Samsung Galaxy S7 vs. LG G5

Door: daan-doedens | 21 februari 2016 19:02

Review

Het Mobile World Congress in Barcelona is bij uitstek de plek om nieuwe smartphones te tonen, en daar maken grote bedrijven als Samsung en LG dankbaar gebruik van. Beide bedrijven komen dan met een gloednieuw vlaggenschip: Samsung met de Galaxy S7, LG met de G5. Maar welke is het best?

Beide smartphones vallen - uiteraard - in het hoogste segment, zowel qua specificaties als qua prijs. Is de een beter te noemen dan de ander? Of zijn ze zo aan elkaar gewaagd dat er nauwelijks verschil is? We leggen de twee toestellen naast elkaar en nemen ze eens goed voor je onder de loep. Lees ook: Mis niks van het Mobile World Congress met het MWC 2016 Dossier.

Galaxy S7 vs. LG G5: Design en beeldscherm

Over smaak valt niet te twisten, en het is dan ook puur een kwestie van voorkeur welke smartphone je het mooiste vindt. LG is met de G5 afgestapt van de lederen achterkant van de G4. De behuizing is ditmaal opgetrokken uit metaal. Samsung probeert zo veel mogelijk het uiterlijk van de S6 vast te houden. Net als bij de G5 kiest ook Samsung voor een buitenkant van metaal, waar dat vorig jaar nog glas was.

Bij de Galaxy S7 zit de vingerafdrukscanner in de thuisknop verwerkt.

Er zijn, afgezien van de stilistische zaken, wel wat wezenlijke verschillen. Zo valt de LG G5 met zijn scherm van 5,3 inch precies tussen de Galaxy S7 (5,1 inch) en S7 edge (5,5 inch) in. Daarmee zijn beide telefoons bijvoorbeeld een stuk groter dan de iPhone 6s. Dat verschil is ook terug te zien in de resolutie: beide smartphones hebben een resolutie van 2560x1440 pixels, flink hoger dan de iPhone 6s, en zelfs dan de 6s Plus.

Wat nog meer tot de verbeelding spreekt, is het 'altijd aan'-scherm van de LG G5. Door die techniek worden bijvoorbeeld de tijd en notificaties standaard op het scherm getoond.

Galaxy S7 vs. LG G5: De binnenkant

LG kiest voor de bekende weg en heeft de Snapdragon 820-chip van Qualcomm in de G5 gebouwd. Dat zou een kleine verbetering moeten opleveren ten opzichte van de G4, die het met een oudere processor moest doen. Samsung zoekt het dichter bij huis: het heeft, zoals vaak in de Galaxy-lijn, een eigen chipset, de Exynos 8, ingebouwd. Qua werkgeheugen gaan de toestellen gelijk op: Er is 4 GB aan RAM beschikbaar in de telefoons.

Galaxy S7 vs. LG G5: De camera

De LG G4 heeft meermaals, ook door ons, het predicaat 'beste cameratelefoon' gekregen. Met de G5 gaat LG echter nog een stapje verder: achterop de telefoon is ruimte voor niet een, maar twee 16MP-cameramodules. Daarmee zou je in theorie nóg betere en scherpere foto's kunnen maken.

LG hoop ook met de G5 weer de prijs voor beste smartphonecamera op te strijken.

Maar ook hier ontlopen de twee elkaar weinig. Samsung scoort al jaren goed op het gebied van de camera, en de S7 lijkt daar geen uitzondering op. De 12 megapixels zijn minder dan bijvoorbeeld de S6 had, maar door slim gebruik te maken van de techniek moet dat geen kwaliteitsverlies opleveren. We zullen hier een definitief oordeel over kunnen vellen als we beide toestellen ter review op de redactie hebben,

Galaxy S7 vs. LG G5: De accu

Samsung gooit met de S7 nog een schepje bovenop de toch al niet slechte accu van de S6. Met 3000mAh kun je aardig wat uren werken, en de edge heeft zelfs de beschikking over 3600mAh. Daar komt bij dat Samsung de techniek om draadloos op te laden flink heeft verbeterd, waardoor nu zo'n 60 procent tijdwinst te boeken is. In amper twee uur is de accu volledig draadloos opgeladen.

De G5 moet het doen met een iets bescheidener batterij, al is 2800mAh nog lang niet slecht te noemen. Groot voordeel is dat de accu van de G5 verwijderbaar is, iets waar Samsung niet al te lang geleden vanaf stapte.

Galaxy S7 vs. LG G5: De extra's

LG heeft goed gekeken naar Samsung, want het scherm van de G5 heeft edge-achtige eigenschappen. Dit in de vorm van de Always On-techniek. Hierdoor kan het scherm altijd zaken als tijd en notificaties weergeven, zonder dat het hele scherm geactiveerd hoeft te worden. Dat Samsung hier ook mee speelt door de aflopende rand van de Galaxy S7 edge, weten we natuurlijk al van zijn voorganger.

Daarnaast beschikken beide telefoons over een SD-kaartslot, waarin makkelijk opslagruimte kan worden bijgeplaatst. Bij de Galaxy S7 loopt dat op tot 200 GB. LG claimt een maximale uitbreiding tot maar liefst 2 TB. Ook hebben beide apparaten een vingerafdrukscanner. Samsung bouwde die al langer in, voor de G-reeks van LG is het de eerste keer.

De batterij van de S7 is niet te vervangen.

Wat ook de eerste keer is: LG noemt zijn smartphone "modulair". Via de sleuf aan de onderkant, die gebruikt wordt om de batterij te verwisselen, kan de G5 worden uitgebreid met verschillende accessoires. Zo is er een cameramodule aangekondigd, een geluidsspeler en kan de telefoon hiermee in een VR-bril geplaatst worden. Met dat laatste heeft Samsung natuurlijk ook al veel ervaring dankzij de introductie van de Gear VR.

Galaxy S7 vs. LG G5: De prijs

Over het kostenplaatje kan momenteel nog geen uitsluitsel gegeven worden. LG heeft op het moment van schrijven namelijk nog geen informatie vrijgegeven over prijs en beschikbaarheid van de G5. Wat we wel weten is dat de Galaxy S7 en S7 edge vanaf 11 maart in Nederland te koop zullen zijn, voor respectievelijk 699 en 799 euro.

Galaxy S7 vs. LG G5: Voorlopige conclusie

Zowel Samsung als LG slaagt erin een high-end smartphone op de markt te brengen. Dat mag duidelijk zijn. Beide telefoons hebben de nodige verbeteringen gezien ten opzichte van hun voorgangers. De Galaxy S7 lijkt het te winnen op het gebied van snelheid en kracht, terwijl de G5 een betere camera lijkt te hebben. Ook de verwijderbare accu zal menig Samsung-liefhebber jaloers maken. Wat het overige betreft: dat is voornamelijk een kwestie van smaak. En daarover valt niet te twisten. Voor het definitieve oordeel moeten we nog heel even geduld hebben tot we op de redactie uitgebreid hebben kunnen testen met zowel de Galaxy S7 als de LG G5.

2 Reactie(s) op: Samsung Galaxy S7 vs. LG G5

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 februari 2016 11:49 Anoniem
  Uit het artikel blijk duidelijk dat de schrijver weing tot geen kennis van zaken heeft of bevooroordeeld is in zijn mening.

  Het toonaangevende onderzoeksburo DXOMark heeft de camera van de S6 Edge + de Note 4 als beste op de markt getest.

  http://www.dxomark.com/Mobiles/Samsung-Galaxy-S6-Edge-review-Top-ranking-Smartphone-has-the-Edge

  Als je naar de benchmarks kijkt van de G4 met de SD 808 soc en die vergelijkt met die van de SD 820 in de G5 dan zijn die wel iets meer dan "een kleine verbetering"!

  http://www.trustedreviews.com/opinions/snapdragon-820-vs-snapdragon-810

  Jammer dat er ook niet wordt geschreven over het voordeel van het Super Amoled scherm van de S7/Edge, wat veel beter met energie omgaat in combinatie met de always on functie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 maart 2016 07:53 Anoniem
  easily transfer contacts, photos and more from Samsung, LG, Motorola to Galaxy S7

  http://youtu.be/U5tH-pCfMSU
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.