Smartphone back-uppen

Door: Robbin Ooijevaar | 08 oktober 2010 09:42

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Door met mIQ een back-up van uw mobiele telefoon te maken, stelt u onder andere uw adresboek, foto's, sms'jes en agenda veilig. Bovendien biedt deze online dienst een slimme synchronisatiefunctie, waarmee u de inhoud van uw telefoon altijd en overal kunt benaderen.

01. Synchronisatie

Het hart van de internetdienst mIQ bestaat uit een beveiligde persoonlijke pagina. Op deze pagina vindt u alle bekende onderdelen die op uw telefoon aanwezig zijn: adresboek, sms, foto's, filmpjes en agenda. Om met de dienst te werken, moet u de gratis mIQ-app op uw telefoon installeren. Via een mobiele internetverbinding synchroniseert deze app de inhoud van uw telefoon naar uw persoonlijke mIQ-pagina. Welke onderdelen u op de mIQ-pagina veiligstelt kunt u zelf bepalen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om er alleen uw adresboek en sms-berichten op te bewaren. De communicatie tussen de persoonlijke mIQ-pagina en de app op de telefoon verloopt in twee richtingen. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede automatische back-up van uw telefoon, maar ook de mogelijkheid om via de site uw adresboek op te schonen en foto's of sms'jes te versturen.

De communicatie tussen uw mobieltje en de mIQ-dienst bestaat uit tweerichtingsverkeer. Wijzigingen worden over en weer bijgewerkt.

02. Typen smartphones

De meeste back-upsoftware die de fabrikant van een mobiel toestel levert laat te wensen over. De programma's zijn zwaar en niet altijd eenvoudig aan te praat te krijgen. U hebt de software bovendien ook weer nodig om bijvoorbeeld de back-up van uw adresboek of sms'jes te kunnen lezen. mIQ werkt anders. Via een website biedt het u toegang tot alle gegevens op uw mobieltje. Om deze gegevens op de beveiligde site te krijgen, wordt gebruikgemaakt van een app (een klein programma dat op de mobiele telefoon wordt geïnstalleerd). Deze app communiceert met de server van mIQ. Er is een app beschikbaar voor BlackBerry-, Windows Mobile- en Symbian-telefoons. De makers van mIQ hebben daarnaast aangegeven dat ze nog aan een app voor Android werken. Apple weigert mIQ het gebruik van zijn api's, waardoor er voorlopig geen iPhone-app zal uitkomen. Als u een smartphone hebt en het is geen iPhone of Android, is de kans groot dat u met mIQ aan de slag kunt.

mIQ werkt op een BlackBerry en op Windows Mobile- of Symbian OS-smartphones.

03. Twee richtingen

Het leuke aan mIQ is dat de dienst in twee richtingen werkt. Alle gegevens op uw telefoon worden automatisch bijgewerkt op uw persoonlijke pagina bij mIQ. Als u bijvoorbeeld de naam van een contactpersoon op uw telefoon verandert, wordt deze wijziging ook bijgewerkt op de site. Hetzelfde gebeurt echter ook omgekeerd. Als u op de site een sms'je verwijdert, een agenda-afspraak maakt of een telefoonnummer aan uw adresboek toevoegt, wordt die aanpassing ook op uw mobieltje verwerkt. Uiteraard hoeft u niet alles te synchroniseren, u kunt dit per onderdeel instellen. Hoe minder u synchroniseert, hoe sneller het proces verloopt. De eerste keer kan het synchroniseren langer duren, vooral als u ook foto's en filmpjes in het synchronisatieproces opneemt.

mIQ synchroniseert in twee richtingen: zowel van als naar

de beveiligde mIQ-website.

04. Registreren

Surf op uw computer naar Miqlive en klik op Get started. Klik achter Phone Model op het plaatje van de telefoon en selecteer uw toestel in de lijst. Geef uw mailadres op en kies een gebruikersnaam. Ook dient u een telefoonnummer op te geven en uw land te kiezen. Nederland staat in de lijst als The Netherlands of Netherlands. U kunt de registratie afronden met een land naar keuze en een zelfverzonnen telefoonnummer. Let op: de dienst wordt beveiligd met een wachtwoord. Omdat uw telefoon, afhankelijk van uw voorkeur, waarschijnlijk volledig of grotendeels wordt gesynchroniseerd, is het zeer belangrijk dat u een goed wachtwoord kiest. Ga akkoord met de gebruiksovereenkomst en geef aan dat u een ongelimiteerd data-abonnement bij uw mobieltje hebt.

Selecteer uw mobiele toestel en stel een goed wachtwoord in.

05. App installeren

Start de webbrowser op uw mobieltje en surf naar http://m.miqlive.com. Als uw toestel wordt ondersteund, verschijnen vervolgens de instructies om de app te installeren. Als u een geheugenkaart in uw toestel gebruikt, krijgt u de vraag waar de app moet worden geïnstalleerd. Dat kan zowel in het interne geheugen als op de geheugenkaart. De ervaring leert dat die laatste optie soms problemen geeft waardoor de applicatie niet werkt. Kies daarom het interne geheugen als locatie om de app in op te slaan. Er wordt nu automatisch een snelkoppeling gemaakt naar de mIQ-app. Het verschilt per toestel waar u de app terugvindt. Bij ons toestel (Nokia e51, Symbian OS) vonden we hem via Menu, Installaties, mIQ.

Installeer de mIQ-app op uw mobiele telefoon.

0 Reactie(s) op: Smartphone back-uppen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.