Samsung Galaxy Note 4 - Het formaat doet er wel toe

© PXimport

Samsung Galaxy Note 4 - Het formaat doet er wel toe

Geplaatst: 22 oktober 2014 - 12:33

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Joris Peterse

Wie had enkele jaren terug gedacht dat de vierde generatie van de Galaxy Note-serie het op zou moeten nemen tegen geduchte concurrentie, van onder andere een 5,5 inch iPhone? Samsung gooit met de Note 4 ook vier jaar ervaring met plussize smartphones in de strijd, maar is het genoeg?

De Galaxy Note 4 heeft alle ingrediënten die we kennen uit de serie. Een enorm scherm van 5,7 inch doorsnee (14,48 cm), een drukgevoellige stylus die in het toestel geplaatst kan worden, beestachtige specificaties, opvallend goede accuduur, uitstekende camera (letterlijk en figuurlijk) en helaas ook een forse prijs.

Lees ook: Review Samsung Galaxy S5 - Laat je hart sneller kloppen?

Maar natuurlijk is er ook vernieuwd. Allereerst in de behuizing. Om het toestel heen is een metalen rand geplaatst, die de Note 4 een stuk steviger laat aanvoelen en het apparaat er een stuk stoerder uit laat zien. De achterkant is nog steeds van plastic en heeft een leer-achtige textuur die erg prettig in de hand ligt. Bovendien kan de achterkant verwijderd worden om de simkaart, geheugenkaart te plaatsen en de batterij te vervangen. Een voordeel van Samsung-toestellen ten opzichte van concurrenten met glazen of metalen achterkanten.

 

© PXimport

De Note 4 voelt een stuk steviger dankzij de metalen rand.

Scherper dan nodig

Het enorme schermpaneel is tevens het eerste scherm in een Samsung-smartphone met een qHD-resolutie van 2560 bij 1440. Een haarscherpe resolutie die we tot voorheen alleen nog in de G3 van LG vonden. Hoewel de verschillen tussen gewoon Full-HD en qHD op een relatief klein scherm niet bijzonder groot zijn, valt niet te ontkennen dat het beeld haarscherp is. Het beeld is niet alleen scherp, het is ook helder, waardoor het prettig af te lezen is wanneer de zon in je scherm schijnt. Bovendien zorgt het super amoled-paneel voor kleuren die van je scherm af spatten.

Meer ruimte voor veel apps

Natuurlijk draait ook de Galaxy Note Android, waarbij Samsung vrijwel geen enkel element van het open besturingssysteem niet heeft aangepast met de Touchwiz-interface. Zoals gebruikelijk bij Samsung-toestellen staat de Note 4 bol van de functies en toepassingen, waarvan je er in praktijk waarschijnlijk maar weinig gebruikt. Wat dat betreft is het erg prettig dat de Note 4 met 32 GB aan opslaggeheugen wordt geleverd. Alleen heeft het ook zijn weerslag op de accuduur. Die nog steeds acceptabel is (maximaal anderhalve dag bij gewoon gebruik), maar beter kan.

Flipboard heeft de prominente plek gekregen die Google juist in Android 4.4 aan Google Now toewees. Zo heb je wel binnen twee vingerbewegingen altijd nieuws in vooraf geselecteerde categorieën voorhanden, en ziet het er bovendien fraai uit.

Ook is er weer een overdaad aan vooraf geïnstalleerde apps te vinden. De integratie van Dropbox, Evernote en Flipboard is niets op aan te merken. Ook is de infraroodpoort met de bijbehorende afstandsbediening erg prettig. Alleen zijn de tweede browser en extra applicatiewinkel van Samsung overbodig en veel beperkter dan (respectievelijk) Chrome en de Play Store. Ook Samsung's Siri-concurrent S Voice is te beperkt om functioneel te zijn. Zonde, want de spraakherkenning kan je uitzonderlijk goed verstaan. Alleen de antwoorden laten te wensen over.

Vinger aan het toestel

Net als op de Galaxy S5 heeft de Galaxy Note 4 veel ruimte voor gezondheidsmeting en biometrie. Aan de voorkant zit een vingerafdrukscanner, die je kunt gebruiken om je toestel te ontgrendelen en betalingen met PayPal te verifiëren. Het is de bedoeling dat je met je vinger over de scanner in de knop te schuiven. Dit werkt tamelijk onhandig, vooral als je je vinger van het kootje naar beneden laat glijden, wat vrijwel onmogelijk is als je het toestel met één hand vast hebt. Gelukkig werkt de scanner ook als je je vinger zijwaarts naar beneden veegt. Alleen komt het er in de praktijk op neer dat je vaak meerdere pogingen moet doen om je Note 4 te ontgrendelen. Zo heeft het weinig meerwaarde ten opzichte van een beveiligingscode of -patroon.

De hartslagmeter zit op de achterkant van het toestel, naast de flitser. Niet alleen kan deze een momentopname van je hartslagsnelheid maken, ook kan deze sensor gebruikt worden om je 'stressniveau' te meten, het zuurstofgehalte in het bloed en als je de sensor naar de zon richt kan het zelfs de UV-straling meten. De gegevens die de sensor verzamelt zijn plausibel, alleen heeft de hartslagmeter wel eens last van missers. Niet alleen qua harstlagsnelheid, maar ook mislukt de meting vaak waardoor meerdere pogingen nodig zijn. Alle data die door de sensor verzameld worden, komen uiteindelijk in de S Health app terecht. Het is jammer dat andere apps geen gebruik kunnen maken van de sensor, zodat deze écht meerwaarde kan bieden.

 

© PXimport

Jammer dat de gezondheidsgegevens alleen door S Health verwerkt mogen worden.

Stylus

Net als alle eerdere Note-toestellen is er een pennetje aanwezig dat je kunt gebruiken op het scherm. Gebruik je het pennetje niet, dan schuif je hem eenvoudig in de onderkant van het toestel vast. De stylus werkt behoorlijk nauwkeurig en is vooral handig voor precisiewerk: foto's en afbeeldingen retoucheren, schetsen maken, aantekeningen krabbelen, etc. Een handige toevoeging, die je in praktijk waarschijnlijk niet heel regelmatig gebruikt.

Conclusie

De Galaxy Note 4 is een van de krachtigste smartphones die we tot nu toe zijn tegengekomen. Qua hardware is er geen zwakke plek aan te wijzen, met een snelle processor, ruim genoeg RAM geheugen, fraaie camera, 32 GB aan opslagruimte dat ook nog eens uitbreidbaar is en een acceptabele accuduur. Het is echter jammer dat Samsung het toestel zo volstopt met toepassingen en functies die niet goed genoeg, vergezocht of beperkt zijn om ze in praktijk écht regelmatig te gebruiken. Bovendien is het alleen maar zonde van het hardware- en accuvermogen.

Het grote scherm is een genot om mee te werken, niet alleen door zijn formaat, maar ook omdat het beeld haarscherp en helder is. Video's, foto's en teksten komen uitstekend tot hun recht. De meegeleverde stylus geeft wat extra mogelijkheden, vooral als je nauwkeuriger te werk wilt gaan. Ook de behuizing met een metalen rand is een flinke vooruitgang qua uiterlijk en stevigheid. De keuze om wel of niet voor de Galaxy Note 4 te gaan ligt echter aan het formaat. De 15 bij 8 centimeter grootte is voor de meeste broekzakken niet geschikt. Weet je echter met plussize modellen om te gaan, dan is de Note 4 een prijzige, maar verder uitstekende keuze.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Specificaties

Haarscherp beeld

Stevige behuizing

Minpunten

Prijs

Veel overbodige toepassingen

Conclusie

**Specificaties** **Prijs:** € 749,- **Verkrijgbare kleuren:** Zwart, wit **Besturingssysteem:** Android 4.4 **Beeldscherm:** 5,7 inch Super Amoled (2560 x 1440) **Camera achterkant:** 16 megapixel **Camera voorkant:** 3,7 megapixel **Processor:** 2,7 GHz, quadcore **Werkgeheugen:** 3 GB RAM **Opslag:** 32 GB (uitbreidbaar met microsd-kaart) **Batterij:** 3220 mAH **Connectiviteit:** Bluetooth 4.0, wifi, NFC, LTE, micro-usb, infrarood **Afmetingen:** 15,4 x 7,9 x 0,9 cm **Gewicht:** 176 gram **Overig:** Stylus, verwisselbare accu, hartslagmeter, vingerafdrukscanner...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten