Review: Wolfgang AT-AS45IPS

© PXimport

Review: Wolfgang AT-AS45IPS

Geplaatst: 14 februari 2013 - 13:08

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Elmar Rekers

Aldi flikt het vaker, spotgoedkope gadgets aanbieden die ook nog eens verrassend goed in elkaar steken. De Wolfgang AT-AS45IPS-telefoon lijkt zich op het eerste gezicht ook in dat rijtje te kunnen scharen. Maar biedt dit Android-toestel ook werkelijk waar voor z’n geld (230 euro) of kan je beter met een grote boog om de Wolfgang-schappen heenlopen?

Qua design is de AS45IPS maar weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger, de Wolfgang SE. Gelukkig is daar weinig mis mee, de smartphone ziet er gewoon strak en simpel uit. Door zijn ronde hoeken, prima dikte (11 millimeter) en 160 gram ligt de telefoon ook prima in de hand. Daarnaast is het toestel ook redelijk compact, ondanks het grote 4,5 inch-scherm.

Aan de linkerkant van het toestel zit de volumeregelaar, welke stevig aanvoelt en prettig te bedienen is. Datzelfde kan helaas niet gezegd worden van de aan-/uitknop die zich bovenop bevindt. De knop zit gedeeltelijk in het verwisselbare achterkantje verwerkt, wat ervoor zorgt dat deze niet lekker in te drukken is en fragile aanvoelt. Ook vind je bovenop ingangen voor micro-usb en de koptelefoon.

Scherp en kleurrijk

Het beeldscherm van de nieuwe Wolfgang behoort tot de beste binnen zijn prijsklasse. Het 4,5 inch IPS-paneel heeft een resolutie van 960 x 540 pixels en tovert scherpe en kleurrijke beelden tevoorschijn. Een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de Wolfgang SE. De kijkhoek is echter wel beperkt, waardoor je het toestel echt recht voor je gezicht moet houden voor het beste beeld. Ook spiegelt het scherm enorm in direct zonlicht.

 

© PXimport

Het 4,5 inch-scherm spiegelt sterk, waardoor het moeilijk lezen is in direct zonlicht of bij een heldere lamp.

De nieuwe Aldi-foon draait op een dualcore-processor en heeft 1 GB aan RAM, wat ervoor zorgt dat de telefoon bijna altijd als een zonnetje draait. Multitasken, games spelen, browsen op internet, de smartphone kan het aan. Qua opslagvolume beschikt het toestel over slechts 4 GB, maar gelukkig wordt er een microSD-kaartje van 16 GB meegeleverd. Hierdoor heb je dus alsnog genoeg geheugen tot je beschikking voor de nodige apps, foto’s en muziek.

Twee simkaarten

Net als bij de vorige Wolfgang-mobieltjes is het ook nu weer mogelijk om twee simkaarten in het toestel te drukken. Ideaal wanneer je zowel een zakelijk- als een privénummer in gebruik hebt. Voordat je een nummer belt kan je aangeven via welke simkaart je dit wilt doen. Je kunt daarnaast zelf aangeven in welke situaties je de optie wilt krijgen om tussen de nummers te schakelen. Als we trouwens met de telefoon gaan bellen, valt ons wel op dat de kwaliteit hiervan wat te wensen over laat. De ontvangst is dan wel goed, de stem van de andere partij komt wat wollig door.

Naast het matte zwarte achterkantje wordt er ook nog een oranje (mat) en witte (glanzend) cover meegeleverd. Het bevestigingssysteem van deze covers voelt niet al te duurzaam, en we raden het dan ook af om het achterkantje dagelijks te verwisselen. Verder levert Aldi ook nog een beschermzakje voor de telefoon mee en een matig headsetje.

