcore-processor, 2 GB aam RAM en de lichte Windows Phone 8-software is de smartphone snel in gebruikt. Je bladert dan ook soepel en zonder hapering door de verschillende menu's. Daarbij doet ook de accu prima dienst; bij normaal gebruik houd je het gemakkelijk een hele dag vol.

Wel is de camera op de achterkant een groot nadeel. En dan doel ik op de manier waarop deze in het toestel is verwerkt. Hierdoor kan je de telefoon niet plat op zijn rug leggen en is het even zoeken bij het vasthouden van het toestel. Het 4,5 inch touchscreen (1280 x 720 pixels) ziet erg scherp uit en kleuren komen erg mooi over. Een prachtscherm om video's en foto's op te kijken.

Conclusie

De Lumia 1020 is een kleurrijke en dynamische smartphone met zeer veel mogelijkheden. Met de ingebouwde sociale functies, het degelijke uiterlijke en de mogelijkheid alles zelf in te richten, heeft de telefoon veel pluspunten in huis. Hij is dan ook erg fijn in gebruik en volstaat in alle basisbehoeftes. Wel is de Windows-applicatiewinkel nog niet op het niveau van Android en iOS, en dat blijft jammer. Nokia zet zwaar in op de camera-prestaties van de 1020, en hoewel er zeker mooie kiekjes te maken zijn met de 41 megapixel-sensor, werd ik niet omver geblazen door het eindresultaat. Software-updates brengen hier hopelijk nog wat verbetering is.

3 Reactie(s) op: Nokia Lumia 1020 - De beste cameratelefoon?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 november 2013 11:34 Anoniem
  Je kan dan zeker niet fotograferen. Sorry maar waarom een supercamera kopen als je het niet weet te bedienen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 november 2013 09:58 Anoniem
  Waarom geen antwoord op de titel?
  Als jij niet omver wordt geblazen door de camera dan ligt dat niet aan de 1020
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2015 18:05 Anoniem
  onbruikbare telefoon onbruikbare camera
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.