Sony Xperia Z2 - Sony levert zijn beste smartphone af

© PXimport

Sony Xperia Z2 - Sony levert zijn beste smartphone af

Geplaatst: 15 juni 2014 - 05:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Joris Peterse

Sinds de introductie van de opvallende Xperia Z-smartphone vorig jaar, zijn er al twee nieuwe versies van het model uitgebracht. De Xperia Z2 lijkt erg op zijn voorgangers, maar heeft enkele subtiele veranderingen.

Ons grootste kritiekpunt op de voorganger, de Xperia Z1, is dat het toestel een flinke slag groter is dan andere topsmartphones met een 5-inch scherm. Rondom het scherm zitten flinke zwarte randen, waardoor het toestel in z'n geheel behoorlijk groot en zwaar is. Is dat bij de Xperia Z2 anders? Lees ook: De 7 beste high-end smartphones.

Nou. Ja en nee. De Xperia Z2 is zelfs een klein slagje groter, maar de randen rondom het scherm zijn minder dik. Het scherm zelf is echter ook wat groter, 5,2 inch (13,2 cm) in plaats van de 5 inch van de Xperia Z1. Wel is het gewicht van de Z2 merkbaar lager en dat is erg prettig.

 

© PXimport

Bij de Xperia Z2 krijg je prettige noise-cancelling headphones meegeleverd.

Andere subtiele veranderingen aan het oppervlak vinden we ook terug. De metalen rand rondom het toestel is wat ronder en netter afgewerkt. Bijvoorbeeld aan de onderkant, waar de speaker netjes achter een drietal gaatjes verborgen zit. Hierdoor ligt het toestel prettiger in de hand als je het toestel op je pink laat rusten wanneer je hem met een hand vasthoudt.

Net als de Xperia Z, Xperia Z1 en Xperia Z1 Compact is de smartphone waterdicht. Voordat je met het toestel in het zwembad springt moet je echter wel even dubbelchecken dat de klepjes voor de micro-usb-aansluiting en de simkaart- en geheugenkaartslots dicht zitten. De micro-usb-aansluiting en de simkaartslots zitten nu achter één groter klepje, waardoor je in totaal maar twee klepjes hoeft af te sluiten om het toestel waterdicht te maken.

Beeldscherm

Het formaat is niet het enige dat anders is aan het scherm. Ook de kwaliteit van het schermpaneel is flink opgeschroefd. Vooral ten opzichte van de tegenvallende schermkwaliteit van de Xperia Z van vorig jaar, zijn de kleuren veel warmer en is het beeld een stuk scherper. Vooral de kijkhoek is enorm verbeterd, waardoor je niet meer het toestel in perfecte positie voor je gezicht hoeft te plaatsen als je even een videootje laat zien.

Het scherm heeft een Full-HD resolutie (1920 bij 1080) en leent zich dus uitstekend voor het kijken van foto's en video's. Alleen moet het wel de schermkwaliteit van grote concurrenten als de Galaxy S5 en HTC One (M8) voor zich dulden. Deze toestellen zijn (respectievelijk) net even een slagje helderder en scherper.

Camera

Natuurlijk is het erg gaaf dat je de Xperia Z2 kunt gebruiken om onder water foto's te maken. Omdat het touchscreen niet werkt onder water is er aan de rechterkant een fysieke sluiterknop geplaatst. Die knop is niet alleen handig onder water, maar ook als je heel snel een foto wilt maken. Als je de sluiterknop ingedrukt houdt wanneer het toestel nog in de standby-modus staat, start meteen de camera-applicatie.

Qua fotokwaliteit kan de camera van de Z2 zich meten met de beste smartphonecamera's van zowel Apple als Nokia. Vooral in donkere omgevingen zijn de kleuren levendig. Bijvoorbeeld bij concerten levert dat mooie plaatjes op.

De camera maakt foto's van 20,7 megapixel. Maar standaard worden de foto's teruggeschaald naar een resolutie van 8 megapixel. Wil je je foto's graag op de hoogst beschikbare resolutie maken, dan moet je in de handmatige instellingen frotten. Dat is erg omslachtig.

Werkpaard

Qua specificaties heeft de Xperia Z2 ook een boost gekregen om zich te meten met de andere topsmartphones. Met een 2,3 GHz quadcore-processor en 3 GB aan werkgeheugen beschik je in ieder geval ruim genoeg rekenkracht om een tijd mee te kunnen met de Xperia Z2.

 

© PXimport

De verschillen tussen de Xperia Z1 en de Xperia Z2 zijn klein.

De Xperia Z2 draait tevens op de nieuwste versie van Android (4.4). De skin die Sony over Android heeft gelegd bevalt ons uitstekend. Er is weinig aan het besturingssysteem gesleuteld, zodat je geen systeembelastende ingebouwde functies terugvindt. Het aantal voorgeïnstalleerde apps is acceptabel en niet erg storend (eindelijk is de overbodige McAfee security-app verdwenen!). Natuurlijk is er wel ruimte ingericht voor de online diensten van Sony, die over het algemeen prima werken.

Conclusie

De Xperia Z2 is een subtiele verbetering ten opzichte van zijn voorganger, de Xperia Z1. De Z2 is wat beter afgewerkt, heeft wat meer rekenkracht en heeft afgerekend met de tekortkomingen van het scherm en het formaat. Vergeleken met de andere topsmartphones zoals de Galaxy S5 en HTC One kan het toestel prima meekomen. De specificaties en accuduur (iets langer dan een dag) zijn vergelijkbaar, maar de Z2 heeft als troef de uitstekende camera en de fijnste waterdichte afwerking. De Galaxy S5 is ook waterdicht, maar sluit minder prettig af en heeft geen sluiterknop. Het scherm is erg goed, maar moet helaas wel zijn meerdere erkennen in de Galaxy S5 en de HTC One. De Xperia Z2 zet dus kleine stapjes vooruit, maar valt ook in de hoogste prijscategorie. Voor wie op zoek is naar een betere prijs-kwaliteitsverhouding is de Xperia Z1 nu een uitstekend alternatief.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Waterdicht

Uitstekende camera

Bouwkwaliteit

Noise-cancelling headphones

Minpunten

Foto's standaard in 8 megapixel

Prijs

Conclusie

Sony Xperia Z2 -------------- **Prijs:** Ca. € 620,- **Beschikbare kleuren:** zwart, wit, paars **Besturingssysteem:** Android 4.4.2 **Beeldscherm:** 5,2 inch (1920x1080) **Processor:** 2,3 GHz Quadcore (Qualcomm Snapdragon 801) **Werkgeheugen:** 3 GB **Opslag:** 16 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 3200 mAh **Camera achterkant:** 20,7 megapixel **Camera voorkant:** 2,2 megapixel **Connectiviteit:** Bluetooth 4.0, WLAN, GPRS, EDGE, NFC **Afmetingen:** 14,7 x 7,3 x 0,8 cm **Gewicht:** 158 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten