Samsung Galaxy Note 20 Ultra - Ultraduur, maar niet ultragoed

Door: Rens Blom | 15 september 2020 14:38

Review

De Samsung Galaxy Note 20 Ultra is één van de grootste en duurste smartphones die je op dit moment kunt kopen. Maakt dat ‘m ook één van de beste keuzes? Ja, maar voor een geselecteerd publiek. Stiekem hadden we meer innovatie verwacht van deze 1299 euro kostende telefoon.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Adviesprijs € 1299,-
OS Android 10 (One UI)
Scherm 6,9 inch (3088 x 1440)
Processor Exynos 990
RAM 12GB
Opslag 256GB of 512 (met micro-sd)
Batterij 4.500 mAh
Connectiviteit Wifi 802.11ax, Bluetooth 5.0, gps, nfc, e-sim, 5G
Formaat 16,5 x 7,7 x 0,8 cm
Gewicht 208 gram
Overig Water- en stofdicht, draadloos opladen, S-Pent
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Fantastisch scherm
 • Toekomstbestendige hardware
 • Gebruiksvriendelijke software
 • S-Pen voor (aan)tekeningen
 • Minpunten
 • Niet de beste specificaties
 • Tegenvallende accuduur
 • Bijzonder prijzig

De Note 20 Ultra heeft een 6,9inch-scherm en dat is veel groter dan gebruikelijk. Je kunt de smartphone daarom niet met één hand bedienen en mogelijk ervaar je problemen met het opbergen in een strakke broekzak. Het grote scherm biedt ook voordelen. Foto’s, films en games komen beter tot hun recht en typen met twee handen gaat prettiger. De schermkwaliteit is bovendien uitstekend, vooral dankzij het schitterende oled-display en de hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Die levert vloeiend beeld maar drukt wel op de accuduur. Bij intensiever gebruik moeten we de Note 20 Ultra al met het avondeten aan de oplader leggen. Met de standaard verversingssnelheid van 60 Hz is het beeld minder soepel maar gaat de accu een paar uur langer mee. In de behuizing zit een uitneembaar pennetje om (aan)tekeningen mee te maken. Die werkt goed en is voor sommigen reden om een Note-telefoon te kopen. Als je de S-Pen minder nuttig vindt, zit hij niet in de weg.

De Samsung Galaxy Note 20 Ultra is niet met één hand te bedienen.

Specificaties

Andere specificaties laten ook een gemengde indruk achter, met name omdat er veel overeenkomsten zijn met de goedkopere S20-reeks. Zo gebruikt de Note 20 Ultra dezelfde, snelle Exynos 990-processor, evenveel werkgeheugen (12 GB) en laadt de accu even snel op; via usb-c met 25 Watt en draadloos met 15 Watt. De driedubbele camera doet denken aan die van de S20 Ultra, met een speciale zoomcamera die het beeld aanzienlijk dichterbij haalt met relatief weinig kwaliteitsverlies. De fotokwaliteit is goed maar verschilt weinig van de S20 Ultra. De nieuwste Google Pixel en Apple iPhone maken met name in het donker betere plaatjes. Dat is jammer, zeker omdat de Note 20 Ultra duurder is.

Langer updates

Samsungs software blijft ook een aandachtspunt. De fabrikant levert de telefoon met Android 10 en zijn OneUI-schil, die visueel flink anders is en allerlei apps van commerciële partners meelevert. Samsung promoot zijn eigen diensten nog meer, voornamelijk via knoppen, menu’s en meldingen. Dat mag van ons wel wat minder. Het updatebeleid is – eindelijk – wel verbeterd. Samsung garandeert niet langer twee maar drie grote Android-updates. Dat is in lijn met Google en OnePlus en beter dan veel andere Android-merken. Een iPhone krijgt echter vier tot vijf jaar iOS-updates.

Conclusie

Met de Galaxy Note 20 Ultra levert Samsung een indrukwekkend toestel af dat vooral interessant is voor wie een high-end smartphone met een groot scherm zoekt. We vinden de adviesprijs van 1299 euro echter wel erg hoog, zeker omdat de Note 20 Ultra op sommige punten minder goed presteert dan goedkopere concurrenten. Stiekem hadden we ook meer innovatie verwacht van de populairste smartphonefabrikant.

0 Reactie(s) op: Samsung Galaxy Note 20 Ultra - Ultraduur, maar niet ultragoed

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.