Wolfgang AT-AS45Q2 - Topper voor klein budget

Door: Lennart Koster Lennart | 19 april 2014 11:04

Review

Wolfgang blijft kansen zien in het middensegment van de smartphonemarkt. De meeste telefoons die we van Wolfgang zien, zitten dan ook onderaan dit segment. Datzelfde geldt voor deze nieuwe AT-AS45Q2. Voor net geen 200 euro heb je deze Android-smartphone op zak. Lees hier wat hij te bieden heeft.

Mooi design, maar niet spannend

Het design van de Wolfgang AT-AS45Q2 ziet er vrij goed uit. Hij is niet spannend, maar dankzij de zilverkleurige rand die langs het hele toestel loopt, de zilverkleurige volume- en vergrendelknop en de glanzende zwarte rand langs het beeldscherm, ziet het toestel er vrij chique uit.

De zilverkleurige afwerking zorgt ervoor dat het toestel er goed uitziet.

De achterkant is matzwart en voelt stroef aan, wat ervoor zorgt dat hij lekker in je hand ligt. Dit zorgt er wel voor dat je er snel krasjes en vingers op ziet. De afgeronde hoeken zorgen voor een nog prettigere houvast. Het enige wat ervoor zorgt dat de telefoon zijn charme verliest, is het grote witte Wolfgang logo op de achterkant van het toestel.

Een groot Wolfgang logo op de wat gevoelige, maar prettig vast te houden achterkant van het toestel.

Bovenop het toestel vinden we de standaard aansluitingen terug: de micro-usb ingang voor je oplader en de 3,5 mm aansluiting voor je koptelefoon. Bij deze koptelefoon merk je al snel een groot mankement. Gebruik je namelijk oordopjes of een koptelefoon met daaraan een bedieningspaneel voor je muziek en het opnemen van gesprekken, dan zorgt dit er direct voor dat je niet fatsoenlijk muziek kan luisteren. Dit is niet het eerste Wolfgang toestel waar dit probleem zich voordoet. Het geluid wordt extreem gedempt en alle lage tonen verdwijnen. Deze komen pas weer terug als je de opneemknop indrukt.

Als je naar de aansluiting kijkt, zie je ook dat de aansluiting van de oordopjes of koptelefoon niet in zijn geheel de telefoon in gaat; er blijft een stukje uitsteken en daar lijkt het probleem zich voor te doen. Wil je deze telefoon dus gebruiken om je favoriete muziek af te spelen, dan ben je gebonden aan een geluidssetje zonder bedieningspaneel of de headset die Wolfgang meelevert.

Vervelend: je kan niet normaal muziek luisteren met bijvoorbeeld je Apple oordopjes.

Geen HD, wel scherp

Het toestel beschikt over een 4,5 inch qHD IPS scherm met een resolutie van 960 bij 540 pixels. Dankzij de 4,5 inch kan je het scherm prima met één hand bedienen. De kleuren zijn helder en natuurlijk. Wel merk je dat ze wat minder uitgesproken zijn dan bij een toestel uit een hogere prijsklasse, maar doet zeker niet onder bij andere toestellen uit het middensegment.

Helaas heeft Wolfgang het nog niet voor elkaar gekregen om de kijkhoek te verbeteren. Deze is nog steeds slecht en ook in de volle zon is het scherm slecht af te lezen. Dit hebben we al bij veel andere Wolfgang telefoons gezien en het wordt tijd dat Wolfgang dit gaat verbeteren.

Toch word je zeker niet teleurgesteld door dit beeldscherm. Het is lekker scherp, de kleuren zijn erg mooi en het scherm is helder. De slechte kijkhoek mag je dan voor lief nemen.

Helaas laat de kijkhoek, net als bij veel andere Wolfgangs, wat te wensen over.

Snel dankzij zijn quadcore-processor

Met een 1,5 GHz quadcore-processor aan boord, hoef je je geen zorgen te maken over de snelheid van de Wolfgang AT-AS45Q2. Hij vliegt door de menu's en multitasken is ook geen probleem. Ook internet is lekker snel. Hij was tijdens een vergelijking met een toptoestel slechts een paar seconden langzamer met het laden van Computertotaal.nl. Voor een toestel van amper 200 euro is dat een goede prestatie.

Ook gamen geeft weinig problemen. De echt zware spellen kan je beter mijden maar wat lichtere games zijn geen enkel probleem. Het touchscreen werkt ook goed, dus zowel gamen als typen gaat feilloos. Ook als je snel typt, weet het toestel je goed bij te houden. Daarnaast werkt ook de Nederlandse autocorrectie prettig en beschikt je toetsenbord ook over swype.

De specificaties van het toestel zijn goed, maar zorgen er niet voor dat je batterij wordt leeggezogen. Een dag met je toestel doen is dan ook geen enkel probleem.

Goede prestaties voor een toestel in dit prijssegment.

Conclusie

Wolfgang heeft met dit toestel bewezen dat ze prima mee kunnen binnen het middensegment. Het toestel is vlot, ziet er leuk uit (op het grote Wolfgang logo na), heeft een goed scherm en werkt fijn. Hij is dan ook zeker de 189 euro waard. De enige punten waar Wolfgang nog steeds steken laat vallen, is bij de koptelefoon-aansluiting en bij de kijkhoek van het scherm. Hecht je aan deze punten weinig waarde? Dan is de AT-AS45Q2 zeker een aanrader.