Samsung innoveert met uitschuif- en draaicamera op smartphone

Door: Joris Peterse | 10 april 2019 17:47

Samsung Galaxy A80
Hands-on

Samsung heeft de nieuwe Galaxy A-serie laten zien, die uit een zestal smartphones bestaat. De meest opvallende uit de serie is de Galaxy A80, de duurste smartphone uit de serie.

De Galaxy A-serie bestaat uit zes smartphones, die al dit voorjaar in de winkels moeten komen liggen: de Galaxy A10 (€ 150,-), Galaxy A20e (€ 179,-), Galaxy A40 (€ 249,-), Galaxy A50 (€ 349,-), Galaxy A70 (€ 399,-) en tenslotte de Samsung Galaxy A80, die 649 euro moet kosten.

Samsung Galaxy A80
De Samsung Galaxy A70.

Camera in schuifsysteem

Samsung heeft een nieuwe truc bedacht om de voorzijde van de smartphone compleet uit scherm te laten bestaan. Een schuifsysteem aan de bovenzijde zorgt ervoor dat de camera omhoog schuift en zich omdraait. Hierdoor is de camera aan de achterzijde in een klap beschikbaar als selfiecamera. Dit heeft als voordeel dat je fraaiere selfies kunt maken met de betere camera van de achterzijde, maar ook nauwkeurige gezichtsontgrendeling mogelijk maakt. De gezichtsherkenning kan immers gebruikmaken van de betere camera’s en dieptesensoren.

Ander voordeel is natuurlijk dat de voorzijde van de Samsung Galaxy A80 volledig wordt ingenomen door een fraai 6,4 inch scherm. Geen gedoe meer met Apple-achtige scherminkepingen of rare gaten in het scherm. Ook de vingerafdrukscanner is achter het scherm geplaatst. Het maakt de A80 in ieder geval een zeer aantrekkelijke smartphone.

De techniek doet denken aan de uitschuifcamera van de Oppo Find X, die in de zomer van 2018 verscheen. De Find X had echter nog altijd een frontcam en een camera aan de achterzijde.

Mechanische problemen

Ondanks dat het schuifsysteem indrukwekkende innovatie is, die grote voordelen met zich meebrengt voor de camera’s, het scherm en het ontwerp, zijn er wel een paar nadelen. Het is geen grote verrassing dat de Galaxy A80 niet waterdicht is. Het systeem bestaat uit twee mechanische onderdelen: een om de camera uit het toestel te schuiven en eentje om de camera om te draaien. Alles dat beweegt slijt natuurlijk, dat is iets om in het achterhoofd te houden. Waar ik me echter meer zorgen om maak is de zand- en stofbestendigheid van de smartphone. Ik ben bang dat een dagje klussen of een dagje strand fataal kunnen zijn voor de mechaniek.

Samsung Galaxy A80
Samsung Galaxy A80
Samsung Galaxy A80

Galaxy A80

De Galaxy A80 is een luxe smartphone van Samsung die opvalt met zijn mechaniek. Dat moet ook wel om niet tussen wal en schip in te vallen. In deze prijsklasse zijn veel uitstekende smartphones te vinden, waaronder de Galaxy S9+ van vorig jaar. Qua specificaties valt de A80 in ieder geval wat minder op: een midrange processor, geen draadloos opladen, geen geheugenkaartslot en geen koptelefoonpoort: iets waar ik bij mijn review van de Galaxy Buds al bang voor was.

0 Reactie(s) op: Samsung innoveert met uitschuif- en draaicamera op smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.