Skype en eBay: telco's krijgen te veel macht

Contentaanbieders zijn bang dat zij in de toekomst moeten betalen om hun producten en diensten via het internet aan te kunnen bieden. Zij noemen dat een “innovatiebelasting”.

Dat schrijven de contentaanbieders aan de Europese Commissie. Zij reageren daarmee op het discussiestuk The open internet and net neutrality in Europe, dat in de afgelopen maanden vrijgegeven is voor publieke consultatie. De reacties van diverse Europese organisaties, overheden en individuen is vandaag prijsgegeven.

Onder de contentaanbieders zijn onder meer Yahoo, Skype, eBay en Amazon. Ook een flink aantal mediabedrijven heeft gereageerd, waaronder RTL Group en de Nederlandse Publieke Omroep. De angst voor het verdwijnen van de netneutraliteit is bij de aanbieders levend aanwezig.

Beren op de weg

De contentaanbieders zijn op zich tevreden met de manier waarop er zakelijke overeenkomsten worden gesloten die toegang tot het internet garanderen, maar zij zien beren op de weg als het gaat om de toekomst. Operators zouden te veel macht krijgen indien zij via het (meer) laten betalen voor internettoegang kunnen beslissen wie de meeste bandbreedte krijgt.

De Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) zegt in een reactie dat de huidige voorzieningen in de markt adequaat zijn, maar vindt wel dat de marktontwikkelingen nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden. Als het nodig is zal er regulerend worden ingegrepen.

Beslissen over regelgeving

De digitale raadpleging zou eerst al dit voorjaar zijn, maar is uiteindelijk dit najaar afgerond. De bedoeling was dat voor het einde van dit jaar alle reacties zouden zijn verwerkt in een rapport. Naar aanleiding van dat rapport gaat het Europees Parlement beslissen of er regelgeving moet komen om netneutraliteit te waarborgen.

Ook in de Verenigde Staten is er veel te doen over netneutraliteit, maar daar lijkt de FCC, de Amerikaanse tegenhanger van BEREC, niet bij machte commerciële partijen als Google en Verizon af te houden van onderlinge afspraken over voorrang van dataverkeer boven dat van concurrenten.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten