Samsung Galaxy Z Flip4 - Kleine klapjes vooruit

Door: Joris Peterse | 25 augustus 2022 22:45

Samsung Galaxy Z Flip4
Review

Een nieuw jaar, een nieuwe generatie van Samsung’s smartphones met vouwbaar scherm. Hoewel zo’n dichtklapbare smartphone nu al zo’n vier jaar bestaat zijn ze in het wild nog een zelldzaam fenomeen. Met de Samsung Galaxy Z Flip4 probeert Samsung de smartphone klaar te stomen voor de massa.

Samsung Galaxy Z Flip4

Adviesprijs Vanaf € 1.099,-
Kleuren Zwart, paars, goud, blauw
OS Android 12 (OneUI)
Scherm 6,7 inch amoled (2640 x 1080, 120hz) en 1,9 inch amoled coverdisplay
Processor 2,8 Ghz octacore (Snapdragon 8+ Gen1)
RAM 8GB
Opslag 128GB (niet-uitbreidbaar)
Batterij 3.700 mAh
Camera's achter 12 megapixel dualcam
Camera voor 10 megapixel (voor)
Connectiviteit 5G, Bluetooth 5.2, wifi, gps, nfc, Qi
Formaat 8,5 x 7,2 x 1,7 cm (dicht) en 16,5 x 7,2 x 0,7
Gewicht 187 gram
Overig E-sim, IPX 8, geen adapter
Website www.samsung.com/nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Bouwkwaliteit
 • Compact formaat
 • Innovatief
 • Handig coverdisplay
 • Minpunten
 • Prijs
 • Vouwlijn in scherm
 • Bloatware

De vouwbare schermen van Samsung komen terug in twee soorten Galaxy-smartphones. De Galaxy Z Fold: een smartphone die je als een boek openklapt om een tweede tabletscherm tevoorschijn te toveren en deze Galaxy Z Flip, die je als een ouderwetse clamshelltelefoon open- en dichtklapt. Inmiddels is de techniek van de vouwbare schermen verfijnd door Samsung en is het merk heer en meester op deze markt.

Maar zoals ik voor een ander artikel opzocht: ondanks dat de techniek klaar is voor de massa, zijn vouwbare smartphones niet mainstream. Van alle verkochte smartphones is slechts 0,7% er eentje met een opvouwbaar scherm. Toch kroonde Samsung de vorige generatie van de Flip3 een verkoopsucces. Er is namelijk geen ontkennen aan: de vouwbare smartphones van Samsung kennen een uiterst gestage opmars.

Samsung Galaxy Z Flip4

Flip voor de massa

De Samsung Galaxy Z Flip3 mag ook met recht een succes genoemd worden. Dankzij het verbeterde scharnier, dat zelfs stof- en waterdicht is, is een indrukwekkend staaltje techniek uit de kast getrokken. Toch waren er nog altijd remmende factoren, zo bleek in onze review van de Galaxy Z Flip3. Allereerst de prijs. Meer dan 1.000 euro voor een smartphone die nog altijd meer als een conceptsmartphone aanvoelt is een flinke prijsdrempel. Ook bleek de accu problematisch. Omdat deze een te lage capaciteit had, was het lastig om de dag door te komen met een opgeladen accu. Een lage capaciteit is ook niet gunstig voor de levensduur van je dure smartphone, aangezien het zorgt voor snellere accuslijtage. Dat lijkt ook een flinke uitdaging voor Samsung, want zo’n Galaxy Flip-toestel is in dichtgeklapte staat behoorlijk klein… Hoe krijg je daar een grote accu in? En bovendien is het vouwscherm weer behoorlijk groot: wat energieverbruik-uitdagingen meebrengt.

Toch is het Samsung gelukt de accucapaciteit flink op te hogen en een energiezuinigere chipset te gebruiken. De accucapaciteit is 3.700 mAh, dat is vijftien procent hoger dan de vorige generatie. Nu is de accuduur nog altijd niet genoeg om als pluspunt te vermelden, maar het is fijn dat Samsung hier werk van heeft gemaakt. Een dag met een volle accu is bij hevig gebruik prima haalbaar en ook voor de levensduur zal het een positieve uitwerking hebben. Deze accu kun je overigens ook draadloos opladen, een adapter is helaas niet meegeleverd.

De accu is niet het enige verbeterpunt van de Galaxy Z Flip4. Ook de dubbele camera’s zijn verbeterd, het notificatieschermpje aan de buitenzijde is wat veelzijdiger en er zijn wat verbeteringen op het gebied van rekenkracht en andere specificaties. Vergeleken met de Galaxy Z Flip3 zijn de veranderingen echter minimaal.

Samsung Galaxy Z Flip4

Gebruiksscenario’s

Het is een genot om de Galaxy Z Flip4 te mogen gebruiken. Dat mag gezegd worden. Ingeklapt is het toestel een stuk vriendelijker voor de tas of broekzak. Het is nog maar een klein rechthoekig apparaatje geworden, dat overigens wel anderhalf à twee keer zo dik is dan een reguliere smartphone. Dichtgeklapt in de broekzak of tas is een groot voordeel dat bijvoorbeeld sleutels of zand het scherm niet kunnen krassen. Het tweede schermpje aan de buitenzijde is eigenlijk ontzettend handig: bijvoorbeeld om de tijd te tonen, je notificaties of andere widgets voor het weer, een kalender, agenda en decoratieve kleuren en afbeeldingen. In een oogopslag zie je wat je nodig hebt zonder afgeleid te raken door andere apps.

Let wel op dat het toestel wat glad is en makkelijk uit je handen glijdt. Wat zonde zou zijn, de glazen buitenkant voelt onnodig kwetsbaar. Er zijn hoesjes verkrijgbaar, die wat eigenaardig ogen, vanwege de ongebruikelijke vorm van de smartphone.


Samsung Galaxy Z Flip4
Samsung Galaxy Z Flip4
Samsung Galaxy Z Flip4
Samsung Galaxy Z Flip4
Samsung Galaxy Z Flip4

Er zijn allerlei bijzondere gebruikstoepassingen voor de Samsung Galaxy Z Flip4

Het scharnier is wederom een technisch hoogstandje, het toestel is spat- en stofdicht en het toestel klapt op een randje dicht, waardoor het scherm niet beschadigt. Nadeel is wel dat er een vouwlijn in het scherm zit dat zichtbaar en voelbaar is. Helaas een technisch ongemak waar Samsung nog geen oplossing voor heeft uitgevonden.

Ingeklapt is het toestel makkelijk weg te steken, uitgeklapt heb je een flink langwerpig scherm voor je kiezen. Maar je kunt hem ook half uitklappen, wat ook weer nieuwe gebruiksscenario’s biedt. Het is bijna jammer dat ik geen make-upspiegeltje nodig heb, want met de selfiecam op de bovenste schermhelft aan kun je de Galaxy Z Flip4 hier makkelijk voor gebruiken. Ook als je hem half uitklapt en neerzet kun je op een creatieve manier de camera gebruiken voor het maken van foto’s en video’s. Prettig is daarom dat Samsung de camera’s verbeterd heeft ten opzichte van de vorige generatie.

Flip op maat

De Galaxy Z Flip4 is natuurlijk in verschillende uitvoeringen en kleuren te krijgen. Leuk is dat Samsung nu ook de mogelijkheid biedt je eigen toestel te ontwerpen. Als je het toestel in de webshop van Samsung zelf bestelt, dan kun je zelf de kleur van de buitenzijde (beide panelen) en de kleur van het frame bepalen.

Samsung Galaxy Z Flip4
De dualcam van de Samsung Galaxy Z Flip4.

Dualcam

Fysiek heeft Samsung ook uitdagingen met de camera van de Galaxy Z Flip-smartphones. Veel smartphones zijn wat dikker rondom de cameralenzen om alle techniek te laten passen. Die ruimte heeft een Galaxy Z Flip niet: je wilt ‘m niet nóg dikker in dichteklapte staat. Daarom is het toch best indrukwekkend dat Samsung er een betere camera in heeft weten te passen. Een goede camera heeft naast fysieke ruimte namelijk ook baat bij softwarematige-optimalisatie. En dat is wat Samsung goed voor elkaar heeft.

De Galaxy Z Flip4 beschikt over twee camera’s aan de buitenzijde. Dat is misschien minder dan veel andere smartphones, maar geen nadeel. Meer camera’s staat immers niet gelijk aan betere camera’s. Je hebt een reguliere en een groothoekcamera tot je beschikking, waarbij eerstgenoemde de beste keuze is als je bijvoorbeeld fel tegenlicht of juist weinig licht voorhanden hebt. Vooral bij tegenlicht merkte ik dat foto’s een waas kregen en bij weinig licht treedt ruis op. De camera’s zijn prima, en de nachtmodus en portretmodus verraden dat Samsung veel werk heeft gestoken in de optimalisatie.

Ben je echter in de markt voor de beste smartphonecamera? Dan is een Galaxy S22, Pixel 6 of iPhone 13 wel tot meer in staat op foto- en videogebied.

