Samsung Galaxy A31: veel voor weinig

© PXimport

Samsung Galaxy A31: veel voor weinig

Geplaatst: 11 december 2020 - 15:08

Aangepast: 25 november 2022 - 10:41

Rens Blom

De Samsung Galaxy A31 is een smartphone met opvallend veel camera's, een oled-scherm en een grote accu. Het prijskaartje? Zo'n 250 euro, soms nog minder. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. In deze Samsung Galaxy A31 review lees je of het toestel écht zo goed is.

Aan betaalbare Samsung-smartphones geen gebrek. Onlangs testten we de populaire Galaxy A41, een handzaam toestel met een oled-scherm. De Galaxy M21 kwam ook voorbij en maakte indruk met zijn uitmuntende accuduur. Nu is het de beurt aan de Galaxy A31, die zich in dezelfde prijsklasse bevindt maar iets andere specificaties heeft.

Plastic, kleurrijk ontwerp

De behuizing van de Galaxy A31 is interessanter dan je zou denken. Het toestel is gemaakt van plastic, maar komt luxer over omdat hij prettig vasthoudt en de achterkant verkleurt als het licht erop schijnt. Dit geeft een tof effect. Met 185 gram is de Galaxy A31 niet zwaarder dan de concurrentie, terwijl hij een even groot scherm en een grotere accu heeft. Samsung heeft dit dus goed gedaan.

 

© PXimport

Oled-scherm

De Samsung Galaxy A31 scoort punten met een onderdeel uit eigen stal: het scherm. Het gaat namelijk om een oled-scherm, dat mooier en energiezuiniger is dan een lcd-scherm. Omdat een oled-scherm daarom ook duurder is, vind je in budgetsmartphones vooral lcd-schermen. Samsung maakt zelf oled-displays en kan ze daarom voordeliger in zijn toestellen stoppen.

De Galaxy A31 is één van de goedkoopste smartphones met een oled-display. Het scherm oogt kleurrijk met echt zwarte beelden. De full-hd-resolutie levert scherp beeld op het grotere schermformaat van 6,4 inch.

Achter het scherm zit een optische vingerafdrukscanner. Erg futuristisch, maar de scanner is iets langzamer en minder nauwkeurig dan een ouderwetse scanner op de zij- of achterkant van een smartphone. Ik stoor me er niet aan, maar had een scanner op de achterkant (zoals op de Galaxy M21) net zo prettig gevonden.

 

© PXimport

Tragere processor

De Samsung Galaxy A31 heeft 4 GB werkgeheugen en minstens 64 GB opslaggeheugen. Dat is een gangbare combinatie in dit prijssegment. De gebruikte MediaTek Helio P65-processor is minder indrukwekkend en presteert in benchmarks langzamer dan wenselijk. Dat merk je: de Galaxy A31 is met alles wat trager dan de concurrentie en voelt daarom wat goedkoop en simpel aan.

Populaire apps als WhatsApp draaien zonder problemen, maar dit is geen telefoon om mee te wisselen tussen Office-apps, een videobel-app en nog eens vier andere programma's. Gamen is ook niet aan te raden. Ik vraag me gezien de eenvoudige processor ook af hoe snel de smartphone over twee jaar nog is.

Fijn is dat de Galaxy A31 geschikt is voor nfc, om contactloos te betalen in winkels. Wifi 5-ondersteuning (wifi 802.11ax) is ook ingebouwd.

 

© PXimport

Accuduur en opladen

Een pluspunt van de Galaxy A31 is zijn accuduur. Dankzij de grote 5000 mAh-accu gaat de smartphone minstens een lange dag mee, ook bij intensief gebruik. Ik verwacht dat de meeste mensen twee tot tweeëneenhalve dag vooruit kunnen. Het opladen gaat snel genoeg via de 15 Watt usb-c-oplader.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Veel camera's

Op de achterkant van de Galaxy A31 zijn vier camera's geplaatst. Het gaat om een 48 megapixel hoofdcamera, een 8 megapixel groothoeklens, een 5 megapixel macrocamera en een dieptesensor van 5 megapixel.

De camera's werken naar behoren, maar doen het minder goed dan veel concurrerende toestellen. Foto's uit de hoofdcamera zijn al snel wat flets en grauw en met de groothoeklens heb je te snel een vissenkomeffect en minder scherpe beelden. In het donker is de groothoeklens nauwelijks bruikbaar. De normale camera valt in het donker ook tegen, met name omdat hij geen nachtmodus heeft. Veel vergelijkbare smartphones hebben dat wel en maken daarom heldere plaatjes.

Met de macrocamera fotografeer je van heel dichtbij. De focus is prima, maar de kleuren zijn niet indrukwekkend en de resolutie van 5 megapixel is voor het leuke net te laag om scherpe plaatjes te maken.

Normaal

© PXimport

Groothoek

© PXimport

De Live Focus-functie via de 5 megapixel dieptecamera werkt beter dan ik had verwacht. Foto's hebben een fraai scherpte-diepte-effect en kunnen bijvoorbeeld ook een bepaald object in kleur tonen met een grijze achtergrond. Leuke effecten, zeker op zo'n betaalbare smartphone. Hieronder vind je een paar voorbeeldfoto's.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Software

Samsung levert de Galaxy A31 met Android 10, dat in het najaar van 2019 uitkwam. Versie 11 - beschikbaar sinds de herfst van 2020 - is nog in ontwikkeling voor de smartphone. Jammer, maar de update komt dus wel. Je kunt ook rekenen op Android 12, al is dat nog ver weg.

Samsung stelt ook twee jaar beveiligingsupdates beschikbaar, één per kwartaal. Dat is minder vaak dan wenselijk (maandelijks) maar gangbaar in dit prijssegment.

Samsungs OneUI-softwareschil over Android heen vind ik gebruiksvriendelijk maar ook opdringerig. Het instellen van de Galaxy A31 lijkt wel een doolhof, met allerlei menu's die je ervan willen overtuigen om talloze apps en games van Samsung en partners te installeren. En of ik ook meteen een Samsung-account wil aanmaken. Na de installatie krijg ik ook nog meldingen over Samsung-diensten waar ik helemaal geen behoefte aan heb. Jammer.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Conclusie: Samsung Galaxy A31 kopen?

De Samsung Galaxy A31 is een voordelige smartphone met een degelijke behuizing, een fraai oled-scherm, een lange accuduur en twee jaar software-updates. Hij doet alles wat je wilt en is met 229 euro daarom een goede koop. Houd wel rekening met een paar aandachtspunten. De Samsung-software komt opdringerig over, de Galaxy A31 is langzamer dan gemiddeld en heeft geen goede camera's. Als je een snellere smartphone met betere camera's wilt, is de Poco X3 NFC het overwegen waard. Die heeft ook een mooi 120 Hz-scherm, maar toont reclames in de software.

Motorola's Moto G9 Plus is ook een interessant alternatief, net als Samsungs Galaxy M21 met een oled-scherm en een nóg betere accuduur. Meer weten? Check dan vooral onze koopgids met de 10 beste smartphones tot 300 euro.

8,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy A31

Pluspunten

Ontwerp

Scherm

Accuduur

Minpunten

Langzamer dan de concurrentie

Fotokwaliteit in het donker

Opdringerige Samsung-software

Conclusie

**Adviesprijs** € 259,- **Kleuren** Zwart en blauw **OS** Android 10 **Scherm** 6,4 inch oled (2400 x 1080, 60 Hz) **Processor** 2 GHz octacore (MediaTek Helio P65) **RAM** 4 GB **Opslag** 64 of 128 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 48, 8, 5 en 5 megapixel (achter), 20 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi b/g/n/ac, nfc, gps **Formaat** 15,9 x 7,3 x 0,86 cm **Gewicht** 185 gram **Overig** Hoofdtelefoonpoort, vingerafdrukscanner achter scherm **Website** [www.samsung.com/nl/](https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-a/galaxy-a31-black-64gb-sm-a315gzkueub/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten