Samsung Galaxy S20 - Bescheiden broertje

Door: Joris Peterse | 19 augustus 2020 16:20

Samsung Galaxy S20
Review

De Samsung Galaxy S20-serie bestaat uit drie smartphones: de overdreven Galaxy S20 Ultra, de Galaxy S20+ en de reguliere Samsung Galaxy S20, welke in deze review aan bod komt. Van de drie uitvoeringen in deze serie is de Galaxy S20 het meest bescheiden in voorkomen, features en prijs. Maar is de smartphone alsnog deze relatief hoge prijs waard?

Samsung Galaxy S20

Prijs € 700,-
Kleur Grijs, blauw, paars
OS Android 10 (OneUI)
Scherm 6,2 inch amoled (3200 x 1440, 120 hertz)
Processor 2,7 Ghz octacore (Exynos 990)
RAM 12GB
Opslag 128GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)
Batterij 4.000 mAh
Camera 64, 12, 12 megapixel (achter), 10 megapixel (voor)
Connectiviteit 5G, Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc
Formaat 15,2 x 6,9 x 0,8 cm
Gewicht 163 gram
Overig dualsim of geheugenkaart, vingerafdrukscanner onder scherm
Website www.samsung.com/nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Scherm
 • Camera
 • Prestaties
 • Minpunten
 • Energieverbruik wat hoog
 • Geen 3,5mm jack
 • Bloatware
 • Prijs

Tot dusver is de Galaxy S20-serie nog geen onverdeeld succes geweest. Natuurlijk is het makkelijk om de Corona-crisis als boosdoener aan te wijzen. Maar misschien speelt er meer? Is het te vroeg om te investeren in een 5G-smartphone? Heeft de smartphoneserie te weinig vernieuwing te bieden? Is de prijs gewoonweg te hoog? Of is het een opeenstapeling van factoren? Ook deze reguliere Galaxy S20 lijkt al deze boxjes aan te tikken, ondanks dat hij qua prijs het toegankelijkst is van de drie toestellen uit de serie. Ergens wel zonde, want de smartphone is erg prettig in gebruik.

Fijn formaat

Dat het toestel bescheiden is merk je met name als je de drie Galaxy S20-smartphones naast elkaar legt. De Galaxy S20 Ultra is het grootst van de drie (16,7 x 7,6 centimeter), maar wellicht door zijn formaat net iets teveel van het goede. De Galaxy S20+ (16,2 x 7,4 centimeter) is ook een flinke slag grote dan de gewone Galaxy S20 (15,2 x 7 centimeter). Dat maakt de reguliere Galaxy S20 niet heel klein, maar het is nog altijd een prettig, handzaam toestel. Bovendien is bijna de gehele lengte en breedte gebruikt voor het schermpaneel, met nog subtieler rond aflopende schermranden aan de zijkanten.

Het verschil met de andere S20-uitvoeringen zit ‘m niet alleen in het formaat. Ook de accu is een slagje kleiner, er is geen dieptecamera aanwezig aan de achterzijde en de prijs is natuurlijk een slagje lager. Op het moment van schrijven zo’n 700 euro. Verder is het toestel nagenoeg gelijk hetzelfde als z’n grotere evenknieën. Zo heb je dus ook een smartphone die luxe oogt en aanvoelt, dankzij de glazen behuizing met metalen randen. Het toestel voelt wel kwetsbaar aan, dus een hoesje lijkt geen overbodige luxe.

Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20

120 hertz schermpaneel

Dat betekent dus dat de Galaxy S20 ook is uitgerust met een fenomenaal mooi beeldscherm, dat qua kleurweergave, helderheid en scherpte voorop loopt. Het beeldscherm heeft een maximale verversingssnelheid van 120 hertz, waarmee beeld een stuk soepeler loopt en een 1440p-resolutie. Het draagt bij aan een nog indrukwekkendere ervaring, maar in praktijk schroefde ik zowel de resolutie als de verversingssnelheid liever omlaag om zo de accu een beetje te ontzien. Want die accu, die heeft met zijn 4.000 mAh wel een degelijke capaciteit. Het scherm en de chipset kunnen deze accu toch behoorlijk belasten. Met iets subtielere beeldscherminstellingen haal je al snel een paar uur extra uit je accu en red je het tot zo’n anderhalve dag in plaats van ruim een dag. Hoewel dit natuurlijk afhankelijk is van je gebruik.

Bovenin het scherm zit een gat voor de selfiecamera. Heel fraai oogt dat niet, vooral omdat de weergavekwaliteit van het scherm zo indrukwekkend is. Desondanks went het wel en stoort het al snel niet meer, wanneer je bijvoorbeeld video’s fullscreen bekijkt. Je krijgt ervoor terug dat de schermrand bovenin flinterdun kan blijven. Onder het scherm is tevens de vingerafdrukscanner geplaatst, die vlot werkt. Maar nog altijd niet tipt aan de snelheid en precisie van een fysieke vingerafdrukscanner.

Specs

Naast het fraaie schermpaneel heeft Samsung de Galaxy S20 uitgerust met krachtige specificaties. Samsungs eigen Exynos 990 chipset is aanwezig met maarliefst 12GB aan werkgeheugen. De versie die wij getest hebben kan hiermee ook een 5G-verbinding maken, maar je betaalt hier wel een meerprijs voor. Of die te verantwoorden valt, dat is lastig te zeggen en ook afhankelijk van hoe lang je hoopt met je Galaxy S20 te willen doen. Het zal nog enkele jaren duren voordat 5G echt het verschil maakt, vooral wanneer de 3,5 Ghz-band gebruikt kan worden. Samsung wil echter steeds meer van z’n smartphones langer van updates blijven voorzien, waardoor je met de Galaxy S20 wel een paar jaar door lijkt te kunnen. Onlangs maakte Samsung bekend de S20-serie van drie Android-versie-updates te willen voorzien.

De chipset die Samsung heeft gebruikt haalt in onze test altijd prima prestaties, alleen ligt het energieverbruik hoog. Vooral de mobiele netwerkverbinding heeft veel energie nodig, waardoor je zult merken dat de batterij sneller achteruit gaat wanneer je onderweg bent. Gelukkig heb je een usb-c naar usb-c snellader in de doos.

Het enige dat ontbreekt is een 3,5mm jack, het is teleurstellend dat ook Samsung er ook zonder enige zinnige argumenten voor heeft gekozen de universele audio-aansluiting te verwijderen.

OneUI

De Galaxy S20 draait op Android 10, met de eigen herkenbare OneUI-schil. Het toestel draait soepel en alles oogt keurig. Gelukkig heeft Samsung’s eigen assistent Bixby een minder prominent plekje gekregen op het toestel, aangezien deze weinig meerwaarde biedt. Het is wel erg jammer dat Samsung enerzijds de hoofdprijs vraagt voor deze smartphone, maar anderzijds de gebruiker opzadelt met heel veel voorgeïnstalleerde apps. Dat er veel diensten van Samsung zelf aanwezig zijn zoals een volkomen overbodige eigen appwinkel, dat is te verklaren. Maar bloatware van Facebook en Microsoft horen niet bij dit prijskaartje. Dat Samsung in de telefooninstellingen een onnodige en onverwijderbare virusscanner van McAfee verstopt om zo de schijn op te doen alsof dit een systeemonderdeel is, blijft iets wat niet goed te praten valt.

Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20

Camera’s

Eén van de hoofdzakelijke redenen om diep in de buidel te tasten voor een toptoestel van Samsung is omdat je weet dat je een van de beste smartphone-camera’s in huis haalt. De Galaxy S20 is qua functionaliteit beperkter dan de S20 Plus en S20 Ultra. Eerstgenoemde beschikt over een extra dieptecamera, om zo beter foto’s met scherptediepte-effect vast te kunnen leggen. De S20 Ultra beschikt naast deze dieptecamera ook over een periscopische lens, die diepere inzoommogelijkheden biedt.

Functioneel lever je dus wat in. Kwalitatief ook, als je de portretmodus graag gebruikt. Hoewel het ontbreken van de dieptecamera hierbij geen groot gemis blijkt. Onscherpe voor- of achtergronden kwamen prima uit de verf. De Galaxy S20 is uitgerust met een drietal camera’s aan de achterzijde: een primaire 64 megapixelcamera, geflankeerd door een zoomlens en een groothoeklens van beide 12 megapixel. Veel smartphones zijn uitgerust met een zoom- en groothoeklens naast de reguliere camera. Maar schakelen levert een zichtbaar kwaliteitsverlies op. Dat is niet het geval bij de Galaxy S20. De zoom- en groothoekcamera’s leveren net als de reguliere camera’s in vrijwel alle omstandigheden foto’s op van vergelijkbare kwaliteit. Dat is fijn, zo kun je vrijelijk de lens kiezen die het beste bij het fotomoment past.

Ook deze Galaxy S-generatie is weer uitgerust met een van de beste camera’s. Ook in moeilijke lichtomstandigheden is er veel te zien op de foto’s. Kleuren zijn soms een tikje gesatureerd, wat foto’s levendiger maakt. Maar ietsje minder natuurgetrouw dan bijvoorbeeld een iPhone vastlegt.

Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20

De drie zoomniveau's van de Samsung Galaxy S20.

Alternatieven voor de Galaxy S20

Spreekt het handzame formaat en de iets lagere prijs je aan, dan lever je eigenlijk weinig in met de Galaxy S20 ten opzichte van de Plus- en Ultra-variant van de serie. De meerprijs voegt geen onmisbare functies toe. Hetzelfde geldt voor de 5G-uitvoering. Dat lijkt alleen van meerwaarde als je echt heel lang met je S20 mee wilt.

Vind je het niet erg om op camera-kwaliteit iets in te boeten, dan kun je ook de PocoPhone F2 Pro overwegen. Dit toestel is goedkoper, en beschikt wel over een audio-aansluiting. Laat je echter niet misleiden door het 5G-stempel van dit toestel, want 5G wordt niet ondersteund.

De OneUI-skin van Samsung laat wat te wensen over met alle bloatware en ook de ondersteuning mag nog altijd wat beter. Vind je dit belangrijk, dan kun je de iPhone 11 overwegen, die ongeveer in dezelfde prijsklasse valt. Alleen lever je met de iPhone qua schermkwaliteit enorm in.

Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20

Conclusie: Samsung Galaxy S20 kopen?

Van de drie Galaxy S20-smaken die verkrijgbaar zijn, is de Galaxy S20 het meest bescheiden qua prijs en voorkomen. De meerwaarde van de andere twee is klein, waardoor de S20 misschien de slimste keus is. Je weet echter dat je met een toptoestel van Samsung veel geld kwijt bent, maar wel een veilige keus maakt. Ook nu is dat het geval.

0 Reactie(s) op: Samsung Galaxy S20 - Bescheiden broertje

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.