Smartphone back-uppen

Door met mIQ een back-up van uw mobiele telefoon te maken, stelt u onder andere uw adresboek, foto's, sms'jes en agenda veilig. Bovendien biedt deze online dienst een slimme synchronisatiefunctie, waarmee u de inhoud van uw telefoon altijd en overal kunt benaderen.

01. Synchronisatie

Het hart van de internetdienst mIQ bestaat uit een beveiligde persoonlijke pagina. Op deze pagina vindt u alle bekende onderdelen die op uw telefoon aanwezig zijn: adresboek, sms, foto's, filmpjes en agenda. Om met de dienst te werken, moet u de gratis mIQ-app op uw telefoon installeren. Via een mobiele internetverbinding synchroniseert deze app de inhoud van uw telefoon naar uw persoonlijke mIQ-pagina. Welke onderdelen u op de mIQ-pagina veiligstelt kunt u zelf bepalen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om er alleen uw adresboek en sms-berichten op te bewaren. De communicatie tussen de persoonlijke mIQ-pagina en de app op de telefoon verloopt in twee richtingen. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede automatische back-up van uw telefoon, maar ook de mogelijkheid om via de site uw adresboek op te schonen en foto's of sms'jes te versturen.

© PXimport

De communicatie tussen uw mobieltje en de mIQ-dienst bestaat uit tweerichtingsverkeer. Wijzigingen worden over en weer bijgewerkt.

02. Typen smartphones

De meeste back-upsoftware die de fabrikant van een mobiel toestel levert laat te wensen over. De programma's zijn zwaar en niet altijd eenvoudig aan te praat te krijgen. U hebt de software bovendien ook weer nodig om bijvoorbeeld de back-up van uw adresboek of sms'jes te kunnen lezen. mIQ werkt anders. Via een website biedt het u toegang tot alle gegevens op uw mobieltje. Om deze gegevens op de beveiligde site te krijgen, wordt gebruikgemaakt van een app (een klein programma dat op de mobiele telefoon wordt geïnstalleerd). Deze app communiceert met de server van mIQ. Er is een app beschikbaar voor BlackBerry-, Windows Mobile- en Symbian-telefoons. De makers van mIQ hebben daarnaast aangegeven dat ze nog aan een app voor Android werken. Apple weigert mIQ het gebruik van zijn api's, waardoor er voorlopig geen iPhone-app zal uitkomen. Als u een smartphone hebt en het is geen iPhone of Android, is de kans groot dat u met mIQ aan de slag kunt.

© PXimport

mIQ werkt op een BlackBerry en op Windows Mobile- of Symbian OS-smartphones.

03. Twee richtingen

Het leuke aan mIQ is dat de dienst in twee richtingen werkt. Alle gegevens op uw telefoon worden automatisch bijgewerkt op uw persoonlijke pagina bij mIQ. Als u bijvoorbeeld de naam van een contactpersoon op uw telefoon verandert, wordt deze wijziging ook bijgewerkt op de site. Hetzelfde gebeurt echter ook omgekeerd. Als u op de site een sms'je verwijdert, een agenda-afspraak maakt of een telefoonnummer aan uw adresboek toevoegt, wordt die aanpassing ook op uw mobieltje verwerkt. Uiteraard hoeft u niet alles te synchroniseren, u kunt dit per onderdeel instellen. Hoe minder u synchroniseert, hoe sneller het proces verloopt. De eerste keer kan het synchroniseren langer duren, vooral als u ook foto's en filmpjes in het synchronisatieproces opneemt.

© PXimport

mIQ synchroniseert in twee richtingen: zowel van als naar

de beveiligde mIQ-website.

04. Registreren

Surf op uw computer naar Miqlive en klik op Get started. Klik achter Phone Model op het plaatje van de telefoon en selecteer uw toestel in de lijst. Geef uw mailadres op en kies een gebruikersnaam. Ook dient u een telefoonnummer op te geven en uw land te kiezen. Nederland staat in de lijst als The Netherlands of Netherlands. U kunt de registratie afronden met een land naar keuze en een zelfverzonnen telefoonnummer. Let op: de dienst wordt beveiligd met een wachtwoord. Omdat uw telefoon, afhankelijk van uw voorkeur, waarschijnlijk volledig of grotendeels wordt gesynchroniseerd, is het zeer belangrijk dat u een goed wachtwoord kiest. Ga akkoord met de gebruiksovereenkomst en geef aan dat u een ongelimiteerd data-abonnement bij uw mobieltje hebt.

© PXimport

Selecteer uw mobiele toestel en stel een goed wachtwoord in.

05. App installeren

Start de webbrowser op uw mobieltje en surf naar http://m.miqlive.com. Als uw toestel wordt ondersteund, verschijnen vervolgens de instructies om de app te installeren. Als u een geheugenkaart in uw toestel gebruikt, krijgt u de vraag waar de app moet worden geïnstalleerd. Dat kan zowel in het interne geheugen als op de geheugenkaart. De ervaring leert dat die laatste optie soms problemen geeft waardoor de applicatie niet werkt. Kies daarom het interne geheugen als locatie om de app in op te slaan. Er wordt nu automatisch een snelkoppeling gemaakt naar de mIQ-app. Het verschilt per toestel waar u de app terugvindt. Bij ons toestel (Nokia e51, Symbian OS) vonden we hem via Menu, Installaties, mIQ.

© PXimport

Installeer de mIQ-app op uw mobiele telefoon.

06. Synchronisatie instellen

Als u de app voor het eerst start, wordt om de gebruikersnaam en het wachtwoord gevraagd dat u bij de registratie hebt opgegeven. Vanaf nu worden wijzigingen automatisch bijgewerkt naar uw beveiligde website bij mIQ. Standaard zijn alle opties van uw smartphone geselecteerd voor synchronisatie. Kijk op uw mobiele telefoon in het menu van mIQ onder Items to sync. Bij ons testtoestel zijn dat de opties Adresboek (contacts), sms'jes (messages), agenda (calendar), oproepinformatie (calls), website favorieten (bookmarks), foto's (pictures) en filmpjes (video's). Schakel de laatstgenoemde twee opties eventueel uit als u de synchronisatie sneller wilt laten verlopen. Foto- en filmbestanden kunnen namelijk een aanzienlijke omvang hebben, waardoor de (eerste) synchronisatie traag verloopt. U kunt de opties te allen tijde alsnog inschakelen.

© PXimport

Schakel de synchronisatie van foto's en filmpjes uit, als u het proces sneller wilt laten verlopen.

07. Inloggen bij mIQ

Open een webbrowser op uw computer, surf naar Miqlive en meldt u met uw gebruikersnaam en wachtwoord aan via Log in. Alle mogelijkheden van de dienst ziet u nu in één oogopslag. Het synchroniseren kan de eerste keer enige tijd duren, wacht dus geduldig af. Onder het logo ziet u een afbeelding van uw mobieltje, inclusief statusinformatie over de laatste synchronisatie. Door de muis over de iconen van het horizontale menu te bewegen worden de mogelijkheden van mIQ toegelicht. Kijk gerust rond, maar wees voorzichtig met het doorvoeren van aanpassingen. Alle wijzigingen worden immers meteen verwerkt op uw mobiele telefoon. Raakt u verdwaalt? Klik op het icoontje van het huisje (Home) om terug te keren naar de overzichtspagina. Als de mIQ-app op uw telefoon actief is, krijgt de afbeelding van uw telefoon op de mIQ-website de status Connected (verbonden). Wijzigingen worden automatisch over en weer bijgewerkt. U kunt op uw mobieltje ook handmatig synchroniseren vanuit de mIQ-app. Kies de optie Sync now als u uw gegevens op die manier bij wilt werken.

© PXimport

Via de mIQ-website zijn alle onderdelen van uw mobiele telefoon binnen een paar muisklikken bereikbaar.

08. Adresboek

Alle contactpersonen in het adresboek van uw telefoon vindt u op uw beveiligde mIQ-website terug onder Contacts. Het is eenvoudig om uw lijst met contactpersonen op te schonen of te bewerken. Open de gegevens van een contactpersoon door op zijn of haar naam te klikken. mIQ toont nu alle beschikbare gegevens. Onder Recent vindt u een overzicht met alle sms'jes en de telefoongesprekken die u met de contactpersoon hebt gevoerd. De naam, het telefoonnummer en de andere gegevens die u van de contactpersoon hebt opgegeven vindt u onder Details. Klik op Edit om deze informatie aan te passen. Dat werkt een stuk eenvoudiger dan het gepriegel op het toetsenbordje van uw mobiele telefoon. Alle specificatievelden (zoals naam, telefoonnummer en adres) zijn beschikbaar. Bewaar de aanpassingen via Save. De wijzigingen worden bij de eerstvolgende synchronisatie in uw telefoon gezet. Klik op Delete als u een contactpersoon volledig wilt verwijderen. Let op: het verwijderen van contactpersonen, sms'jes en andere zaken via de mIQ-website wordt uiteraard gesynchroniseerd met uw mobiele telefoon.

© PXimport

Log in op de website van mIQ, raadpleeg uw adresboek en pas eventueel de gegevens van contactpersonen aan.

09. Sms-berichten

De sms-berichten vindt u onder Messages. Links in beeld kunt u een zoekopdracht opgeven als u een specifiek bericht zoekt. Ook is het

mogelijk om een snelle selectie te maken op verzonden (send) en ontvangen (received) berichten. Leuk detail is dat u via de website ook sms-berichten kunt versturen. Hiervoor hoeft u geen extra tegoed aan te schaffen, het verzenden gebeurt namelijk via uw eigen telefoon. Tik bij To een telefoonnummer in, of het begin van een naam van iemand die al in uw adresboek staat. mIQ zoekt automatisch het mobiele nummer in uw lijst met contactpersonen. Tik een bericht bij Enter message. Zodra u op Send klikt, komt het bericht via de mIQ-app in uw mobieltje te staan, waarna het bericht wordt verstuurd.

© PXimport

Onder Messages vindt u alle berichten terug die u ooit met uw mobiele telefoon hebt verstuurd.

10. Conversatieweergave

Het onderdeel Messages toont alle verzonden en ontvangen sms-berichten afzonderlijk. Dat is handig als u weet welk bericht in chronologische volgorde van verzenden (of ontvangen) u wilt teruglezen. Voor sms-fanaten die ellenlange discussies sms-en, is de conversatieweergave echter handiger. Hierin ziet u uw bericht, vervolgens dat van uw sms-partner, uw reactie daar weer op, enzovoort. Klik op het huisje (Home) en kijk op de openingspagina onder Communications. Klik op een contactpersoon in de lijst om de conversatie te tonen. Hierbij ziet u het berichtenverkeer met de betreffende contactpersoon, inclusief datum en tijdstip.

© PXimport

In een sms-conversatie worden 'sms-gesprekken' overzichtelijk in beeld gebracht.

11. Oproepen

Uw mobieltje houdt een uitgebreid logboek bij met alle oproepen die u uitvoert, ontvangt en mist. Deze gegevens vindt u op uw beveiligde mIQ-website terug onder Calls. In de lijst staat de naam (of het nummer) van de contactpersoon, met de datum en het tijdstip. Inkomende gesprekken zijn eenvoudig te herkennen aan een geel pijltje. Mensen die u hebt gebeld krijgen een blauw pijltje. Gemiste oproepen hebben een icoontje van een telefoontje met een vraagteken. U kunt de contactpersoon aanklikken en deze direct bewerken op de manier zoals die is beschreven in tip 8. Als u alleen een telefoonnummer ziet, hebt u de persoon niet (of dubbel) in uw adresboek. U kunt het telefoonnummer aanklikken en direct voorzien van de juiste contactinformatie. Ook deze gegevens worden bij de volgende synchronisatie netjes op uw mobieltje gezet.

© PXimport

Klik op Call en bekijk de historie van uw belgeschiedenis.

12. Agenda

De geïntegreerde agenda die in de meeste telefoons aanwezig is, laat veel te wensen over. Vooral het invoeren en aanpassen van afspraken is een crime. Ook hier helpt mIQ bij. Uw agenda vindt u op uw beveiligde mIQ-pagina onder Calendar. Klik op New event om een afspraak aan te maken. Bij de eerstvolgende synchronisatie verschijnt de afspraak in uw telefoon. Het bijwerken van uw agenda via mIQ is eenvoudig, maar als u op zoek bent naar meer functionaliteit zijn er betere alternatieven. Een goed voorbeeld is de agenda van Google. Deze is eenvoudig te synchroniseren met Outlook via Google Calendar Sync. De mobiele pagina van Google's agenda kunt op uw telefoon oproepen (http://m.google.com).

© PXimport

Gebruik Calendar om de agenda van uw mobieltje eenvoudig te beheren.

13. Foto's en filmpjes

De kiekjes die u met uw camera schiet komen automatisch op uw beveiligde mIQ-website te staan, waar ze zijn te vinden onder Photos. Filmpjes staan onder Videos. Omdat foto- en filmbestanden veel groter zijn dan bijvoorbeeld uw adresboek, kost het meer tijd om ze te synchroniseren. Desgewenst kunt u deze media uitschakelen via het menu Settings in de mIQ-app op uw telefoon. Een leuke mogelijkheid is dat u foto's en video's eenvoudig kunt delen. Dit kan via sociale netwerken, maar ook direct via mIQ. Met uw mIQ-account krijgt u namelijk ook de beschikking over een openbare pagina. Standaard wordt hier niets op gedeeld, daarvoor zult u zelf eerst actie moeten ondernemen. Selecteer de foto's (of filmpjes) die u wilt tonen 'aan de buitenwereld' en klik op Make public.

© PXimport

Ook foto's en filmpjes worden automatisch veiliggesteld door mIQ.

14. Openbare website

Als u filmpjes of afbeeldingen deelt via de knop Make public, verschijnen ze automatisch op uw openbare mIQ-site. De link hiernaar luidt http://miqlive.com/UwGebruikersnaam. Deze link kunt u doorsturen naar vrienden of kennissen. Als u wilt weten welke foto's en filmpjes u deelt, klikt u op Photos (of Videos) en vervolgens onder Media op Public. Per ongeluk de verkeerde foto of het verkeerde filmpje gedeeld? Klik op Make private en de media verdwijnt weer van uw openbare pagina.

© PXimport

Via uw openbare mIQ-pagina kunt u heel eenvoudig foto's delen met vrienden.

15. Delen via e-mail

De MMS-standaard is ooit ontworpen om onder andere foto's vanaf een mobiele telefoon door te sturen naar een ander mobieltje, maar hij is door compatibiliteitsproblemen nooit van de grond gekomen. Dankzij mIQ kunt u foto's en filmpjes toch eenvoudig doorsturen. Klik in het hoofdscherm (Home) onder Photos & Videos een te versturen afbeelding (of filmpje) aan. Er verschijnt nu een voorbeeldweergave. Klik rechts hiervan op E-mail. Geef bij Send To het mailadres op en tik eventueel een kort bericht. De ontvanger krijgt in zijn of haar mailbox een linkje naar de afbeelding.

© PXimport

Vanaf de mIQ-site deelt u via e-mail eenvoudig foto's die op uw telefoon staan.

16. Sociale netwerken

Het is eenvoudig om afbeeldingen en filmpjes te delen via de sites van Facebook en andere sociale netwerken. Open een afbeelding of filmpje. Klik rechts van het filmpje op Facebook om de media op deze website te publiceren. De eerste keer dat u dit doet, moet u de koppeling tussen mIQ en Facebook nadrukkelijk toestaan. Dit is een gebruikelijke stap, als u een programma of dienst met Facebook wilt laten communiceren. Na het invoeren van een code (die u van Facebook krijgt) is de koppeling een feit. Vanaf nu kunt u met één klik op het Facebook-icoontje uw foto's en filmpjes delen. Een vergelijkbare procedure geldt voor Twitter, Flickr en Friendfeed.

© PXimport

Klik op het Facebook-icoontje om uw afbeelding te delen op dit sociale netwerk.

17. Back-up terugzetten

Omdat mIQ uw back-up continu bijwerkt, kunt u altijd bij uw contactpersonen, adresboek, foto's en sms-berichten. Hiervoor hoeft u niets te installeren, u hebt alleen een webbrowser en uw inloggegevens nodig. mIQ geeft aan dat het ook mogelijk is om de back-up te herstellen, zelfs op een volstrekt ander toestel. Deze functie hebben we slechts beperkt kunnen testen. Het enige dat u voor het terugzetten van een back-up nodig hebt is een BlackBerry-, Windows Mobile- of Symbian-telefoon. Installeer de app via http://m.miqlive.com op uw (nieuwe) telefoon. Uw gegevens worden automatisch opgehaald bij mIQ en op uw mobieltje gezet. Ga voordat u de app installeert naar uw beveiligde mIQ-website en kies bij Your phone voor Setup phone. Klik op New phone, update details om aan te geven welk toestel u nu gebruikt.

© PXimport

Back-up herstellen? Installeer de mIQ-app op uw (nieuwe) telefoon en uw gegevens worden automatisch bijgewerkt.

18. Dataverkeer

Hoewel mIQ ook via WiFi gegevens kan versturen en ontvangen, is de dienst vooral ontworpen om middels een mobiele internetaansluiting zoals GPRS of UMTS te werken. De meeste mobiele aanbieders leveren voor tien tot vijftien euro per maand een onbeperkte dataverbinding. Vooral het woordje 'onbeperkt' is daarbij zeer belangrijk. Sommige abonnementen werken met een gelimiteerde bundel, waarbij er kosten per verbruikte MB worden berekend als u over de datalimiet komt. Dit kan aanzienlijk in de papieren lopen. Net als bij alle andere apps die vanaf uw telefoon verbinding maken met internet, geldt dus ook bij mIQ dat het verstandig is om uw abonnementsvoorwaarden na te kijken, voordat u ermee aan de slag gaat.

© PXimport

Gebruik mIQ uitsluitend als u beschikt over een ongelimiteerd data-abonnement voor uw mobiele telefoon.

19. Problemen

We hebben mIQ uitgebreid getest op een Nokia E51 (Symbian OS) en daarbij nauwelijks problemen ondervonden. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen storingen kunnen optreden. We raden af om synchronisaties te onderbreken. Vooral de eerste keer dat u mIQ gebruikt zal het synchronisatieproces veel tijd kosten, omdat er veel gegevens moeten worden getransporteerd. We hebben in een enkel geval een paar dubbele contactpersonen aangetroffen op ons testtoestel, maar niet kunnen achterhalen wat de oorzaak hiervan was. De oplossing was gelukkig eenvoudig: dubbele namen kunnen via de mIQ-website of op de telefoon zelf worden verwijderd. Vooral de website werkt hierbij prettig, omdat deze een beter overzicht van de gegevens op uw telefoon biedt dan het toestel zelf.

© PXimport

Breek de synchronisatie nooit af. Zo voorkomt u dat eventuele communicatiefouten optreden.

20. Geavanceerde instellingen

In dit artikel zijn we uitgegaan van de standaardinstellingen van de mIQ-app. Voor de liefhebber zijn er nog enkele interessante mogelijkheden om deze instellingen aan te passen. Open de mIQ-app op uw telefoon en kies Settings. Als u liever handmatig dan automatisch wilt synchroniseren, kiest u bij Sync my data voor Manually. Als u merkt dat bepaalde videobestanden niet op uw beveiligde mIQ-website verschijnen, is er waarschijnlijk een limiet ingesteld in de mIQ-app. Verander bij Media file size limit de instelling van 10 MB naar bijvoorbeeld 100 MB of naar ongelimiteerd (None). De instelling Media privacy staat standaard aan (On). Als u deze uitschakelt worden al uw foto's en filmpjes automatisch op uw openbare mIQ-website (http://miqlive.com/UwGebruikersnaam) gepubliceerd. Dit biedt een leuke mogelijkheid om uw foto's en filmpjes direct op internet te zetten. Voorzichtigheid is uiteraard geboden, zodat u voorkomt dat precaire kiekjes direct online staan.

© PXimport

Als niet al uw bestanden op uw beveiligde mIQ-site terchtkomen, kunt u bij Media file size limit de limiet veranderen in None.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten