Samsung Galaxy Note 10 (Plus): een beetje erbij en een beetje eraf

Door: Rens Blom | 08 augustus 2019 11:18

Hands-on

High-end smartphones moeten steeds meer moeite doen om zich te onderscheiden van de (goedkopere) concurrentie. Samsung hoopt dat je voor de nieuwe Galaxy Note 10 of Note 10 Plus kiest vanwege het futuristische ontwerp, het grote scherm en de vele features, waaronder de S-Pen. Weet het Samsung Galaxy Note 10 ontwerp te overtuigen?

De Note 10 en Note 10 Plus verschijnen op 23 augustus in Nederland en zijn al te reserveren. Ze komen in de kleuren zwart (Aura Black) en een wit met verschillende kleurtinten (Aura Glow). Voor de Note 10 betaal je 949 euro, terwijl de Note 10 Plus vanaf 1099 euro verkrijgbaar is. Samsungs nieuwste topmodellen zijn hiermee even duur als de iPhones, maar kosten honderden euro’s meer dan de OnePlus 7 Pro, Huawei P30 Pro en de Galaxy S10 (Plus) die eerder dit jaar uitkwamen. Al die toestellen hebben een luxe glazen behuizing met een grote accu en een scherm dat bijna de hele voorkant vult. Waar kan de Note 10 (Plus) zich mee onderscheiden?

Formaat

Allereerst met het formaat. Voor het eerst brengt Samsung zijn Note-toestel niet in één maar twee versies uit. De Note 10 is met zijn 6,3 inch scherm de regelrechte opvolger van de Note 9 en de Note 10 Plus is met zijn enorme 6,8 inch scherm bedoeld voor liefhebbers van zo groot mogelijke smartphones. Een interessante keuze, helemaal omdat er veel verschillen bestaan tussen de Note 10 en Note 10 Plus. Daar komen we zo meteen op terug, want de smartphones hebben ook veel overeenkomsten.

Glas heeft voor- en nadelen

Ze zijn allebei van glas gemaakt, wat voor- en nadelen heeft. De behuizing ziet er fraai uit totdat je hem aanraakt, want dan zie je overal vingerafdrukken. Glas geeft een luxe gevoel, maar is ook erg glad. Zeker met éénhandig gebruik bestaat de kans dat de Note 10 (Plus) uit je vingers glijdt. Beide toestellen hebben een scherm met gekromde verticale zijkanten en ook dat ziet er tof uit. De Note 10 (Plus) gebruiken zonder onbedoeld die zijkanten aan te raken, is wel even wennen. De displays nemen bijna de hele voorzijde in beslag, met enkel onderin een smalle rand. Een futuristisch gezicht, vooral als je van een oudere smartphone komt.

Minder opvallende selfiecamera

Bovenin het Note 10 (Plus)-scherm zit een nog smallere rond met daaronder een piepklein gaatje voor de 10 megapixel selfiecamera. Dit gaatje is kleiner dan die van de Galaxy S10 en zit naar onze mening ook op een prettigere plek, namelijk in het midden. Op de S10 is ‘ie in de rechterhoek geplaatst en dat voelt wat onnatuurlijk bij het maken van selfies. De dubbele selfiecamera van de S10 Plus keert overigens niet terug op de Note 10 (Plus). Note-gebruikers zijn niet zulke selfiefans dus is één camera genoeg, redeneert Samsung. Daar kunnen we ons goed in vinden: de dubbele camera in het scherm van de S10 Plus leidde af en maakte niet heel veel betere foto’s.

Niet voor één hand bedoeld

De Note 10 (Plus) is echter niet op alle punten een verbetering ten opzichte van de S10-lijn. De toestellen zijn rechthoekiger dan de S10 en OnePlus 7 Pro en liggen daarom minder comfortabel in de hand. Met name de Note 10 Plus is met zijn grote afmetingen en forse gewicht (196 gram) geen fijne smartphone om ‘naakt’ met één hand vast te houden. Hij is een stuk hoger en breder dan bijna alle andere toestellen. De OnePlus 7 Pro heeft een iets kleiner scherm en is praktisch even groot, maar ligt dankzij de rondere hoeken prettiger in je hand. Misschien dat een goed hoesje de Note 10 (Plus) handvriendelijker maakt – sowieso een prima idee om beschadigingen te voorkomen en minimaliseren.