[youtube]VwfBupox1kQ[/youtube]

Tijdens het testen van de AT-AS45IPS werden we positief verrast door de 8 megapixel-camera. Waar budgettoestellen doorgaans beroerde foto’s en video’s afleveren, komt deze nieuwe Wolfgang bijzonder sterk uit de verf. De kiekjes zijn scherp, de kleuren realistisch en ook in het donker kan je nog redelijke foto’s maken door de ingebouwde led-flitser. Nadeel is wel dat de camera iets uitsteekt, waardoor de lens extra vatbaar is voor krassen. Aan de voorkant vinden we nog een prima 3 megapixel-camera, ideaal voor het voeren van videogesprekken via bijvoorbeeld Skype.

Android 4.1

Als besturingssysteem is Android 4.1 (Jelly Bean) aanwezig, waardoor je dus ook de beschikking krijgt over het handige Google Now. Er is weinig aan het besturingssysteem geknutseld, waardoor je een nagenoeg kale versie van Jelly Bean krijgt voorgeschoteld. Wel zijn sommige icoontjes aangepast en is Schema aan/uit toegevoegd.

De Schema aan/uit-functie stelt je in staat om de telefoon op gezette tijden te laten afsluiten en opstarten. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de telefoon zichzelf ’s avonds te laten uitschakelen, waarna hij 's ochtends weer opstart om de wekker over te laten gaan. Best een handige functie dus. Omdat je in de tussentijd echter voor niemand bereikbaar bent, vinden wij Schema aan/uit minder praktisch dan de ‘niet storen’-functie van de iPhone 5 en Galaxy S III.

Flinke accu

Er zit een vrij grote accu van 2050 mAh in de telefoon, welke er voor zorgt dat je het makkelijk een volle dag uithoudt met één oplaadbeurt. Schakel je ook nog eens energieslurpende functies en apps uit, dan zou je het zomaar eens twee dagen met deze Wolfgang kunnen uitzitten. Een prima prestatie dus.

 

© PXimport

Door de rubberen coating op de zwarte cover, ligt het toestel stevig in de hand.

Grootste nadeel van het Wolfgang-mobieltje lijkt de beschikbaarheid te worden. Verwacht wordt namelijk dat de smartphone, net als zijn voorgangers, binnen een mum van tijd zal zijn uitverkocht. Vanaf 16 februari ligt dit apparaat bij de Aldi, en importeur AT Telecom verwacht dat er per winkel maar enkele beschikbaar zullen zijn. Lijkt het toestel je dus wat, dan is het raadzaam om zaterdag vroeg uit de veren te gaan!

Conclusie

Met deze nieuwe Wolfgang AT-AS45IPS brengt Aldi een van de meest complete smartphones binnen zijn prijsklasse op de markt. Qua uiterlijk lijkt hij dan misschien veel op zijn voorganger, door het sterk verbeterde beeldscherm, de snelle dualcore-processor en het Android 4.1-besturingssysteem voelt het toestel in alles nieuw en beter aan. Daarbij is de dual sim-mogelijkheid ook een grote plus. Het is jammer dat de covers niet al te degelijk bevestigd zijn en dat de belkwaliteit wat te wensen overlaat, maar dat neemt niet weg dat het lastig zal zijn om voor 230 euro een betere Android-smartphone te vinden.

Wolfgang AT-AS45IPS

Adviesprijs € 229,-

Besturingssysteem Android 4.1

Processor MT6577 1GHz (dualcore)

Simkaart 2 simkaarten (Dual Standby)

Geheugen 1 GB

Opslag 4 GB (+ 16 GB geheugenkaart)

Afmetingen 131 x 67 x 10,8 mm

Gewicht 160 gram

Accu 2050 mAh

Scherm 4,5 inch IPS (540 x 960)

Camera voorkant 3 megapixel

Camera achterkant 8 megapixel

Verbindingen Bluetooth 2.1, wifi 802.11b/g/n

Pluspunten

Prijs

Beeldscherm

Kale Android

Veel geheugen

Camera

Minpunten

Covers en aan-/uitknop fragile

Belkwaliteit

SCORE: 8 / 10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten