Wat te verwachten van de nieuwe Samsung Galaxy S20?

Door: Randolf Bouwma | 29 januari 2020 17:01

Samsung Galaxy S20
Nieuws

Je kunt er de klok op gelijk zetten, rond het voorjaar liggen de nieuwste toptoestellen van Samsung in de winkels. Dit jaar betreft het de opvolgers van de Samsung Galaxy S10-serie. Hieronder vind je alle geruchten rond de Galaxy S11, dan wel Samsung Galaxy S20.

Galaxy S11 of Galaxy S20, wat is het nu? Je zou logischerwijs aannemen dat de S10-serie wordt opgevolgd door de S11-serie, maar er duiken telkens meer bewijzen op dat Samsung bij de naamgeving kiest voor S20. In de rest van dit artikel houden we die naam dan ook aan.

Waarom de naamswijziging is gekozen, is niet helemaal duidelijk. Maar Galaxy S20 klinkt in ieder geval lekker modern. Het is nu immers 2020 en dat zou betekenen dat toekomstige namen mooi aansluiten op het jaartal waarin ze zijn uitgekomen.

Verwelkomen we in 2030 de Galaxy S30?

Samsung Galaxy S20: Drie modellen

Goed, we lopen op de zaken vooruit. Eerst de Galaxy S20-reeks, die naar het schijnt bestaat uit drie modellen. De standaard Galaxy S20, De Galaxy S20+ en de Galaxy S20 Ultra. Ze 'vervangen' respectievelijk de Galaxy S10e, Galaxy S10 en de Galaxy S10+ en hebben schermgroottes van 6,2 inch, 6,7 inch en 6,9 inch. Groot, groter, grootst dus.

Over die schermen gesproken. Verwacht wordt dat het opnieuw oled-panelen zijn, maar dit keer met een zogeheten refresh rate van 120 Hz. Deze refresh rate is wel alleen te gebruiken met de lagere FHD+ resolutie. Een verdubbeling ten opzichte van de refresh rate van de Galaxy S10, die een meer gangbare 60 Hz aanhield. Er zijn nog maar een paar andere telefoons met zo'n hoge verversingssnelheid, waaronder gaming-telefoons van Asus en Razer.

De smartphones van die merken spreken een bepaalde niche aan en zie je dus weinig in het straatbeeld. Met de Galaxy S20-serie kun je stellen dat 120 Hz-panelen hun grote doorbraak krijgen bij het grote publiek. Een hogere refresh rate betekent dat het beeld vloeiender wordt. Dat merk je bijvoorbeeld bij het scrollen (minder schokkerig) en tijdens het gamen.

Samsung lijkt hoog in te zetten met het S20 Ultra model. Met het 120 Hz 6.9 inch scherm en 16GB aan RAM moet dit het ultieme toestel van de nieuwe reeks worden. De batterij is naar alle waarschijnlijkheid 5000 mAh. De S20 Plus zal over een 4500 mAh batterij beschikken.

Samsung Galaxy S20
De eerste gelekte renders van de Samsung Galaxy S20 (via OnLeaks).

Camera-opstelling

Concurreren aan de top kan op verschillende fronten, maar de afgelopen jaren zien we dat het camera-aspect hierbij telkens belangrijker wordt. Wie de hoofdprijs neerlegt, wil voor dat geld simpelweg een toestel terugkrijgen dat de mooiste foto's kan maken. De nieuwe S20 Ultra en S20 Plus zullen over een 108 megapixel camera lens, een 48 megapixel telephoto lens en een 12 megapixel ultra-wide lens gaan beschikken. De front-camera gaat naar een 40 megapixel sensor.

Hieraan ten grondslag ligt de nieuweI SOCELL Bright HMX-sensor. Samsung belichtte daarvan eerder al enkele mogelijkheden in onderstaande YouTube-video. Dankzij de hoge resolutie zouden foto's er bijzonder gedetailleerd uitrollen. De sensor maakt daarnaast ook betere nachtfotografie nodig. Een van de nieuwe camera-modi is dan ook eentje speciaal voor het schieten van nachtelijke timelapses (Night Timelapse).

