Samsungs Galaxy S-familie evolueert met komst Galaxy S5

Door: | 27 februari 2014 10:02

Nieuws

ACHTERGROND - Na maanden van geruchten en speculaties is de langverwachte Samsung Galaxy S5 maandagavond gepresenteerd op het Mobile World Congress in Barcelona. Opnieuw evolueert de beroemde Galaxy S-familie van Samsung met de komst van de Galaxy S5.

Met de Galaxy S5 zet Samsung wederom een behoorlijke stap vooruit. Ten opzichte van haar voorgangers, waaronder de Galaxy S4 en S III, lijkt de vooruitgang echter wel wat in tempo af te nemen. De stapjes die Samsung maakt worden steeds kleiner nu de top van de mogelijkheden bereikt lijkt te zijn. Niettemin weet Samsung ook dit jaar weer de vooruitgang te bieden die de Galaxy S5 meer dan interessant genoeg maakt om aan te schaffen.

Groot, groter, grootst

Vandaag de dag is het bijna niet meer voor te stellen dat de allereerste Samsung Galaxy S een beeldscherm had van 'slechts' 4 inch, en draaide op een 1 GHz single-core processor. In 2010 was de Samsung Galaxy S net zo'n opzienbarend toestel als de Samsung Galaxy S5 nu is.

In vier tussenstappen is de Galaxy S-familie steeds groter, beter en uitgebreider geworden. De Samsung Galaxy S II werd al groter en had een 4,3 inch-beeldscherm, om vervolgens verder te groeien naar 4,8 inch in de Galaxy S III. De Galaxy S4 had al een 5 inch-beeldscherm en uiteindelijk gebruikt Samsung nu een 5,1 inch-display op de nieuwste S5. Wat Samsung nooit heeft veranderd is de beeldschermtechnologie: Super AMOLED. Al op het moment dat het beeldscherm van een smartphone uit de Galaxy S-familie aanspringt, is de duidelijke handtekening van Samsung zichtbaar. Super AMOLED blijft zich onderscheiden met haar opvallend diepe kleuren en heldere beeldweergave.

Van 5 naar 16 megapixel

Ook de sprongen voorwaarts wat betreft de camera zijn groots, al is in het verleden de ontwikkeling wel eens 'gestokt'. Vanaf de eerste Samsung Galaxy S evolueerde de Galaxy S-familie van een 5 megapixelcamera, via tweemaal een 8 megapixelcamera en een 13 megapixelcamera, in uiteindelijk de 16 megapixelcamera die nu in de Galaxy S5 wordt gebruikt. Daarbij is ook de camerasoftware steeds beter geworden, waarmee het toestel zich nu ook qua camera tot de top van de markt mag rekenen. Nieuwe functies zoals 'Rich Tone HDR' en een autofocus in slechts 0,3 seconde, helpen de gebruiker bij het maken van de beste foto's en video's.

Snelste processor

De rekenkracht die de nieuwe Galaxy S5 biedt zou ook in menig computer niet misstaan. De smartphone wordt aangedreven door de snelste mobiele processor van dit moment, een 2,5 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 801-processor. Dat staat in schril contrast met de eerste Samsung Galaxy S, die het dus moest stellen met een 1 GHz single-core processor. Een toestel met die specificaties zou vandaag de dag voor minder dan 50 euro in een prepaid-pakket verkocht worden.

Nieuwe speeltjes

Omdat de stapjes die Samsung kan nemen steeds kleiner worden, voegt Samsung de laatste jaren steeds meer slimme snufjes toe aan haar smartphones uit de Galaxy S-serie. De Galaxy S5 is nu bijvoorbeeld stof- en waterbestendig, voorzien van een hartslagmonitor naast de LED-flitser en er zit een vingerafdrukscanner in de home-toets. In de Galaxy S4 haalde Samsung ook al vergelijkbare trucjes uit met bijvoorbeeld 'eye tracking', waarmee de smartphone bediend kon worden middels oog- en gezichtsbewegingen.

Het zijn die 'kleine' nieuwe snufjes die ondertussen het échte verschil maken, en ook dit keer weer van de Samsung Galaxy S5 een must-have gadget maken!

Bron: Samsung

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Blue Mango Interactive en geschreven door Tim Wijkman. De redactie van Computer!Totaal is niet betrokken geweest bij de totstandkoming van dit artikel.