Samsung Galaxy K Zoom - Nog steeds een beetje lomp

Door: Justin Doornekamp Justin | 03 augustus 2014 10:08

Review

Samsung doet opnieuw een poging een smartphone af te leveren die tevens dienst doet als volwaardige digitale camera met alles erop en eraan. De Samsung Galaxy K Zoom moet alle minpunten van de vorige Galaxy Zoom wegnemen. Of de elektronicafabrikant daarin slaagt? Je leest het in de review.

Een digitale camera met 'alles erop en eraan'. Wat betekent dat in combinatie met een telefoon? Een iPhone kan immers ook prima foto's maken. Samsung wil er een schepje bij doen om aan de wensen van hobbyfotografen te voldoen, zonder dat de Galaxy K Zoom daar als telefoon onder lijdt.

Eerder ging dat mis. Het eerste model was, vooral door de zoomlens, voor een telefoon erg zwaar en ietwat lomp. Daar moest natuurlijk verandering in komen met de opvolger. De lelijke bult van het 'oude' model, dat dienst deed als handgreep, is gladgetrokken en de smartphone is geen 440 gram meer maar rond de 200 gram. Het is indrukwekkend dat ruim de helft van het oorspronkelijke gewicht is verdwenen, terwijl de zoomlens (zij het in afgeslankte vorm) is gebleven en het scherm zelfs iets groter is geworden (van 4,3 inch naar 4,8 inch). Het neemt niet weg dat de smartphone alsnog wat zwaar aanvoelt.

Het oude model met 'bult'.

Dat doet direct de vraag rijzen of de combinatie smartphone en optische lens wel zo'n goede is. Bij een dergelijke telefoon moet je je altijd afvragen of je het waard vindt om iedere keer zo'n gewicht mee te slepen. Die extra grammetjes belemmeren het alledaagse telefoongebruik namelijk een beetje, zeker wanneer je slechts af en toe ergens een fotootje van maakt.

10x optische zoom op de K Zoom

De Galaxy K Zoom moet vooral indruk maken met de specificaties van de camera, en slaagt daar zeker in. Met een 10x optische zoom geeft het toestel menig andere smartphones te kijken. Om een vergelijking te maken: de camera van Samsungs paradepaardje biedt een resolutie van 20,7 megapixel, terwijl bijvoorbeeld de iPhone 5s het moet doen met 8 megapixel. Een groot maar, mede door de zoomlens, begrijpelijk verschil.

Iets slanker dan voorheen, maar alsnog zwaar.

Ook als je er een losse digitale fotocamera naast legt, kan de Galaxy K Zoom meekomen. Zeer scherpe foto's met een hoge resolutie zijn met het apparaat zeker te maken. In verhouding is de prijs (net iets minder dan 500 euro) acceptabel, gezien hetzelfde segment fotocamera's soms ook van een redelijk hoog prijskaartje is voorzien.

Veel fotostanden

Om een mooie foto te schieten, biedt het apparaat enorm veel standen. Je kunt het zo gek niet bedenken - voor ieder moment of object is er wel een stand ontworpen. In de sneeuw, 's nachts, bij dageraad, een zonsondergang, waterval, tijdens een diner, op een feestje, de camera is overal op voorbereid. Zelfs voor het fotograferen van eten is een stand beschikbaar. Zoveel opties zal een hobbyfotograaf afschrikken ofwel weinig interesseren, de wat doorgewinterde fotograaf zal het een welkome toevoeging vinden. Ook de mogelijkheid om handmatig alles in te stellen (dat wil zeggen sluitertijd, diafragma en lichtgevoeligheid) zal de laatstgenoemde groep wel waarderen.

Het scherm van de K Zoom is goed afgesteld op fotografie. Met name bij fel zonlicht hebben (zeker de wat oudere) smartphones nog wel eens moeite een helder beeld te bieden. Bij de iPhone 5 is dit bijvoorbeeld het geval. Hoewel de allernieuwste telefoons daar minder vaak last van hebben (de iPhone 5 is immers ook al weer bijna twee jaar oud), is het toch fijn om te zien wat je nu eigenlijk fotografeert met de K Zoom.

Waar het op een iPhone 5s-foto (links) niet mogelijk is om verder in te zoomen dan het balkon, brengt een K Zoom-foto (rechts) moeiteloos twee bloembakken gedetailleerd in beeld.

Voor wat betreft het beeldscherm springt het toestel er verder niet echt uit. De resolutie van het scherm biedt niet meer dan 720p. Dat zou niet direct een probleem zijn, als het beeld niet een beetje smoezelig was geweest. Het scherm mist de scherpte van zijn grootste concurrenten en laat in dat opzicht weinig verbetering zien ten opzichte van de Galaxy S3.

Conclusie

Een beetje lomp is de Samsung Galaxy K Zoom wel. Door de zoomlens is het apparaat redelijk zwaar geworden, waardoor het niet de elegantie heeft van veel andere smartphones. Daar staat gelukkig tegenover dat het toestel van Samsung echt mooie foto's kan maken. Waar andere smartphones alleen digitaal kunnen zoomen, heeft de K Zoom een 10x optische zoom en foto's zijn door de 20,7 megapixel-camera best scherp. De vele verschillende standen zorgen ervoor dat je op elk moment de mooiste foto's kunt maken, maar deze functies komen tegelijkertijd wat overweldigend over.

Samsung lijkt een specifieke doelgroep te willen aanspreken. Deze telefoon is niet echt praktisch voor mensen die af en toe voor het plezier een fotootje schieten en deze enkel delen via WhatsApp of Instagram. De gebruiker moet een sterke affiniteit hebben met fotografie en de tijd willen nemen om een goede foto te maken. Wie zich kan vinden in dat gebruikersprofiel, zal ongetwijfeld plezier beleven aan de Samsung Galaxy K Zoom.

De Samsung Galaxy K Zoom is in verschillende kleuren beschikbaar.