Samsung's Galaxy Round: Belangrijke innovatie of gimmick?

Door: redactie-computertotaal | 14 oktober 2013 07:32

Nieuws

ACHTERGROND - Is het gebogen scherm van de Galaxy Round van Samsung een belangrijke technologie, of alleen maar een gimmick in een reeks van nieuwe Samsung producten?

De 5.7 inch Samsung Galaxy Round, de eerste smartphone met een gebogen scherm, ging deze week in de verkoop in Zuid-Korea voor 1 miljoen Zuid-Koreaanse won, dat is ongeveer 690 euro. Het blijft voorlopig onduidelijk of het apparaat, dat draait op Android 4.3, ooit in de VS of Europa verkocht zal worden.

Analisten voorspellen dat een kleine groep van early adopters in de VS en Europa zich wel aangetrokken zal voelen door de aparte look van de Round, maar dan wel voor de helft van de prijs. Een gebogen scherm zou best eens net zo intrigerend kunnen zijn voor consumenten als de nieuwe iPhone 5S in goudgetint metaal.

De vraag is of een gebogen scherm een belangrijke innovatie is. Of doet Samsung gewoon wat het altijd doet: Het ene na het andere product uitbrengen om te bewijzen dat het bedrijf dit sneller en efficiënter kan dan ieder ander? Misschien wel allebei.

Samsung de grootste

Samsung heeft bewezen dat het snel bijzondere nieuwe producten kan lanceren. In de afgelopen drie maanden hebben we Galaxy Tab tablets langs zien komen, en onlangs nog de Galaxy Note 3 met zijn digitale pen en 5.7 inch scherm in phablet-formaat. En begin september heeft het bedrijf ook nog, met gemengde reviews, de Galaxy Gear smartwatch geïntroduceerd.

Samsung lijkt voor elke denkbare niche in de markt een mobiel apparaat te willen uitbrengen. Misschien wil Samsung op die manier een marketingvoordeel behalen ten opzichte van Apple, dat nieuwe tablets en smartphones volgens een vast schema lanceert.

We moeten daarbij aantekenen dat Samsung's strategie tot nu toe heeft gewerkt; het is er de grootste telefoonfabrikant ter wereld mee geworden. Het hanteert niet de platte, relatief voor de hand liggende aanpak van productinnovatie en lancering die veel fabrikanten handhaven (waaronder Apple). Je zou het scheef, of "gebogen" marketing kunnen noemen - een passende benadering voor de lancering van een nieuwe smartphone met een gebogen scherm.

Belangrijke toepassingen?

Er is genoeg bewijs dat een gebogen aanraakscherm een significante technologische vooruitgang is. Samsung is al bezig met het ontwerpen van veel grotere - misschien wel nog belangrijkere - toepassingen voor haar flexibele OLED-schermen.

Afgelopen januari toonde Samsung op International CES een prototype smartphone met een flexibel OLED die om een deel van het apparaat gewikkeld was, zodat de linker en rechter hoeken bedekt waren. Als de telefoon met het scherm naar beneden op een tafel zou liggen, zouden langs de randen berichten kunnen worden weergegeven.

In een vier minuten lange YouTube video van een CES presentatie beschrijven leidinggevenden van Samsung dit smartphone prototype, samen met een ander prototype van een vouwbare smartphone met een flexibel scherm. Samsung had zelfs een prototype van een USB-stick met een scherm dat als een boekrol uit de zijkant gerold kan worden, en teruggerold wanneer het niet langer nodig is. Een advertentie in de video laat ook zien hoe toekomstige "buigbare, vouwbare en rolbare" schermen in producten over de hele wereld gebruikt zouden kunnen worden.

De ideeën voor flexibele OLED's werden in januari geïntroduceerd onder de merknaam Youm, hoewel Samsung het woord Youm niet gebruikte in de beschrijving van de nieuwe Galaxy Round.

Andere producenten

Andere bedrijven zijn ook flexibele schermen aan het ontwikkelen, waaronder Sony en Corning, de maker van het Gorilla Glass dat tegenwoordig in veel smartphones verwerkt wordt. Op de IFA-beurs in Duitsland in september presenteerde Samsung, net als LG Electronics en Sony, gebogen TV-schermen. Sommige zijn gebaseerd op OLED, wat bekend is vanwege de diepere zwarttinten om de kijkervaring op een kleurenscherm verbeteren.

Samsung heeft bijna vier jaar nodig gehad om het punt van een productie-kwaliteit Galaxy Round apparaat te bereiken. OLED's stralen hun eigen licht uit en hebben daardoor geen rigide, dik backlight nodig zoals een LCD-scherm.

Schermen die OLED (Organic Light Emitting Diode) gebruiken, zijn gemaakt van electroluminescerende lagen organische halfgeleiders met een dikte van zo'n 100nm. De halfgeleiders worden gewoonlijk eerst op een glazen substraat vervaardigd, maar om een flexibel scherm te maken wordt het glas vervangen door een flexibel plastic zoals polyethyleentereftalaat.

Nieuwe functies

Naast de fysieke eigenschappen van het flexibele scherm introduceert Samsung ook softwarefuncties die speciaal voor het gebogen scherm zijn bedoeld. Een van de functies heet Gravity Effect, en stelt de gebruiker in staat om het apparaat te kantelen voor het bekijken van content. Een andere functie is Roll Effect voor het controleren van informatie, zoals de datum en tijd wanneer het thuisscherm uit staat.

Het is niet duidelijk of deze nieuwe softwarefuncties belangrijk zullen worden voor gebruikers of dat ze gedegradeerd zullen worden tot oppervlakkige (en soms onbetrouwbare) add-ons zoals Smart Scroll, Smart Pause en Air Gesture, die onderdeel uitmaken van de laatste ronde van Samsung apparaten waaronder de Galaxy S4 smartphone.

Samsung pronkte ook het feit dat de Galaxy Round met één hand te bedienen is, omdat de bedieningselementen naar één kant van het grote gebogen scherm verplaatst kunnen worden. Op die manier is het gemakkelijker om de telefoon met de duim van één hand te bedienen. Met de multi-venster functie kun je daarnaast meerdere apps tegelijk op het scherm openen.

Specificaties Galaxy Round

De Galaxy Round zal naast het flexibele scherm ook andere belangrijke hardware hebben. Het apparaat is uitgerust met een Qualcomm Quad Krait 2.3 GHz processor, the MSM 8974, samen met 32 GB opslagruimte en een sleuf voor een microSD-kaart om maximaal een extra 64GB toe te voegen. De Galaxy Round wordt geleverd met een grote 2.800 mAh batterij.

Aan de achterzijde bevindt zich een 13-megapixel camera, en op de voorzijde een 2-megapixel camera. De telefoon werkt met LTE-netwerken en ondersteunt 802.11ac Wi-Fi en Bluetooth 4.0 Low Energy. Tevens wordt Samsung Knox beveiligings- en managementsoftware voor bedrijven ondersteund. De Galaxy Round weegt 154 gram en is inderdaad groot, met een formaat van 15,1 x 7,9 x 0,8 centimeter.

Zet het door?

De vraag is nu of er nog andere prototypes van Samsung met een flexibel scherm zullen verschijnen. En zullen ze een verkoopsucces worden? Sommige analisten denken dat een grote, gebogen smartphone zoals de Galaxy Round beter in een broekzak past dan een platte, rechthoekige telefoon. "Een deel van de gebruikers zal graag extra willen betalen voor een phablet-stijl smartphone die beter in je zak past", zegt analist Kevin Burden van Strategy Analytics.

Maar het succes van de Round zal ook afhangen van de prijs. "Er is voor elk van de apparaten een markt, maar de ene is kleiner dan de andere", zegt Burden. "De grote verkoopcijfers zullen pas komen wanneer deze technologie zich in apparaten bevindt die naar de verwachting van de consument geprijsd zijn."

Jack Gold, analist bij J. Gold Associates, zegt dat Samsung een goed inzicht in haar markt heeft, en weet dat luxe, hoog geprijsde apparaten goed verkopen in Aziatische landen, maar in de VS een sceptischer onthaal zullen krijgen. "Het gebogen scherm is op dit moment meer een gimmick, totdat Samsung een case kan laten zien waarin het echt nodig is voor gebruikers", zei hij.

Spannender mogelijkheden

De mogelijkheden van andere flexibele technologieën zijn volgens Gold opwindender. Onder de producten die in ontwikkeling zijn bevinden zich flexibele printplaten en flexibele batterijen. Als een heel apparaat flexibel wordt gemaakt, is het in theorie mogelijk dat het om een pols of arm gewikkeld kan worden, of kan worden opgerold en in een tas of zak gestopt, stelt hij. "De mogelijkheden moeten nog worden ontdekt, maar flexibele schermen zouden tot een aantal interessante vernieuwingen kunnen leiden."

Als je naar de geschiedenis kijkt, is het mogelijk dat Samsung buigbare smartphone prototypes, zoals die op CES getoond werden, ergens in 2014 klaar voor de markt zal hebben, hoewel Samsung geen tijdlijn gegeven heeft. Flexibele technologieën zouden voor hele nieuwe productcategorieën kunnen zorgen, zoals gebogen ruiten die ook als aanraakschermen voor internettoegang kunnen dienen. Of de gebogen schermen zouden in dashboards verwerkt kunnen worden, of in apparaten die webbrowser aanraakschermen gebruiken.

Maar hoe de flexibele schermen ook gebruikt gaan worden, allereerst moet Samsung met de Galaxy Round tot onze verbeelding gaan spreken. En vooralsnog ontbreekt het daaraan.

Bron: ComputerWorld.

0 Reactie(s) op: Samsung's Galaxy Round: Belangrijke innovatie of gimmick?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.