Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Smartphone kan via app stemmingswisselingen bij patiënten voorspellen

Door: chris-koenis | 09 mei 2014 14:30

Apps & Software

Door je stemgeluid gedurende de dag te monitoren en analyseren, kan een smartphone-app tijdig stemmingswisselingen bij je ontdekken. Dat zou mensen met een bipolaire stoornis kunnen helpen.

Dat kan door in een vroeg stadium actie te ondernemen. Medisch personeel kan direct worden ingeschakeld zodra de indicatie van een mood swing geregistreerd is via stemanalyse. Personen met een bipolaire stoornis hebben te maken met chronische stemmingswisselingen, van erg uitgelaten (manie) tot zeer neerslachtig (depressie).

De technologie kan ook worden ingezet bij mensen met andere aandoeningen, zoals schizofrenie, posttraumatische stress-stoornis en de ziekte van Parkinson, stellen onderzoekers van de Universiteit van Michigan die werken aan het project PRIORI.

De Android-app die daarbij wordt ontwikkeld moet uiteindelijk in staat zijn om het patroon van de bipolaire stoornis te herkennen. Hoewel de app nog in een vroege testfase zit, zien de onderzoekers veelbelovende resultaten bij de eerste onderzoeksgroepen. De studie wordt gefinancierd door het National Institute of Mental Health.

Hoe werkt het?

De app draait op de achtergrond van een gewone smartphone en monitort automatisch het stemgeluid van de patiënt tijdens telefoongesprekken. Ook de wekelijkse gesprekken met de medisch begeleider worden geregistreerd. Een computerprogramma analyseert een groot aantal kenmerken van de geluiden - en stiltes- van deze gesprekken, die versleuteld worden opgeslagen ten bate van de privacy. Alleen de stem van de patiënt wordt opgenomen.

Uiteindelijk moet software ontstaan die kan anticiperen op een stemmingswisseling. "Dit is enorm spannend, niet alleen als een technische prestatie, maar ook als een illustratie van wat het huwelijk van de geestelijke gezondheid, technische kennis en innovatief onderzoek mogelijk kan maken", stelt de betrokken bipolair specialist Melvin McInnis op de site van de universiteit.

"De mogelijkheid om stemmingswisselingen te voorspellen met vooraf voldoende tijd om in te grijpen zou een enorm waardevolle biomarker zijn voor bipolaire stoornissen."

0 Reacties op: Smartphone kan via app stemmingswisselingen bij patiënten voorspellen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.