Samsung Galaxy Z Flip4
Samsung Galaxy Z Flip4
Samsung Galaxy Z Flip4
Samsung Galaxy Z Flip4
Samsung Galaxy Z Flip4
Samsung Galaxy Z Flip4

Foto's gemaakt met de reguliere camera en de groothoekcamera.

Rekenkracht en software

Zoals je mag verwachten heeft de Galaxy Z Flip4 betere specificaties dan zijn voorganger. Zo is het toestel uitgerust met de nieuwste Snapdragon 8-chipset, bijgestaan door 8GB werkgeheugen. Het werkgeheugen had wat hoger mogen liggen voor de veeleisende gebruiker. Je kunt kiezen tussen een uitvoering van 128GB, 256GB of 512GB. Zorg dat je voor voldoende opslagruimte kiest, want je kunt dit niet uitbreiden met een geheugenkaart.

De beeldkwaliteit van het scherm is ook goed. Het is niet vergelijkbaar met een smartphone met een gewoon scherm. Hoewel het vouwbare scherm ook een amoledpaneel betreft, is het plastic en zoals eerder aangegeven met een zichtbare vouwlijn. Dat maakt het scherm ook ietsje minder helder. Toch is het een beeldkwaliteit waar je warm voor loopt. De vingerafdrukscanner is in de aan/uitknop aan de zijkant verwerkt en zit dus niet onder het scherm. Een groot pluspunt, aangezien zo’n scanner sneller én accurater werkt.

Samsung heeft Android volledig geoptimaliseerd voor het vouwbare scherm en het extra buitenschermpje van de Galaxy Z Flip4. Veel toevoegingen zijn waardevol. Maar niet alle. Zo is er werkelijk een overdaad aan bloatware: virusscanners, een Galaxy Shop, een tweede appwinkel, een smart-tv-app, Samsung Members, Samsung Global Goals, Facebook, allerlei Microsoft-apps en nog heel veel meer. Voor wie gebarennavigatie gebruikt zit Samsung Pay zelfs in de weg. Een swipe naar boven start de app in plaats van het recente apps-scherm. Het is storend en ongepast op een smartphone. Vooral in deze prijsklasse.

Samsung Galaxy Z Flip4
Samsung Galaxy Z Flip4
Samsung Galaxy Z Flip4
Samsung Galaxy Z Flip4

Alternatieven voor de Samsung Galaxy Z Flip4

Ondanks dat Samsung met de Galaxzy Z Fold een ander type opvouwbare smartphone biedt, is er maar één écht alternatief voor de Galaxy Z Flip4. En dat is de Galaxy Z Flip3. Natuurlijk, deze smartphone kampt met een lage accucapaciteit, bovendien presteert en fotografeert deze minder goed. Maar verder zijn de smartphones nagenoeg identiek. Je kunt ze op het oog niet van elkaar onderscheiden. Terwijl de Galaxy Z Flip4 met zijn prijskaartje van boven de 1000 euro duidelijk nog niet toegankelijk genoeg is voor het grote publiek, kan de Galaxy Z Flip3 dat wel worden. Deze smartphone is op het moment van schrijven nog 729 euro. Als Samsung hier nog wat van af kan halen is het niet ondenkbaar dat de wens van Samsung alsnog in vervulling gaat en de vouwbare smartphone echt een grote gebruiksgroep gaat kennen. De Galaxy Z Flip-smartphones zijn er namelijk klaar voor en met hun unieke vorm en gebruikstoepassingen zijn ze ook degelijk van meerwaarde - maar niet onmisbaar.

Samsung Galaxy Fold 4 en Flip 4
De Galaxy Z Flip 4 en Galaxy Z Fold4 naast elkaar.

Conclusie: Galaxy Z Flip3 kopen?

De Galaxy Z Flip4 lost twee problemen op die zijn voorganger nog ontoegankelijk maakte. Zo beschikt de Flip4 over een accucapaciteit die voldoende is. Hoewel de prijs nog ontoegankelijk hoog is, beschikt de Galaxy Z Flip3 over een aantrekkelijker prijskaartje. Het maakt de vouwbare smartphone langzaam aantrekkelijker, maar om eerlijk te zijn: de onmisbare praktische toepassing voor een vouwbaar scherm mist nog. Kijken we naar de Galaxy Z Flip 4, dan valt op dat deze verder nauwelijks te onderscheiden valt van zijn voorganger.

0 Reactie(s) op: Samsung Galaxy Z Flip4 - Kleine klapjes vooruit

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.