Uiteraard blijft het niet bij één camera. Het zouden er in totaal vijf stuks zijn. Een daarvan is een groothoeklens en een andere is er voor optisch inzoomen tot vijf maal. Je zou deze techniek onder andere kunnen kennen van de Huawei P30 Pro. Een time-of-flight-sensor is weer van de partij voor het inschatten van diepte, wat onder meer van pas komt bij portretfoto's en AR-toepassingen. En dan gaan er nog geruchten over een spectrometer, die door middel van lichtbronnen bijvoorbeeld de voedingswaarde van etenswaar in kaart kan brengen.

Klaar voor 5G - en overige specificaties

2020 is het jaar dat de eerste 5G-netwerken mondjesmaat in gebruik worden genomen. Een duur toestel als de Galaxy S20 koop je met het oog op de toekomst en daarom is het niet zo gek dat-ie 5G-ready is. In ons land krijgt het toestel de nieuwe Exynos 990-processor mee, die bezit een geïntegreerd 5G-modem. In de Verenigde Staten wordt de smartphone met de Snapdragon 865-cpu, die gekoppeld wordt aan een los 5G-modem - de Snapdragon X55 5G.

Het is nog even afwachten of 5G onderdeel is van alle drie de modellen of dat alleen de duurdere S20-varianten deze supersnelle mobiele internetstandaard kunnen ontvangen. Wat betreft overige specificaties zou uit gelekte benchmarks blijken dat er in elk geval één model is met maar liefst 12 GB RAM. Waarschijnlijk de duurste optie.

Tot slot nog even over de vingerafdrukscanner. Die zou opnieuw onder het scherm zitten, maar een veel groter oppervlak hebben. Je hoeft daardoor je vinger niet meer precies op de juiste plaats te houden. Meer 'room for error' dus, wat het gebruiksgemak ten goede komt. De sensor is dusdanig groot dat er twee vingers tegelijk mee te scannen zijn. En dat is weer interessant vanuit security-oogpunt.

Samsung Galaxy S20
Een groter oppvervlak voor vingerafdrukscans: Hand-ig!

Galaxy S20 prijs en releasedatum

Hoeveel betaal je straks voor de Galaxy S20? De enige houvast die we op het moment hebben, zijn de prijzen van de vorige generatie. Voor de goedkoopste S10 betaalde je toen minimaal 749 euro en het duurste model had een vanafprijs van 999 euro. De verwachting is dat de toestellen er niet goedkoper op worden, dus je bent er sowieso een lieve duit aan kwijt. Volgens analisten zal de S20 Ultra rond de 1300 euro gaan kosten.

Gepaard met de nieuwe telefoonreeks van Samsung brengt de Zuid-Koreaanse fabrikant ook een tweede versie van hun Galaxy Buds uit, genaamd de Galaxy Buds+. De active ruisisolatie (geen onderdrukking) en batterijduur zouden de verbeteringen moeten zijn. De Buds worden inbegrepen bij pre-orders voor de nieuwe S20 Plus en Ultra modellen en dus niet bij de reguliere S20.

Wat in ieder geval zeker is, is dat de Samsung Galaxy S20-smartphones op 11 februari worden aangekondigd. De ervaring leert dat ze vervolgens begin maart te koop zijn, hoewel je voor die tijd al een pre-order kunt plaatsen. Op die dag houdt Samsung zijn Unpacked-event. Mogelijk wordt daar ook de opvolger van de vouwbare Galaxy Fold onthuld, die de naam Galaxy Z Flip zou dragen. We houden je op de hoogte!

0 Reactie(s) op: Wat te verwachten van de nieuwe Samsung Galaxy S20?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.