Waar we ook aan moeten wennen, is Samsungs beslissing om de volumeknoppen en aan- en uitknop op de linkerzijkant te plaatsen. Op veel smartphones zit de aan- en uitknop recht, de volumeknoppen wisselen. Linkshandigen zullen blij zijn met alle knoppen links, maar voor rechtshandige gebruikers is het verre van ideaal. De knoppen best hoog en zeker op de grote Note 10 Plus is het lastig om ze snel in te drukken.

De inmiddels bekende S-Pen zit gelukkig nog steeds op zijn vertrouwde plaats in de rechterhoek van de onderkant. Het pennetje is met een simpele druk uit de behuizing te schuiven. Na gebruik stop je hem weer terug. De technische en softwarematige verbeteringen van de S-Pen bespreken we later in de uitgebreide review van de Note 10 (Plus).

Samsung Galaxy Note 10

We besteden dan ook aandacht aan de camera’s achterop de smartphones. Beide modellen hebben de driedubbele cameramodule van de S10 (Plus) en de Note 10 Plus voegt hier nog een vierde Time-of-Flight-sensor aan toe voor betere scherpte-dieptebepaling. De camera’s steken een heel klein beetje uit de behuizing. Hier merk je praktisch niets van.

Dag 3,5mm-hoofdtelefoonpoort

Waar je waarschijnlijk wél iets van merkt, is het feit dat de Note 10 en Note 10 Plus geen 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting hebben. Voor het eerst schrapt Samsung de vertrouwde audiopoort op zijn high-end smartphones, nadat hij eerder al verdween op meerdere goedkopere toestellen zoals de Galaxy A80. Volgens Samsung liet de Note 10 (Plus)-behuizing geen ruimte over voor de hoofdtelefoonpoort. Dat is lastig te controleren zonder de smartphone uit elkaar te halen, maar klinkt wat ongeloofwaardig bij een smartphone van dit formaat. Niet iedereen zal het gebrek aan de audio-aansluiting erg vinden, maar voor sommige gebruikers is het een minpunt. Samsung levert wel usb-c-oordopjes mee en je kunt ook een usb-c-naar-3,5mm-adapter gebruiken om traditionele hoofdtelefoons en oordopjes aan te sluiten.

Geen micro-sd op de Note 10

Een ander gemis is het micro-sd-slot, dat niet op de Note 10 aanwezig is. Opnieuw omdat er geen ruimte was, aldus Samsung. De grotere Note 10 Plus heeft meer ruimte en is daarom wel voorzien van een micro-sd-slot. Dat klinkt op zich aannemelijk, maar het gebrek aan micro-sd kan een minpuntje tot groot gemis zijn. Je kunt het interne opslaggeheugen van de Note 10 immers niet vergroten. Even snel een album vakantiefoto’s in het toestel stoppen is ook niet mogelijk. Het is voor het eerst dat Samsung een dure smartphone uitbrengt zonder micro-sd. Aan de andere kant is de Note 10 ook de eerste high-end toestellijn met standaard 256GB opslagruimte en dat is heel veel.

De Bixby-knop op de behuizing is ook verdwenen. Dat vinden we niet erg, want de knop lanceerde Samsungs eigen spraakassistent en die voegt in Nederland praktisch niets toe. De S10 heeft wel een Bixby-knop en die kun je na veel kritiek gelukkig ook programmeren om een andere app of actie te starten.

Samsung Galaxy Note 10

Voorlopige conclusie: Samsung Galaxy Note 10 kopen?

Verder is het ontwerp van de Note 10 (Plus) vergelijkbaar met de concurrentie. Draadloos opladen? Check. Waterdicht? Jazeker. Een vingerafdrukscanner onder het display? Uiteraard. Ruimte voor twee simkaarten? Present. De Notes moeten het qua design vooral hebben van hun S-Pen en futuristische schermen in twee formaten. Dat doen ze heel goed, maar er zijn ook kanttekeningen. De knoppenplaatsing is niet voor iedereen handig, de toestellen liggen niet prettig in de hand en op de Note 10 mis je naast de 3,5mm-audiopoort ook micro-sd. Gênant voor Samsung, dat jarenlang de spot dreef met Apple omdat iPhones deze features missen. Nu komt de boemerang terug.

Is de Note 10 (Plus) het kopen waard of ben je beter af met de Galaxy S10 (Plus) of een concurrent? Die vraag beantwoorden we in onze Galaxy Note 10 (Plus) review, die binnenkort op de site verschijnt. In de review gaan we dieper in op alle aspecten van de smartphones, waaronder de schermkwaliteit, camera’s, software en accuduur.

Samsung Galaxy Note 10

0 Reactie(s) op: Samsung Galaxy Note 10 (Plus): een beetje erbij en een beetje eraf

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.